Atmosferă aprinsă pe „maidanul european” din Kiev, chiar daca ninge și e ger. Oameni din Ialta, Odesa, Zakarpatia, dar și din alte regiuni ale Ucrainei au venit să participe la Marșul Milioanelor.
Cu siguranță, nu sunt aici un milion de protestatari, cred că ar putea fi câteva sute de mii, însă nu aș putea spune o cifră exactă.
Oamenii au venit cu drapelele Ucrainei, ale Uniunii Europene și scandează lozinci pro UE. La fel, ei cer demisia președintelui Ianukovici si o noua putere la Kiev. Protestatarii mai cer eliberarea Iuliei Timoșenko și îi transmit președintelui rus, Vladimir Putin, că își doresc o țară europeană.
În fața mulțimii au ținut discursuri reprezentanți ai opoziției, ai societății civile și artiști. Sâmbătă au vorbit fostul prim-ministru al Moldovei, Vlad Filat, și ex-președintele Georgiei, Mihail Saakașvili.
Duminică a venit să le vorbească oamenilor fiica Iuliei Timoșenko, care citit o scrisoare din partea mamei sale. Timoșenko a transmis concetățenilor ei să nu se dea bătuți și să se mobilizeze.
Printre protestari sunt oameni de toate vârstele, am văzut bătrâni în cârje, copii, și tineri. La fel, am văzut câteva măicuțe și preoți.
După cum spuneam, este foarte multă lume. Dar țin să precizez că sunt bine organizați, în mulțime am văzut voluntari care au grijă de ordinea publică și care fac coridoare prin mulțime ca oamenii să se poată mișca. Sunt mai multe ambulanțe și corturi unde se acordă ajutorul medical.
Un punct strategic în oragnizarea protestelor este Casa sindicatelor. Aici, la parter, este o încăpere unde se gătește, iar mâncare și băuturile fiebinți sunt duse, afara, protestatarilor; este o cameră unde se colectează haine groase și pături. Iar oamenii nu încetează să vină să aducă alimente și medicamente pentru cei de pe maidan.
Un etaj mai sus, este centrul pentru presă. Aici suntem zeci de jurnaliști din mai multe țări. Ni se aduce mâncare și bauturi fierbinți, avem internet, ca să putem lucra și am primit și veste reflectorizante pe care scrie „presa".
La urmatorul etaj sunt spațiile de dormit, sunt improvizate paturi pe podea si mai sunt aici medici, juriști și psihologi, gata să ajute. La fel, sunt foarte mulți voluntari care au grijă ca totul să funcționeze și mi-au spus că ei vor rezista cât va fi nevoie.
Așadar, dacă până la summitul de la Vilnius ucrainenii cereau ca autoritățile de la Kiev să semneze acordul de asociere, acum ei cer schimbarea puterii și nimeni, deocamdată, nu știe cât ar putea dura manifestațiile.