Linkuri accesibilitate

„Moldova este deja o cauză pierdută pentru Rusia...”


Karen Madoian
Karen Madoian

Amplele manifestații pro-europene din Ucraina comentate de expertul Karen Madoian (Alianţa Ucraina/ucr: Альянс-Україна), intervievat de Liliana Barbăroșie.



În capitala ucraineană Kiev a avut loc ieri un imens miting pro-UE. Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranților care încercau să spargă cordonul de securitate de lângă clădirea guvernului. Între 50.000 şi 100.000 de oameni au demonstrat împotriva anunțului de joi al acestuia că suspendă pregătirile pentru încheierea unui Acord de asociere la UE. Manifestanții au cerut demisia guvernului și eliberarea din închisoare a fostului premier Iulia Timoșenko. Discutăm astăzi situaţia de la Kiev cu Karen Madoian, manager în comunicare al unei cunoscute organizaţii neguvernamentale de la Kiev – Alianţa Ucraina.

Karen Madoian: „Spre deosebire de zilele trecute, când iniţiatorii acţiunilor de pe Maidan au fost reprezentanţii societăţii civile, mitingul de duminică a fost organizat de trei partide mari de
La manifestația de protest de duminică, de la Kiev
La manifestația de protest de duminică, de la Kiev
opoziţie din Ucraina. În centrul Kievului, în piaţa europeană s-au adunat aproximativ 50.000 de oameni, poate mai mulţi, unii zic că au fost chiar 100.000. Acţiunea avea un caracter paşnic – au vorbit liderii opoziţiei, apoi a fost un concert… Era foarte multă lume – strada centrală a oraşului a fost împlută definitiv de oameni.

La un moment dat cineva a chemat masele să meargă la guvern. Eu nu am putut ajunge acolo, dar am văzut cum OMON-ul, forţele speciale Berkut, se îndreptau într-acolo. Acolo deja au fost ciocniri între poliţie şi protestatari. Nu este limpede cum anume au început şi cine le-a iniţiat, dar se relatează că au sunat chemări la asaltarea clădirii.”

Europa Liberă: Sunt informaţii despre arestări, răniţi?

Karen Madoian:
„Deocamdată aşa informaţii nu există. Oamenii
Duminică în fața Consiliului de Miniștri la Kiev
Duminică în fața Consiliului de Miniștri la Kiev
continuă să vină în centrul oraşului, protesteze şi pe Maidan, şi la clădirea executivului. Dar nu se relatează despre răniţi. Politicieni, printre ei fostul ministru de interne, Iuri Luțenko, acum lider al opoziţiei, au îndemnat protestatarii să nu transforme acţiunile în unele violente, să nu răspundă la provocări, ci doar să transmită mesajul că ucrainenii sunt pentru integrarea europeană.”

Europa Liberă: Credeţi că se va reuşi menţinerea protestului în albia paşnică şi că cea ce s-a întâmplat astăzi va fi o chestiune accidentală?

Karen Madoian:
„Se pot admite anumite provocări, dar eu sper, ba chiar sunt sigur că nu vor fi admise violenţe. Pentru că în
avangarda acestui protest sunt oameni tineri, studenţi, oameni cu vârste de până la 35 de ani - aşa-numita clasă creativă care sper să fie capabili să-şi păstreze cumpătul şi să nu răspundă la provocări. Preşedintele Victor Ianukovici deocamdată tace. Din partea administraţiei lui nu a existat încă nici o reacţie. Oamenii din piaţă speră că pe 29 noiembrie, la Vilnius, Acordul de asociere al Ucrainei cu UE va fi totuşi semnat.”

Europa Liberă: Din rezoluţia mitingului, dar şi din declaraţiile liderilor opoziţiei rezultă că protestatarii speră să-l determine pe Victor Ianukovici să-şi retracteze decizia de a nu merge la Vilnius şi de a nu semna acordul. De ce există această speranţă?

Karen Madoian:
„Pentru că este o situaţie ciudată. Declaraţiile lui Ianukovici sunt destul de contradictorii. Ucrainenii nu au auzit un „nu” clar din partea administraţiei prezidenţiale. Cabinetul de
Președintele Viktor Yanukovych la o întîlnire cu comisarul european Stefan Füle la 19 noiembrie, la Kiev
Președintele Viktor Yanukovych la o întîlnire cu comisarul european Stefan Füle la 19 noiembrie, la Kiev
miniştri în principiu nu a fost prea implicat în negocierile cu UE, toate discuţiile au fost duse de administraţia preşedintelui care deocamdată nu a comentat în nici un fel această situaţie, iar informaţia despre întreruperea negocierilor pe marginea semnării acordului a fost afişat doar pe site-ul guvernului. Se pare că la vârf nu există o părere şi o decizie univocă. Eu cred că mai există speranţe că pe 29 noiembrie se va întâmpla ceea ce cere majoritatea populaţie.”

Europa Liberă: Dacă nu se va întâmpla, se poate ajunge totuşi până la impeachment, aşa cum se promite dinspre cercurile opoziţiei?

Karen Madoian:
„Îmi este dificil să anticipez ce se va întâmpla şi până unde se poate ajunge. Dar este absolut clar că în cazul în care Ucraina va face cu adevărat acest pas înapoi în integrarea europeană, ţara va fi cutremurată de proteste. Dar problema e că acţiunile au un caracter destul de haotic, nu este clară direcţia şi nu este un lider puternic, nu există un plan de acţiuni de viitor. Să vedem. În tot cazul, mitingul de duminică a fost un mesaj clar transmis europenilor că ucrainenilor le pasă şi că ei vor să-şi menţină cursul eurointegraţionist.”

Europa Liberă: Ca să înţelegem totuşi ce se întâmplă între guvern şi preşedinte: Ianukovici vrea să ia focul cu mâna premierului sau ce se întâmplă?

Karen Madoian:
„Totul este mai simplu, din punctul meu de vedere. Ianukovici caută să obţină cât mai mult, fie din partea Rusiei, fie din partea UE. sarcina pe care şi-a pus-o este să menţină stabilitatea în ţară, dar şi să obţină cât mai multe beneficii financiare în condiţiile unui buget aflat într-o situaţie foarte proastă. În plus, el vrea să se asigure cât mai mult în vederea alegerilor din 2015, când va încerca să-şi păstreze puterea şi să capete încă un mandat. De aceea, totul acum se reduce la asta.

Este suficient să luăm toate analizeze referitoare la rezultatele ultimelor negocieri, cu Ştefan Füle şi alţi emisari europeni, ca să înţelegem că administraţia prezidenţială pune anumite condiţii pentru a accepta asocierea. Deci, vârfurile nu au acum grija populaţiei care vrea integrare europeană sau altceva de acest gen. În joc sunt simple calcule tactice.”

Europa Liberă: Totuşi, amploarea protestelor l-a luat prin surprindere sau preşedintele ucrainean ştia foarte bine ce-l aşteaptă?

Karen Madoian:
„Da, reacţia a fost previzibilă. De aceea eu cred
Duminică la Kiev
Duminică la Kiev
că în eşalonul puterii era clar că va urma Maidanul. Poate că nu s-au aşteptat chiar 100.000 să iasă în stradă, dar că vor fi aceste proteste era clar. Să nu uităm că acţiuni de acest gen au loc şi în alte oraşe ale Ucrainei.”

Europa Liberă: Ceva legat de Moldova vreau să vă întreb: aici există îngrijorări şi aşteptări că următorul an, între parafarea şi semnarea Acordului de asociere între Moldova şi UE, va fi extrem de complicat şi că Rusia se va concentra acum pe Moldova după ce a reuşit cu Ucraina…

Karen Madoian:
„Mie mi se pare că Moldova va scăpa mai uşor.Pentru Moscova acum e un lucru esenţial să nu scape Ucraina în braţele UE. Pentru că orice tentative ale Rusiei de a restabili spaţiul post-sovietic fără Ucraina vor fi neserioase.

După mine, Moldova este o cauză pierdută deja pentru Rusia, dacă luăm în calcul nivelul integrării şi calitatea relaţiilor. Nu întâmplător Moldova este la un pas de obţinerea regimului fără vize. Este un detaliu care spune ceva. Presiuni desigur vor fi, dar mi se pare că nu există pârghii atât de puternice ca în cazul Ucrainei. Cu excepţia Transnistriei, pe care Rusia ar putea-o folosi pentru presiune.”
XS
SM
MD
LG