Linkuri accesibilitate

A încetat din viață regizorul Liviu Ciulei


Regizorul român Liviu Ciulei a încetat din viață noaptea trecută, la München, la vârsta de 88 de ani, relatează Mediafax, citând o asociație a oamenilor de teatru din România.

Născut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul, la Conservatorul Regal de Muzică şi Teatru din Bucureşti, iar apoi arhitectura. A debutat ca actor în 1946, jucând rolul lui Puck în „Visul unei nopţi de vară” la Teatrul Odeon din Capitală. Ulterior s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din Bucureşti, actualul Teatru Bulandra, unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash și conducînd teatrul timp de peste zece ani.

Ulterior s-a exilat, lucrînd într-o serie de teatre din lumea întreagă, în special în Statele Unite, unde a montat, între altele, „Leonce și Lena” la Arena Stage în Washington. Intre 1980 și 1985 a fost director artistice al teatrului Guthrie din Minneapolis (Minnesota), iar ulterior a predat la Universitățile Columbia și New York.

A revenit în România după revoluția din 1989 pentru a pune în scenă alte piese de teatru mult apreciate.

Cariera lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme, la care a lucrat în calitate de regizor, actor sau scenarist, precum şi numeroase spectacole de teatru, unde şi-a pus semnătura ca regizor, scenograf sau actor, aceste producţii fiind recompensate de-a lungul timpului cu distincţii prestigioase.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG