Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă şi Pirkka Tapiola în dialog cu studenţii despre beneficiile apropierii Moldovei de UE


Şeful biroului Europei Libere la Chişinău, Vasile Botnaru, moderând dezbaterea publică
Şeful biroului Europei Libere la Chişinău, Vasile Botnaru, moderând dezbaterea publică

Primul ministru moldovean şi şeful Delegaţiei permanente a UE la Chişinău în dialog cu studenţii de la ASEM.


Premierul Iurie Leancă şi şeful misiunii UE la Chişinău Pirkka Tapiola au participat astăzi la o dezbatere publica despre summitul de la Vilnius, găzduită de Academia de Studii Economice. Cei doi oficiali au vorbit studenţilor despre importanța Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb pe care Moldova speră să le parafeze peste două săptămâni la Vilnius. Dezbaterea a fost moderată de colegul nostru Vasile Botnaru şi Alla Ceapai a vrut sa afle mai ales părerea studenţilor care au fost prezenţi în sala. I-au convins politicienii pe tineri?

Şeful misiunii UE la Chişinău Pirkka Tapiola a repetat în faţa studenţilor mesaje
sonorizate de mai mulţi demnitari europeni aflaţi în vizită la Chişinău în ultimele luni. El a spus că la summit-ul de la Vilnius Republica Moldova încheie un maraton, după care urmează altul nou, mult mai complicat – implementarea reformelor iniţiate.

Oficialul occidental s-a referit şi la criticile invocate în repetate rânduri de contestatarii ideii europene. El a negat că negocierile cu UE se poartă în secret. Acordul de asociere, implicit cel de liber schimb, care cel mai probabil va fi semnat în toamna anului viitor, va fi făcut public după summit-ul de la Vilnius când va fi parafat.

Ambasadorul UE a negat şi faptul că Acordul de liber schimb va distruge economia şi agricultura Moldovei. Iată şi câteva argumente aduse de Pirkka Tapiola: exporturile către UE ar urma să crească cu 16 la sută, iar importurile - cu 8 la sută şi PIB al Moldovei s-ar putea majora cu 4 sau 5 la sută. Toate acestea pe lângă instituţii ale statului mai puternice, consolidarea democraţiei şi respectarea drepturilor omului.

Am căutat să aflu de la studenţi cât de convingătoare li s-au părut argumentele oficialului european. Iată bunăoară opinia Cristinei Jandîc, studentă în anul trei la facultatea relaţii economice internaţionale:

„Cred că UE oferă avantaje net superioare Uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan. În condiţiile liberului schimb şi a unei pieţe formate dintre Republica Moldova şi UE noi vom avea posibilitatea să exportăm, dar în acelaşi timp vor veni foarte multe produse de import. Cred că aici şi se va demonstra cât de eficienţi suntem.”

Europa Liberă: Cursul european a fost ales de politicieni, ei şi l-au asumat, o parte din societate îl acceptă, alta nu. Dar cum ar putea interveni tinerii astfel încât să participe la procesele de europenizare?

„Sunt de acord că nimeni nu ne-a întrebat unde vrem să mergem, dar cu toţii ne dăm seama că vrem un progres şi nu un regres. Noi, tinerii, trebuie să participăm în acest proces prin a intra în dezbateri constructive cu alţi semeni de-ai noştri, care au alte viziuni, să intrăm în dezbateri constructive atunci când ne întâlnim cu părinţii, bunicii noştri la o masă de sărbătoare. Doar aşa cred că vom înţelege cu toţii ce înseamnă UE.”

Dar iată ce spune Vladislav Simonenco student şi el în anul trei:

Studenţi de la ASEM adresând întrebări
Studenţi de la ASEM adresând întrebări
„Agreez mai mult Uniunea Europeană pentru că am avea mai multe privilegii decât dacă am adera la Uniunea vamală. În acelaşi timp, consider că trebuie să menţinem relaţii bune cu statele din Uniunea Vamală. Văd cât de bine se dezvoltă economic Kazahstanul şi cred că este unul din meritele Uniunii Vamale.”

Ce aşteptări are tânăra generaţie după summit-ul de la Vilnius? l-am întrebat pe Adrian Băluţel de la Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, prezent şi el la dezbaterea publică:

„Acele programe de atragere a tinerilor înapoi în Republica Moldova... UE va aduce posibilităţi tinerilor să călătorească în Europa, să-şi facă studiile, să obţină experienţe care anterior erau foarte greu de obţinut. Vor avea nevoie de o motivaţie mult mai puternică ca să revină. Aş dori ca după summit-ul de la Vilnius autorităţile din Republica Moldova să creeze aceste oportunităţi, să ofere o direcţie unde tinerii ar putea să-şi valorifice potenţialul obţinut peste hotare prin intermediul programelor UE.”

Mai mulţi studenţi cu care am stat de vorbă mi-au spus că autorităţile ar trebui să le explice oamenilor, în special celor de la sate, despre ce ar însemna apropierea Moldovei de UE şi care sunt beneficiile. Studenţii de la ASEM nu ar fi primii care sugerează despre necesitatea unei comunicări mai intense cu cetăţenii. Se pare că Guvernul şi-a aplecat urechea la aceste îndemnuri astăzi lansând pe internet o pagină informaţională despre integrarea europeană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG