Linkuri accesibilitate

„Avem un nivel foarte înalt de corupţie. Mai mult decât atâta, se strigă asupra faptului că organele de drept sînt capturate”


Ianina Spinei (TI Moldova) în dialog cu Vasile Botnaru.Organizaţia internațională Transparency International are principala misiune de a promova masurile de combatere a corupţiei si de impunere a transparentei deciziilor, cheltuielilor şi acţiunilor guvernelor. Vasile Botnaru a stat de vorba cu Ianina Spinei de la Transparency International Moldova despre unul din proiectele organizaţiei care se afla in desfăşurare acum in în această țară.

Ianina Spinei: „Acest sistem naţional de integritate a fost pornit de către Transparency International Secretariat mai mult de 10 ani în urmă, pentru a evalua acele vulnerabilităţi ale diferitor piloni ai sistemului de stat la corupţie. Şi nu doar pentru a evidenţia momentele slabe în ceea ce priveşte integritatea acestor piloni, dar şi a veni cu propuneri care ar putea consolida aceşti piloni, sub aspectul capacităţii lor de a rezista corupţiei, sub aspectul rezistenţei faţă de corupţie. În cadrul acestei evaluări, vor fi în vizor 13 piloni, dintre care legislativul, executivul, judiciarul, dar şi organele anticorupţie, dar şi avocatul poporului, organul care efectuează auditul extern, adică Curtea de Conturi, mass-media, societatea civilă, deci, în total sunt 13 piloni. Şi evaluarea se bazează atât pe analiza cadrului legal existent, pe cercetările care sunt făcute de organizaţii de tip think tank şi internaţionale, cât şi pe interviuri cu experţii din interiorul acestor piloni, organizaţii, instituţii şi aşa mai departe, cât şi reprezentanţii societăţii civile.”

Europa Liberă: Admitem că aveţi un diagnostic perfect şi cu descrierea remediilor, dar cui ar trebui să-i pese de recomandările dumneavoastră? Cui îi este adresat acest mesaj?

Ianina Spinei: „Eu nu gândesc că diagnosticul acesta, din start, putem să îl apreciem ca unul foarte bun, foarte perfect, fiindcă ştim care este situaţia în Republica Moldova. Avem un nivel foarte înalt de corupţie. Mai mult decât atâta, atestăm că, în prezent, din ce în ce mai mult, se strigă asupra faptului că organele de drept sînt capturate. Şi, în situaţia aceasta, evident, e foarte greu să vorbeşti despre o finalitate în lupta împotriva corupţiei. Deci noi vrem să analizăm, pas cu pas, acele capacităţi, sub aspect de resurse, independenţă, transparenţă, integritate a acestor piloni, cât şi a rolului lor în prevenirea corupţiei. Şi, dacă sunt careva carenţe, să venim cu propuneri pe acest segment. Evident că aceste propuneri ar trebui să fie luate în vizor atât de reprezentanţii autorităţilor respective, eventual, pentru a veni cu amendamente la cadrul legal, cât şi de guvernanţi, mă refer la parlamentari, mă refer la reprezentanţi ai executivului care ar trebui să asigure un mecanism eficient de aplicare a normelor de drept, de aplicare, în primul rând, a legislaţiei. Iar în ceea ce priveşte instanţele judiciare, evident, să se atragă atenţia asupra finalităţii acestui proces. Dacă vorbim de cazuri de corupţie, să vedem că, într-adevăr, se ia atitudine serioasă, persoanele corupte sunt atrase la răspundere şi nu cu măsuri simbolice, dar pe măsura gravităţii actelor de corupţie comise.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG