Linkuri accesibilitate

2012 nu va fi cel mai bun an pentru economiile europene


Cele mai afectate vor fi economiile sud-est europene. Își vor încetini însă creșterea și economiile din fostul spațiu sovietic.

Un important institut economic de la Londra a avertizat că zona euro pare condamnată să intre din nou în recesiune. Grupul Markit a ajuns la această concluzie examinând așa-numita ”dispoziție economică” din cele 17 țări care folosesc moneda unică. Deși aproape simultan cu grupul londonez Uniunea Europeană a publicat date care sugerează că activitatea industrială în zona euro își revine, majoritatea analiștilor sunt de acord că anul 2012 nu va fi cel mai bun pentru economiile europene. De această părere sunt și experții BERD, care avertizează că necazurile zonei euro vor fi resimțite și de vecinii Uniunii. Relatarea corespondentului EL Charles Recknagel este sintetizată de Mircea Țicudean.


Într-o recentă prognoză economică Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) spune că stagnarea, dacă nu chiar recesiunea din zona euro, va avea impact și asupra țărilor din vecinătatea Uniunii Europene.

În privința Moldovei, BERD prognozează pentru anul curent o creștere de 3,5%, față de 4%, cât anticipa aceeași instituție în octombrie anul trecut.

În 2012 își va încetini creșterea și economia Ucrainei, pentru care BERD prognozează un plus de numai 2,5%, față de 5% anul trecut.

Jeronim Zettelmeyer, economist-șef adjunct și director de cercetare la BERD, a explicat EL că Ucraina are un comerț important cu Uniunea Europeană. În Ucraina sunt de asemenea prezente numeroase bănci din țările zonei euro, iar șansele unei încetiniri sunt amplificate de tradiția Ucrainei de a face față greu șocurilor economice.

În privința Moldovei, factorii care ar putea duce la încetinirea creșterii economice sunt - ca și în cazul Ucrainei - legăturile comerciale importante cu zona euro, dar și probabila reducere a sumelor trimise acasă de moldovenii care lucrează în străinătate. În plus, avertizează BERD, un factor agravant pentru economia moldoveană este continua instabilitate politică.

În zona Caucazului, țara cea mai afectată de necazurile zonei euro ar urma să fie Georgia, a cărei creștere economică este dependentă în mare măsură de investițiile occidentale.

Armenia se va descurca ceva mai bine. Economia ei este dependentă în bună măsură de asistența externă și de remitențele din Rusia, țară care poate conta mai departe pe prețuri mari la petrol și gaze.

Pentru 2012, BERD prognozează o creștere de 4,2% a economiei ruse, depășită numai de țările din Asia Centrală cu 7%.

În fostul spațiu sovietic, nici Azerbaidjanul bogat în resurse energetice nu va fi afectat practic deloc de criza din zona euro. Dar - avertizează BERD - creșterea azeră va fi frânată ușor de unele probleme specifice ale industriei petrolului.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG