Linkuri accesibilitate

Natalia Gudima: „Provocările aceleaşi: concurenţa neloială, lipsa de etică în business, lipsa de cunoştinţe”


Natalia Gudima
Natalia Gudima

Ce provocări întâmpină o femeie antreprenoare?



Un studiu realizat de Confederaţia Naţională a Patronatului pentru anul 2013 constată că în Republica Moldova femeile conduc doar 27 la sută dintre afaceri. Corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu, a căutat să afle de la Natalia Gudima, care administrează de opt ani o companie de producere a ferestrelor cu geam termopan, ce provocări întâmpină o femeie antreprenoare:

Natalia Gudima: „Probabil că provocările sunt unele şi aceleaşi atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi: concurenţa neloială, lipsa de etică în business, lipsa de cunoştinţe – ce înseamnă să faci o afacere? Diminuarea preţurilor de către concurenţi, decizie care duce şi la diminuarea calităţii. Prin urmare, clienţii rămân nemulţumiţi, iar noi trebuie să supravieţuim în acest calvar de comportament incorect. Vrei şi clientul să rămână mulţumit, cu statul să fii în relaţii bune şi angajaţii să primească un salariu bun, ca tineretul nostru să nu plece peste hotare. Uite că nu toţi înţeleg acest lucru şi chiar ne confruntăm cu multe probleme.”

Europa Liberă: Aţi menţionat despre lipsa educaţiei în afaceri. Au cunoştinţe destule antreprenorii moldoveni despre cum să pună pe picioare o afacere, cum să o administreze?

Natalia Gudima: „Spre marele regret, nu. Lumea care mă cunoaşte ştie că eu fac foarte multă şcolarizare peste hotare. Revin în ţară şi duc seminare gratuite, ajut tinerii antreprenori pentru a le da informaţii care mi-au lipsit cândva mie. Chiar dacă am studii economice, credeam că o să răstorn dealurile cu acele cunoştinţe, dar spre marele regret, nu era suficient. Dacă vorbim de un comportament etic sau de o şcolarizare despre cum să faci o afacere, la acest capitol chiar Moldova are de suferit foarte mult, spre marele regret, asta este. De aceea suntem unde suntem.”

Europa Liberă: Concurenţa neloială, dacă aţi menţionat-o, cum credeţi că poate fi combătută în ziua de azi în Republica Moldova?

Natalia Gudima: „Eu cred că şi statul poate să îşi pună umărul cumva pentru a impune unele restricţii, spre exemplu, în sectorul nostru, care ţine de ferestre, astfel încât să nu se permită să se lucreze cu unele materiale de proastă calitate. Să fie un plafon anumit de preţuri. Apărarea consumatorului să îşi onoreze obligaţiunile, iar noi, cei care suntem pro-calitate şi nu avem nicio plângere în opt ani de activitate, să fim stimulaţi, despre lucrurile acestea să se vorbească. Dacă statul îi va susţine pe cei care sunt corecţi pe piaţă, alţii se vor uita şi vor zice: „Păi, vrem şi noi ca ei”, prin urmare vor căuta să se dezvolte, să fie mai buni, ca să fie şi ei promovaţi de stat. Eu cred că asta este unul dintre remedii.”

Europa Liberă: Ce am observat în afara ţării este că oamenii de afaceri sunt foarte solidari unii cu alţii. Este această trăsătură prezentă şi în rândul antreprenorilor moldoveni?

Natalia Gudima: „Nu prea, sincer spun. Atunci când este vorba de bani, spre marele regret, la noi omul e gata frate pe frate să se vândă pentru doi lei şi asta provoacă multe întrebări şi multă durere în suflet. Eu cred că trebuie să pornească o educaţie de a face afaceri chiar din şcoală. Noi în şcoală învăţăm foarte multe obiecte de care omul nu are absolut nevoie în viaţa de zi cu zi. Nu se pune accentul pe probleme de care omul are nevoie, spre exemplu, să i se explice ce reprezintă impozitele care sunt reţinute din salariu. Angajaţii sunt foarte nemulţumiţi la capitolul dat. Ei nu înţeleg ce înseamnă TVA, nu ştiu cum se calculează. Eu cred că trebuie să începem o şcolarizare eficientă pentru ca lumea să aibă rezultate, dacă vrem să ridicăm ţara la nivelul Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Dvs. activaţi într-un domeniu în care aveţi nevoie de oameni care îşi ştiu foarte bine meseria, adică ştiu foarte bine să lucreze cu mâna. În Republica Moldova există un trend: toţi tinerii vor să finiseze studii superioare, se văd cu o diplomă de studii superioare în mână. Ca şi managera unei companii simţiţi lipsa forţei de muncă calitative în Republica Moldova?

Natalia Gudima: „Foarte mult! De partu ani m-am tot plâns şi am tot criticat sistemul dat, ca până la urmă să înţeleg că comportamentul meu nu aduce la nimic bun. Noi nu avem şcoli care să pregătească asamblori sau montori de ferestre, noi nu avem şcoli care să pregătească manageri pe vânzări, şcoli care să pregătească conducători, fiindcă avem nevoie de conducători foarte mult. Ba chiar şi noi, cei care conducem afaceri, nu avem cunoştinţele potrivite. Am ajuns la concluzia că trebuie să îi pregătesc de una singură. Asta este soluţia. Eu scriu o fişă de post astfel încât omul să o înţeleagă. În două, trei zile trebuie să văd dacă el prinde materialul. Dacă îl înţelege, lucrez cu el mai departe. Dacă nu înţelege, pentru că sunt oameni care mai greu se descurcă cu „a învăţa”, atunci înseamnă că nu ne convine. Cam asta este situaţia. Muncim foarte mult la acest capitol. De un an am o persoană special angajată care se ocupă doar de selectarea de personal. Să ştiţi că chiar e o problemă provocatoare pentru multe afaceri.”

Europa Liberă: Potrivit raportului Băncii Mondiale „Doing Business” în Republica Moldova ar fi mai uşor să deschizi şi să menţii o afacere. Sunteţi de acord cu această constatare?

Natalia Gudima: „Eu nu cred că asta ar fi efectul faptului că s-au deschis mai multe afaceri. În ţara noastră nu lucrează nimic unde omul ar putea să se angajeze. Moldovanul nostru este muncitor şi este destul de responsabil să îşi ţină familia. Hotarele s-au mai închis, Moscova ne trimite acasă, el revine şi trebuie cumva să supravieţuiească. Da, întreprinderi se deschid pe hârtie, însă ele sunt micuţe. Se deschid, încearcă, iar mai apoi se închid. Îi mai ajută proiectele lansate de Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, dar nu ştiu pe cât de reuşite şi pe cât de lungă durată sunt aceste proiecte.”
XS
SM
MD
LG