Linkuri accesibilitate

Primul contingent de militari moldoveni într-o misiune sub comanda NATO


Opoziția parlamentară comunistă - care a trimis militari în Irak pe când era la putere - s-a opus astăzi operațiunii sub drapelul NATO.


Majoritatea parlamentară a aprobat astăzi trimiterea primului contingent de militari moldoveni într-o misiune sub comanda NATO. 41 de militari de patrulare și geniști se vor alătura chiar de luna aceasta operațiunilor aliate în Kosovo. Republica Moldova a mai trimis misiuni militare în străinătate, inclusiv echipe de geniști în Irak, la solicitarea Statelor Unite. Opoziția comunistă care a trimis militarii în Irak pe când era la putere s-a opus astăzi operațiunii sub drapelul NATO. Relatează Liliana Barbăroșie:


Coincidenţa a făcut ca dezbaterea subiectului în Parlament să se producă imediat după moartea a încă unui militar în termen în condiţii neelucidate. Aşa că ministrul apărării, Vitalie Marinuţa, pus în faţa mai multor cereri de demisie din cauza incidentului tragic, a nimerit şi sub un adevărat foc de critici si atacuri la persoana din partea opoziţiei atunci când a ieşit să apere decizia guvernului în faţa deputaţilor. Iată doar câteva dintre acestea:

„După ce „ministrul războiului” s-a ocupat cu vinderea armamentului într-o regiune neliniştită, după decesuri, sinucideri în Armata Naţională, acum ministrul apărării vine încă cu o propunere care are caracter de provocare pentru politica internă şi externă a republicii Moldova”, a declarat comunistul Artur Reşetnicov.

„Recunoaşteţi că trimiteţi aceşti băieţi să-şi rişte viaţa. Iar dacă, Doamne fereşte, vreunul din ei se va întoarce în sicriu, dvs. cu siguranţă veţi ignora înmormântarea precum aţi făcut-o zilele trecute cu băiatul mort în armată,” a afirmat un alt deputat comunist.

„Nu consideraţi că faima pe care o aveţi ar trebui să vă pună pe gânduri vizavi de asigurarea succesului operaţiunii din Balcani pe care ne propuneţi să o aprobăm”, l-a întrebat pe fostul său coleg de partid şi liberalul Valeriu Munteanu.

De fapt, PL-ul condus de Mihai Ghimpu este singurul partid cu reprezentare parlamentară care crede necesară aderarea Republicii Moldova la NATO. Aşa că deputaţii din această formaţiune l-au criticat pe ministrul Marinuţa, detaşat împreună cu grupul lui Ion Hadârcă de la PL, nu şi decizia de participare a militarilor moldoveni la operaţiunea KFOR din Kosovo. Ceea ce au făcut în schimb comuniştii, invocând diverse motivații. Guvernarea ar ignora, prin această decizie, statutul de neutralitate al Republicii Moldova şi ar îndepărta prin asta – cum susţin comuniştii – soluţia transnistreană. La fel, ar fi de neiertat ca un stat care nu recunoaşte independenţa Kosovo să trimită militari într-o operaţiune în acel stat, au mai spus comuniştii.

„Prin trimiterea contingentului nostru de militari sub comandament NATO, noi nu vom mai putea să garantăm neutralitatea statului nostru. Neutralitatea care ne trebuie în primul rând nouă, pentru soluţionarea problemei transnistrene. Ne atrageţi într-o nouă aventură. Noi nu am recunoscut Kosovo. Noi recunoaştem suveranitatea Serbiei asupra Kosovo. De aceea, această decizie este pur şi simplu criminală,” a afirmat în discursul său deputatul PCRM, Grigore Petrenco.

Iată replica ministrului Marinuţa:

„Noi nu suntem singurii în acest demers. 5 mii de militari, inclusiv din ţări neutre precum Austria Suedia, Irlanda… participă la această misiune.”

Ministrul mai afirmă că Moldova este obligată să participe la operațiuni de menținere a păcii printr-o mulţime de acorduri internaţionale, iar această participare ar mai fi necesară nu doar pentru a transforma Republica Moldova din consumator în furnizor de securitate, ci şi pentru ridicarea moralului şi profesionalismului militarilor moldoveni.

Dar cel mai puternic contraargument pe care l-au invocat majoritarii astăzi în faţa opoziţiei a fost cel că atunci când era la putere, nu a ezitat să trimită misiuni militare în Irak, unde, aşa cum a afirmat astăzi ministrul apărării, erau mult mai multe pericole, iar un caz de rănire a unui soldat ar fi fost dosit de ochii presei de către autorităţile de atunci. Comuniștii nu s-au aventurat sa preia acest „cartof fierbinte” şi au pedalat ideea că guvernarea de la Chișinău acceptă fără să crâcnească relaţia de vasalitate în raport cu Occidentul, dovada fiind, după părerea comuniştilor, trimiterea de soldaţi în Kosovo, în locul celor din ţările occidentale care îşi retrag contingentele.
Previous Next

XS
SM
MD
LG