Linkuri accesibilitate

„Coaliţia pro-europeană a fost instituţionalizată. E timpul acţiunilor practice!”


Analistul politic Igor Boţan, directorul ADEPT, în dialog cu Vasile Botnaru.


O nouă majoritate în parlament, o nouă coaliţie la guvernare şi un nou primi ministru nu garantează neapărat şi stabilitatea politică. Cât de stabilă este totuşi noua construcţie şi mai ales câtă libertate de decizie are premierul Iurie Leancă? Vasile Botnaru a stat de vorbă cu analistul Igor Boţan.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:11 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce scrie în acordul de constituire a Alianţei, i-ar putea asigura vitalitate cabinetului Leancă?

Igor Boţan: „Acordul Coaliţiei Pro-Europene este un document net superior acordului anterior al Alianţei pentru Integrare Europeană-2. Scopul acestui acord este instituţionalizarea acestei coaliţii.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, lumea spune că Iurie Leancă, în ipostaza-i de prim-ministru, este legat de mâini şi de picioare pentru că, de exemplu, orice remaniere trebuie coordonată pe verticală, pe orizontală. Şi atunci nu este exact în situaţia lui Filat care se plângea că are miniştri de la partid?

Igor Boţan: „Cred că situaţia este cardinal diferită. Sigur că un prim-ministru şi-ar dori să aibă mai mult câmp de manevră, dar spuneam, din start, că acest acord înseamnă nu altceva decât instituţionalizare. Structurile interne ale Coaliţiei şi procedurile, atunci când apar probleme, sunt relativ clar descrise. Astfel, se exclud răbufnirile, aşa cum a fost anterior, legate preponderent de incompatibilităţile psihologice, dacă putem spune aşa, dintre lideri. Mai bine lucrurile să fie discutate, la nivel de consiliu al alianţei, care se întruneşte, cel puţin, o dată la 2 săptămâni, la nivel de lideri de partide care rezolvă probleme strategice şi la nivel, eventual, de adunare generală a Coaliţiei care poate, la o adică, să întrunească atât deputaţii, cât şi miniştrii, pentru a discuta cele mai presante probleme, evitând ca acest lucru, de exemplu, să se facă, la început, în plenul Parlamentului şi eventuale certuri sau neînţelegeri să fie utilizate inclusiv de opoziţie, inclusiv pentru a băga strâmbe, lucru foarte, foarte important, după experienţa anterioară.”

Europa Liberă: Vorbim în ziua de 10 iunie, când s-ar fi cuvenit să fi apărut deja secretariatul alianţei, consiliul liderilor. Structurile acestea încă nu au fost anunţate. E o tărăgănare firească sau iarăşi încep nedumeririle?

Igor Boţan: „Eu cred că ambele presupuneri sunt valabile. Să nu uităm că oamenii din alianţă au rămas practic aceeaşi, liderii au rămas aceeaşi, moravurile au rămas aceleaşi. Ar fi un mare păcat dacă, după instituţionalizarea acestei coaliţii pe hârtie, nu s-ar purcede la acţiuni practice, astfel încât această alianţă să devină una funcţională. Acum această Coaliţie poate pune bazele pentru alianţe viitoare care, în mod cert, se vor produce.”

Europa Liberă: Buturuga mică, care a răsturnat carul mare, al precedentei alianţe, a fost politizarea sau partajarea funcţiilor, sau depolitizarea pentru care a pledat Vlad Filat. Ce deosebiri avem la acest capitol?

Igor Boţan: „Eu cred că nu avem mari deosebiri, pentru că multe lucruri s-au produs anterior, iar cei care au obţinut funcţii de conducere în instituţii, care ar fi trebuit să fie depolitizate, au acoperirea legii, au mandat de 5 ani de zile, de exemplu, şi nu pot fi scoşi din aceste funcţii, pur şi simplu, din motiv că liderii Alianţei s-au certat.”

Europa Liberă: Procurorul, de exemplu, care spune că este greu de încadrat într-o formulă politică. Îl credeţi?

Igor Boţan: „Nu am motive să nu îl cred, mai cu seamă că Vlad Filat a declarat, în mod public, că este o figură de compromis şi că are un mandat de reformare a Procuraturii. Însă rămâne problema cu viceprocurorii care au fost numiţi în baza unor criterii politice. Acelaşi lucru se referă şi la Centrul Naţional Anticorupţie. Directorul Centrului a fost, chipurile, numit în baza unui concurs, dar tot liderii din Alianţa pentru Integrare Europeană, după ce s-a întâmplat scandalul cu percheziţiile la guvern, au venit să ne anunţe că a avut loc o mistificare şi au avut loc înţelegeri de culise...”

Europa Liberă: Dar restul: Vama, Fiscul, Ecologia, Apele Moldovei?

Igor Boţan
Igor Boţan
Igor Boţan: „Din punctul meu de vedere, toate instituţiile care sunt subordonate guvernului rămân nişte instituţii care sunt, în mod eminent, sub mandat politic. Vizavi de Vamă şi de Fisc, am văzut că există intenţia de a organiza o structură specială în guvern, un fel de Agenţie a Veniturilor, instituţie preocupată de veniturile publice. Iar controlul, de asemenea, trebuie să existe din partea partenerilor, pentru ca, aşa cum spuneau chiar reprezentanţii Alianţei, un partid politic să nu controleze şi veniturile, şi cheltuielile.”

Europa Liberă: Dar şi un mega controlor, corpul de control al prim-ministrului, care va avea, probabil, acoperişul PLDM-ului.

Igor Boţan: „Cred că acest corp de control al primului ministru trebuia să fie instituit încă acum un an de zile, aşa cum prevederea şi acordul Alianţei pentru Integrare Europeană-2. Tergiversarea a fost piatra de poticnire pentru că domnul Vlad Filat, pe când era prim-ministru, era foarte nemulţumit că nu are la îndemână acest instrument, pentru a se convinge de eficacitatea muncii miniştrilor din alte partide. Cunoaştem că Mihai Ghimpu, în mod deschis, declara că premierul nu are ce se băga în domeniul controlat de Partidul Liberal, lucru straniu, care, până la urmă, a dus la răbufniri şi la căderea Alianţei pentru Integrare Europeană-2.”

Europa Liberă: Am o întrebare pentru dumneavoastră, ca exponent notoriu al societăţii civile. Poate operez cu o impresie greşită, dar, de această dată, nu mai sunteţi atât de deranjat de partajarea portofoliilor. Se pare că nu mai este un subiect atât de interesant şi apetisant pentru discuţiile publice.

Igor Boţan: „Curtea Constituţională a delimitat foarte clar funcţiile care sunt de interes public şi funcţiile care sunt de interes politic. Sigur, numirile şefilor de interes public deja s-a făcut şi ei au acoperirea legii. Acum, dacă aceşti exponenţi ai unui interes public deosebit, care, de fapt, ştim că au fost numiţi pe criterii politice, ar fi daţi afară, s-ar încălca un principiu de bază.”

Europa Liberă: Să vă întreb pe şleau, deci, liberalii viceminiştri sau cei care au în spate pe liberali sunt inamovibili sau pot fi retraşi, din motive formale?

Igor Boţan: „Viceminiştrii vor fi din aceeaşi formaţiune politică, la fel ca şi ministrul. Astfel, ministerele au fost partajate completamente, dacă pot spune aşa, în favoarea unui sau altui partid politic, cu excepţia Ministerului Transporturilor, unde rulajul anual este de miliarde de lei şi este în gestiunea tuturor celor 3 partide politice.”

Europa Liberă: Deci va fi un management politic integral şi omogen pe ministere?

Igor Boţan: „Exact.”

Europa Liberă: Încă e devreme să judecăm, dar, la ce vi se arată până acum, credeţi că înţelegerea între lideri este suficient de permisivă şi agreabilă pentru funcţionarea cabinetului?

Igor Boţan: „Deocamdată, lucrurile par a se desfăşura într-o albie mai mult sau mai puţin normală, reverenţele pe care şi le fac liderii alianţei vin să ne convingă că au fost depăşite problemele care au existat anterior. Noii lideri, care au apărut în prim-plan, prim-ministrul Iurie Leancă, şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman, sunt persoane apreciate atât în ţară, cât şi peste hotare, deci, există un cadru şi instituţional, prin acordul alianţei, şi aparenţele care par să fie pozitive pentru ca această Coaliţie, cel puţin, să încerce, timp de un an, un an şi jumătate, cât mai are la dispoziţie, să atingă măcar ceva performanţe, pentru a avea cu ce veni în faţa alegătorilor, dar cel mai important, pentru a fortifica vectorul de integrare europeană.”

Europa Liberă: Chiar şi faptul că au ales să apară împreună, la o lansare de carte – la care aţi participat şi dumneavoastră, în calitate de recenzent, vorbim despre cartea lui Nicu Popescu, fostul consilier al premierului Vlad Filat, carte despre care, de altfel, vom discuta la sfârşitul acestei săptămâni şi Igor Boţan va fi, împreună cu Nicu Popescu, oaspetele emisiunii mele, „Punct şi de la Capăt”, care se difuzează duminică – mi se pare un semnal încurajator pentru societatea, care trebuie să însemne că instituţiile, Parlamentul şi guvernul, au depăşit faza de confruntare violentă pe care am urmărit-o cu toţii.

Igor Boţan: „Cred că nu a fost dificil pentru liderii alianţei să facă o concluzie: ori, cu eforturi comune, reuşesc să facă măcar ceva util pentru societate şi pentru viitorul formaţiunilor lor, ori se duceau cu toţii la fund, în prăpastie.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG