Linkuri accesibilitate

Ghettoizarea ideii unioniste prin marșuri de tipul celui de la 16 septembrie (Timpul)


Vizita premierului Filat la Moscova (Adevărul).


Vizita premierului Vlad Filat în Federaţia Rusă a demonstrat a câta oară, crede Alina Ţurcanu, redactorul şef al cotidianului „Adevărul”, că „Moscova nu crede lacrimilor, nu se lasă convinsă cu vorbe dulci despre „parteneriat strategic“ şi scuipă ... diplomatic pe abordarea pragmatică a relaţiilor bilaterale, pe care o flutură Chişinăul”. Ziarista recunoaşte că îi este milă de premierul Filat şi de miniştrii Leancă şi Lazăr. „Înţeleg că nu-i uşor să negociezi cu ruşii şi că o astfel de vizită implică o muncă enormă. Dar cel puţin este posibil să spunem deschis, clar, pe puncte, ce vrem noi, aşa mici şi aproape neobservaţi pe hartă cum suntem? Ca să nu aflăm de la oficialii ruşi ce ne dorim?”, se întreabă autoarea?

În editorialul său din „Timpul” Constantin Tănase explică de ce este sceptic vizavi de eficienţa marşurilor unioniste. „Am mai scris că există riscul ca aceste marșuri, nefiind susținute masiv de cetățeni, să „ghetoizeze” ideea unionistă, să transforme mișcarea unionistă într-o sectă. ”, explică dl Tănase. Autorul se referă şi la zvonurile potrivit cărora marşul unionist de duminică va fi folosit de echipe bine instruite de provocatori pentru organizarea unui nou 7 aprilie la Chişinău. „Este clar ce se urmăreşte: destabilizarea situaţiei în R. Moldova, compromiterea României şi a relaţiilor bilaterale cu R. Moldova, stoparea cursului proeuropean a R. Moldova, ostilizarea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol. Nu e un secret care ţară are asemenea interese”, conchide Constantin Tănase.

Nicolae Roibu de la „Timpul” citează analişti care au ajuns la concluzia că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică ar pune cruce pe integrarea europeană, iar primirea R. Moldova în UE este, pe de altă parte, un mit despre „o poveste de succes”. „Justiţia rămâne în continuare influenţată de factori politici şi administrativi, iar nivelul ridicat de percepere a corupţiei în sistem rămâne înalt”, a mai spus Igor Boţan, directorul ADEPT. În opinia sa, una din restanţele principale este reforma procuraturii, care a rămas la stadiul de proiect. La rândul său, Valeriu Prohniţchi, directorul Expert-Grup, este de părere că, din punct de vedere politic, ideea PCRM de organizare a referendumului cu privire la aderarea RM la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan ar însemna o sinucidere economică pentru ţara noastră.

De ce berea românească are „INTERZIS” în R. Moldova?, se întreabă Victor Moşneag de la „Ziarul de Gardă”. Reporterul constată că în primele şase luni ale acestui an, în R. Moldova nu a ajuns oficial niciun litru de bere fabricată în România. Tendinţa se păstrează de ani buni, piaţa berii din R. Moldova fiind acaparată de berea autohtonă şi de cea produsă în Rusia şi Ucraina.

Iată explicaţia deputatului Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe: „Taxele pentru a aduce bere din România sunt foarte mari. Din câte îmi aduc aminte, ele ar fi de vreo 30-40%. În schimb, noi avem acord de liber schimb cu Ucraina şi Rusia, prin care nu se plătesc unele taxe la import. Din cauza asta, piaţa noastră este inundată de bere ucrainească şi rusească. Ucrainenii şi ruşii profită la maximum de acel acord de liber schimb şi ne-au inundat piaţa cu berea lor. E o problemă. Totuşi, ea va fi rezolvată la anul, în momentul în care R. Moldova va avea acord de liber schimb cu UE”, crede Ioniţă.
XS
SM
MD
LG