Linkuri accesibilitate

Comisia de la Veneția sugerează „o interpretare funcţională a Constituţiei pentru a se evita criza constituţională continuă”


Comisia de la Veneţia a dat un răspuns Curţii Constituţionale de la Chişinău, care lasă loc pentru evitarea unor noi alegeri parlamentare anticipate, dacă deputaţii nu pot alege şeful statului cu trei cincimi de voturi.
Comisia abilitată a Consiliului Europei spune că procedura constituţională de alegere a şefului statului conţine o contradicţie internă: litera ei cere dizolvarea Parlamentului la nesfârşit, dacă alegerea şefului statului eşuează, însă, spiritul cere să se asigure funcţionalitatea instituţiiilor statului.
Este la discreţia Curţii să decidă dacă, „în circumstanţele actuale din ţară”, să dea prioritate textului din articolul 78, sau „să urmeze, mai degrabă, pe baza experienţei comparative a altor ţări, o interpretare funcţională a Constituţiei pentru a evita criza constituţională continuă”, se spune în recomandările Comisiei de la Veneţia.
Curtea Constituţională a cerut interpretarea experţilor europeni înainte de a decide asupra unei sesizări a alianţei de guvernare, urmând să ia o decizie cel mai târziu la toamnă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG