Linkuri accesibilitate

Yemeniții serbează plecarea președintelui Saleh


Protestatari celebrînd plecarea președintelui Saleh
Protestatari celebrînd plecarea președintelui Saleh

Atacul de vineri, pus de autorităţi pe seama forţelor disidente ale liderului tribal, şeicul Sadiq al-Ahmar, a ucis cel puţin şapte oameni şi a rănit sever câţiva aliaţi apropiaţi ai preşedintelui.



Autorităţile saudite spun că preşedintele Yemenului, Ali Abdullah Saleh se reface într-un spital din Arabia Saudită, după înlăturarea unei schije din piept. Rănit vineri, când o rachetă a lovit palatul prezidenţial din capitala Sanaa, liderul yemenit a fost transportat duminică în ţara vecină şi internat la spital.

Oficiali din Yemen spun că Saleh planifică să revină acasă peste două săptămâni, după încheierea tratamentului. Dar opoziţia speră că a plecat pentru totdeauna, sărbătorind deja în cursul nopţii pe străzile de la Sanaa.

Atacul de vineri, pus de autorităţi pe seama forţelor disidente ale liderului tribal, şeicul Sadiq al-Ahmar, a ucis cel puţin şapte oameni şi a rănit sever câţiva aliaţi apropiaţi ai preşedintelui. Incidentul s-a produs după săptămâni de lupte la Sanna înre forţele guvernamentale i combatanţii lui al-Ahmar, soldate deja cu 200 de morţi. Se relatează că violenţele au reizbucnit astăzi, în ciuda unui armistiţiu anunţat duminică.

Protestele antiguvernamentale au început în Yemen în luna ianuarie, opoziţia cerând demisia preşedintelui care conduce de aproape 33 de ani cea mai săracă ţară a lumii arabe.

La o conferinţă de presă duminică, un activist al opoziţiei, Wassem al-Gorashi a spus că plecarea lui Ali Abdullah Saleh în Arabia Saudită va rămâne în istoria Yemenului ca una dintre cele mai importante zile. Activistul opoziţiei a făcut apel la pregătirea transferului de putere, prin înfiinţarea unui consiliu prezidenţial şi unui guvern de tranziţie, în care toate forţele politice ar coopera la elaborarea unei constituţii noi.

Saleh însuşi acceptase transferul puterii în schimbul imunităţii, dar şi-a încălcat de trei ori promisiunea să semneze un astfel de acord cu opoziţia. Comportamentul său provocase iritare în Statele Unite şi Arabia Saudită – două ţări care l-au sprijinit vreme îndelungată pe Saleh ca pe un aliat în lupta contra aripii yemenite a reţelei teroriste al-Qaida.

După plecarea lui în Arabia Saudită, Washington-ul a cerut ca „tranziţia paşnică şi ordonată să înceapă imediat”. Saudiţii care încearcă să prevină o răspândire şi mai mare a valului de proteste din lumea arabă s-ar putea folosi de aflarea lui Saleh în ţara lor pentru a-l convinge să accepte acordul de transfer.

Însă, în ciuda dezertării principalilor săi generali şi ambasadori, Saleh s-a ţinut morţiş de putere până acum, semnalând că nu se va da bătut fără luptă. Există îngrijorări că ar putea încerca să-l lase drept succesor pe fiul său, Ahmed, comandatul puternicei Gărzi Republicane.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG