Linkuri accesibilitate

„Voiculescu face un joc isteţ: se plasează în fruntea curentului monarhist” (Evenimentul zilei)


Cazul Leonard Orban (Adevărul).


Presa din România relatează astăzi printre altele despre decorarea regelui Mihai, care a împlinit 91 de ani. Relatează de la București Tania Radu.

Analiștii presei scrise observă schimbări în tacticile puterii de la București. Cel mai mult a atras atenția decorarea regelui Mihai I de către ministrul apărării, camuflată într-un eveniment public care i-a vizat și pe ceilalți doi foști sefi de stat ai României, Ion Iliescu și Emil Constantinescu. Înmânarea decorației pentru Regele Mihai I a avut loc la reședința acestuia, o festivitate la care actualul șef al statului nu a fost invitat, dar la care au putu fi văzuți liderii Uniunii Social-Liberale.

In Evenimentul zilei, Adrian Pătrușcă face legătura între acest eveniment public și postările insistente pe internet ale conservatorilor, pe care le citează: „Dan Voiculescu este adevăratul urmaş al lui Coposu”. Cu o puzderie de variante, gen „Seniorul Coposu a suferit pentru naşterea unui nou capitalism, cu oameni care apoi l-au proteguit (sic! - n.r.)şi admirat precum Dan Voiculescu ori Ion Raţiu”. Sau „Trăiască Regele, trăiască România! Trăiască seniorii fondatori ai ţării, de la Brătianu, Raţiu şi Coposu la Voiculescu şi Antonescu!” Ori „Susţinem linia Maniu-Coposu-Voiculescu!„ Şi încă: „Trăiască Regele şi proteguitorul său Dan Voiculescu!”

Comentatorul mai adaugă un detaliu pe care-l socotește semnificativ: cooptarea pe listele de candidați ale Partidului Conservator, la alegerile parlamentare din 9 decembrie, a unor intelectuali aparent inutili din punct de vedere politic: istoricul Dinu C. Giurescu, în vârsta de 85 de ani, și scriitorul Augustin Buzura, 74 de ani, amandoi membri ai Academiei Române: „Voiculescu face un joc isteţ: se plasează în fruntea curentului monarhist, care începe să sporească, în condiţiile creşterii scârbei faţă de clasa politică. Îşi blindează anturajul cu intelectuali, nume sonore pentru opinia publică. Şi, nu în ultimul rând, realizează o spectaculoasă operaţie de impostură cosmetică”, scrie Adrian Pătrușcă în Evenimentul zilei.

Tabăra USL a înregistrat însă o lovitură serioasă prin respingerea în Parlamentul European a candidaturii pentru un post la Curtea europeană de conturi a ministrului afacerilor europene din guvernul Victor Ponta, Leonard Orban. Înfrângerea era oarecum așteptată, întrucât candidatura fusese respinsa și în comisia de specialitate a legislativului european. Grigore Cartianu comentează dedesubturile acestui vot în ziarul Adevarul și dezminte explicația servită rapid de USL: Leonard Orban a fost luxat de europarlamentarii democrat-liberali. Aceștia sunt în număr de 11, în timp ce voturile lipsă pentru Orban au fost aproximativ 30.

Cartianu crede ca ministrul afacerilor europene a plătit pentru propriul oportunism. Fost consilier al președintelui Băsescu, ministru în cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, Orban a ales să treacă de partea actualei puteri, adică a „puciștilor”, cum îi numește comentatorul, și să asiste fără reacție la ”violarea” democrației.

Evaluarea făcută recent la București de misiunea Fondului Monetar Internațional s-a soldat cu previziuni sumbre, în care jurnaliștii de la ziare.com citesc ceea ce Victor Ponta nu vrea încă să spună: 2013 va veni cu majorări serioase ale taxelor și impozitelor. Ca să nu deconteze înainte de alegeri nemulțumirea populară, guvernul Ponta a preferat să nu prezinte în această toamnă Parlamentului bugetul pe anul viitor.
XS
SM
MD
LG