Iurie Gotişan: Orice sistem economic sau mai bine zis fiscal, cât de prefect nu ar fi acesta, are crampe sau deficiențe atunci când vine vorba de colectarea impozitelor. Şi cel moldovenesc de fapt nu este o excepție. Economie neagra sau gri, numiți-o cum vreți, exista în toată lumea. Chiar statistica oficială făcuse ceva timp în urmă o estimare a economiei neobservate, tenebre, care se ridică la aproximativ 15% din Produsul Intern Brut (PIB), adică mijloacele financiare ce nu sunt declarate şi nu trec prin bilanțurile contabile a întreprinderilor de orice formă de proprietate mai simplu vorbind. Aici intrând si toate formele de evaziune fiscală.
De ce nu se elimină vânzările de alcool şi ţigări prin duty free-uri?
Europa Liberă: Pe de alta parte, unii economiști şi oamenii de afaceri estimează că activitățile la negru se ridica la 30-40% sau chiar mai mult din PIB.
Iurie Gotişan: Sigur că pe lângă datele oficiale sunt si niște estimări ale experților, care sunt uneori subiective, dar care ar putea avea şi acea doza de adevăr. Vedeți, este foarte dificil să contabilizezi cu exactitate care este valoarea totala a evaziunii fiscale. In plus, datele statistice sunt mai degrabă niște estimări care țin de diverse circuite financiare sau de produse.
Spre exemplu, până nu demult, un caz elocvent de evaziune fiscală era importul produselor petroliere în Moldova, când mai mult de jumătate din necesitaţile petroliere ale Moldovei ajungeau în ţară în mod fraudulos prin Transnistria, prin intermediari şi zonele off-shore, nefiind supuse accizelor. În mare parte, toate operațiunile de prestări servicii ar putea fi obiect al evaziunilor fiscale. Cât nu s-ar părea de straniu, evaziunea fiscală este destul de mare în sectorul agricol, chiar dacă acesta nu are o contribuție prea mare în PIB, o buna parte din agricultura moldoveneasca nu este taxată.
Europa Liberă: Cum ar trebui să se îmbunătățească gradul de colectare a taxelor?
Iurie Gotişan: Sunt mai multe moduri. Spre exemplu, daca aş fi în postura să elaborez politica fiscală, aş elimina vânzările de alcool şi ţigări prin duty free-uri, pe care le consider drept o sursă importantă de marfă pentru zona evaziunii fiscale. De ce nu, să se intensifice controalele şi să se găsească măsuri, în limita în care este posibil legislativ, să se evite evaziunea prin cesiune de firme sau prin insolvenţă. Sau un alt exemplu, de mai mult timp s-a sesizat o mare problemă în ceea ce privește piața ţigărilor, dar mai nimic nu s-a făcut. Trebuie cred eu să se recurgă la un grup de acțiuni, scopul fiind acela de a stăvili acest fenomen al vânzărilor ilicite de țigări.
Europa Liberă: Dar multe controale tot strică, nu?
Iurie Gotişan: Da, dar trebuie să fac o precizare, pentru că întotdeauna e o capcană - prea multe controale sunt văzute ca o presiune pusa pe contribuabil, dar lipsa controalelor este văzuta ca o delăsare din partea agenților fiscali. Trebuie de găsit acel echilibru. Este pe de o parte o problema de educație şi o problemă de impunere a forței, pe de altă parte, a capacitații de a demonstra mediului de afaceri că se vrea şi se știe a colecta taxe şi impozite. Până la urmă, nimeni nu plătește taxe şi impozite de plăcere, plătește pentru că trebuie să le plătească şi pentru că știe că oricum nu va scăpa de plata lor. Știți cum se spune - de moarte şi de fisc nu scapă nimeni.
Europa Liberă: Mai ales că, aparent, anul acesta, este mai uşor să depui declaraţia pe venit pentru că se poate face şi în formă electronică, prin e-mail.
Iurie Gotişan: Aş veni chiar cu un îndemn ca acei care n-au făcut-o, să o facă.
Contribuabilii au posibilitate din acest an să-și prezinte declarația on-line, prin folosirea serviciilor electronice oferite de Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Aceste servicii au fost posibile gratie implementării unui proiect de modernizare a serviciilor fiscale cu suportul financiar al donatorilor. Este de fapt o modalitate foarte comodă si oferită gratis, mai ales în situația persoanelor când locul de munca nu este în raza vizei de domiciliu/reședință indicată în actul de identitate. Adică, dacă persoana îşi desfășoară activitatea în Chișinău şi are viză de domiciliu de Ungheni sau Briceni spre exemplu, acestea nu trebuie să mai meargă la serviciul teritorial ca înainte, ci o poate face prin internet semnând un contract cu SFS, primind o parola si o cheie de acces în reţea.