Recentele manifestații de stradă din Moldova, întâi mitingul proeuropean, apoi protestul antieuropean al comuniștilor, manifestațiile proeuropene masive de la Kiev, toate acestea ridică întrebări legate de democrația participativă - a celor care ies în stradă şi îşi exercită dreptul la libera exprimare, şi cea reprezentativă – a celor care au fost aleşi ca reprezentanţi ai poporului şi iau decizii controversate în societate şi care îi scot pe nemulţumiţi în stradă – acesta a fost subiectul pe care Vasile Botnaru l-a discutat cu analistul politic Igor Boţan:
Europa Liberă: Avem două proteste consecutive, diametral opuse, care ne permit să formulăm întrebarea de o manieră poate provocativă, dar justificată. Care democraţie este preferabilă: democraţia presiunii numerice, adică au dreptate cei mulţi sau cei care îi reprezintă şi ar trebui să stea în liniştea Parlamentului, să facă legi şi să facă viaţa mai bună? Dacă să apelăm la comparaţii, aş zice aşa: meciul dintre două echipe nici nu ar trebui să fie disputat, cine adună mai mulţi suporteri, acela ar trebui să îşi atribuie victoria.
Igor Boţan: „Aceste manifestaţii au menirea să demonstreze că potenţialul formaţiunilor, care au convocat aceste mari mitinguri, este la nivelul cuvenit, iar prin dimensiuni, prin participare, vor să inducă ideea că majoritatea cetăţenilor susţin forţele politice care le-au organizat.”
Europa Liberă: La Kiev, avem o demonstraţie care vrea să îl determine pe Ianukovici să renunţe la renunţare. Adică o asemenea presiune a străzii se încadrează în formulele democratice?
Igor Boţan: „Cu certitudine da, pentru că domnul Ianukovici a avut un parcurs şi a convins cetăţenii că Ucraina a ales vectorul european, iar, în ultimul moment, atunci când trebuia să facă pasul decisiv, a dat înapoi. Deci cetăţenii sunt în drept să îi ceară socoteală şi să îl întrebe pe domnul Ianukovici cum aşa...”
Europa Liberă: Dar şi comuniştii ar putea să adune 200 000, să îi ceară guvernului demisia, pe motiv că nu a reuşit ceea ce a promis.
Igor Boţan: „Comuniştii sunt vulnerabili, dacă ar proceda aşa şi acest lucru este evident. Pentru că tocmai ei sunt cei care s-au lăudat, au fost mândri de faptul că au lansat primele proiecte de integrare europeană, susţinute şi de către Comisia Europeană.”
Europa Liberă: Dar nu vorbim de obiectul nemulţumirii sau obiectul sprijinului. Cât de justificată este presiunea străzii? Vă întreb pentru că în Internet experţii îşi dau cu părerea despre numărul de participaţi, de parcă ar fi un barem după care se consideră presiunea suficient de legitimă. Şi, până la acest barem, până la acest prag, ar fi insignifiantă şi irelevantă.
Igor Boţan: „Eu cred că organizatorii manifestaţiilor şi din 3, şi din 23 noiembrie tocmai acest lucru şi l-au dorit, ca cei de pe Internet să discute...”
Europa Liberă: ...despre număr.
Igor Boţan: „Despre număr şi despre condiţiile în care au putut aduna atâta lume în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Comuniştii, cu certitudine, vor spune: chiar dacă am avut ¼ sau 1/3 din numărul celor care au participat, la 3 noiembrie, este un rezultat foarte bun, fiindcă noi nu avem resurse administrative, nu avem resurse financiare şi nu avem resursele mediatice de care dispune puterea. Deci este un rezultat relativ bun, dar tocmai cred că aceste lucruri trebuie să ne îngrijoreze. După mine, cea mai importantă concluzie la care putem ajunge este că elitele din Republica Moldova atât cele din opoziţie, cât şi cele de la guvernare, au compromis, în mare măsură, ideea europeană. Şi au compromis-o prin corupţie. Şi opoziţia este coruptă, în mare măsură, şi guvernarea. Şi atunci era loc pentru o forţă a treia despre care s-a discutat mult. Astfel de manifestaţii au menirea să scoată din joc o eventuală forţă a treia. Cetăţeanul este pus să aleagă: sau susţine vectorul european, sau susţine vectorul euro-asiatic pe care îl promovează opoziţia.”
Europa Liberă: În principiu, care proteste sunt de luat în seamă şi la care nu trebuie să reacţioneze puterea, să îşi vadă de treabă şi, mai ales, să nu reacţioneze sau să reacţioneze cu lacrimogene, cu scutieri şi cu intervenţii nocturne a la maidan.
Igor Boţan: „Părerea mea este că guvernarea trebuie să ia act de acest protest sau de această manifestaţie care a avut loc, în sensul că poate evalua care este puterea de concentrare şi de mobilizare a opoziţiei. Deci este o informaţie extrem de utilă, dar dacă actualii guvernanţi se mai uită şi în sondajele de opinie, iar, în ultima lună, am avut parte de 4 sondaje care arată că per total opoziţia ar obţine mai multe voturi, la eventuale alegeri parlamentare, decât cei de la guvernare, cred că aceste informaţii trebuie să le dea de gândit şi să întreprindă...”
Europa Liberă: Ca să facă ce?
Igor Boţan: „Ca să transmită cetăţenilor, prin comportament, prin alte instrumente de care dispune că ei sunt cei care trebuie să fie în continuare susţinuţi pentru a menţine vectorul integrării europene, ca un, hai să zicem aşa, un vis.”
Europa Liberă: Iar ca să îşi facă valiza, aşa cum vrea Voronin, ce trebuie să se întâmple?
Igor Boţan: „Eu cred că Voronin foloseşte tehnici şi tehnologii, ceea ce este mai modern, pentru a convinge cetăţenii că această guvernare a profanat ideea integrării europene pe care a lansat-o tot el şi că acum este în drept, după părerea domniei sale, să schimbe vectorul din integrare europeană în integrare euroasiatică, fiindcă europenii, în opinia lui, iarăşi, au dat dovadă de duble standarde.”
Europa Liberă: Voronin chiar îşi imaginează sau ortacii dânsului, îşi imaginează că guvernul acuma îşi va face bagajele, va pune bocceluţa în băţ şi va ieşi din casa guvernului?
Igor Boţan: „Cu certitudine, nu. Dacă l-am întreba pe domnul Voronin ce a avut loc ieri, cred că ar avea mari probleme să explice ce a avut loc ieri. Am auzit ieri, de exemplu, că abia a început revoluţia. Dacă stăm şi judecăm nu doar aparenţele, dar şi sensul celor ce s-au întâmplat, putem ajunge la simpla concluzie: este o verificare a capacităţii de mobilizare a Partidului Comuniştilor. Şi, dacă judecăm lucrurile astfel, vedem că, într-adevăr, trebuie să constatăm că această capacitate de mobilizare este una impunătoare.”
Europa Liberă: Deci, dacă data viitoare, se va întâmpla ceea ce a sugerat liderul comuniştilor, ca fiecare dintre participanţi să aducă încă cinci participanţi, va fi un test de mobilizare?
Igor Boţan: „Eu cred că va fi un test de mobilizare, dar cred că domnul Voronin ştie că la astfel de manifestări trebuie să aibă un mesaj, trebuie să aibă un mesaj încurajator. Va fi aşa sau nu, el ştie cu certitudine că nu va fi aşa. Oamenii au cu se ocupa. Dar pentru guvernanţi mesajul din cadrul mitingului de ieri este unul îngrijorător. Partidul Comuniştilor are capacităţi de mobilizare şi capacităţi foarte impunătoare. Mai mult decât atât, guvernanţii trebuie să fie foarte atenţi la manipularea cu cifrele. Dacă ei afirmă că la mitingul lor au fost 120 000 de participanţi, iar la mitingurile comuniştilor, fără resursele guvernării, au fost 1/3 sau 1/4, oricum, ar trebui să ajungă la concluzia că ei, comuniştii, au fost în stare să adune în stradă 30 000 sau 40 000 de oameni.”
Europa Liberă: Revin iarăşi la întrebarea mea poate tehnică: ei au capacitatea de mobilizare, ca să facă ce cu această masă de oameni? Să îi trimită, la un moment dat, să ia cu asalt guvernul sau să îi ţină în stare de fierbere, până la eventualele parlamentare?
Igor Boţan: „Cred că dumneavoastră aţi şi răspuns: să îi ţină în stare de fierbere şi, aşa cum cunoaştem din cursul de fizică elementară, într-un front, orice particulă din vârful acestui front devine generator pentru propagarea undelor. Deci ei vor ca această masă, care este activă, şi care a venit la miting, să devină şi propagandişti pentru cei care deocamdată sunt indecişi. Iar indecişi, conform sondajelor de opiniei, ar fi aproximativ 30% din cetăţenii Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Deci ţinta este totuşi scrutinul parlamentar ordinar?
Igor Boţan: „Cu certitudine. Eu cred că ei demult au ajuns la această concluzie. Pur şi simplu, au promis revoluţie de catifea şi acum caută posibilitatea onorabilă de a lăsa uitării această promisiune de revoluţie de catifea şi de a se concentra pe mobilizare.”
Europa Liberă: Sau vor anunţa că e un format de revoluţie latentă, până la un final imprevizibil.
Igor Boţan: „Aş zice că dumneavoastră chiar le daţi idei cum să îşi reformuleze promisiunea de a organiza o revoluţie.”
Europa Liberă: Am să revendic copyright-ul.
Igor Boţan: „Da, aceasta e foarte interesant.”