Linkuri accesibilitate

Mihail Formuzal: „Trăim în aceeași țară și trebuie să facem tot posibilul pentru ca statul nostru să fie puternic”


De vorbă cu başcanul autonomiei găgăuze, în preajma referendumurilor din 2 februarie.


Europa Liberă: Domnule Formuzal, dumneavoastră și deputații Adunării Populare din Găgăuzia nu ați renunțat la planul de a organiza duminică, pe 2 februarie, două referendumuri legate de orientarea politicii externe a Republicii Moldova și de dreptul la autodeterminare, în caz că țara ar renunța la suveranitate. De ce această îndârjire?

Mihail Formuzal: „Este decizia Adunării Populare a Găgăuziei, susținută de toată societatea găgăuză, sunt procese de democratizare și avem posibilitatea de a afla ce cred oamenii despre vectorul de dezvoltare a țării noastre. Este un referendum consultativ.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ce credeți despre acest vector?

Mihail Formuzal: „Eu cred că interesele noastre, în următorii 10 ani, sunt în Uniunea Vamală. Și aceasta ne va permite să modernizăm economia și să asigurăm piețe
Cred că interesele noastre, în următorii 10 ani, sunt în Uniunea Vamală...
stabile de desfacere a producției noastre. Respectiv, în această perioadă de timp, să efectuăm democratizarea reală a societății noastre, să preluăm normele democratice și standardele unui stat de drept. Astăzi, cu părere de rău, acestea lipsesc la noi în țară.”

Europa Liberă: Și de ce nu aveți încredere în parcursul european al Republicii Moldova? Or, apropierea de UE este un deziderat al guvernului din care faceți parte și dumneavoastră, în calitate de bașcan, de lider al executivului local de la Comrat.

Mihail Formuzal: „Există un anumit scepticism. Noi urmărim procesele care se produc actualmente în Europa. Și locuitorii, populația Găgăuziei se teme că procesele de integrare sunt efectuate, să zicem, sub unghiul integrării în Europa, prin România. Aceasta îi sperie și îi pune în gardă pe oameni.”

Europa Liberă: E doar o sperietoare și nimic mai mult. Iar frica și panica sunt induse chiar de dumneavoastră, cei care sunteți în fruntea autonomiei din sudul Moldovei. De ce ar trebui să existe această sperietoare?

Mihail Formuzal: „Această opinie există și nu poate fi lăsată fără de atenție, dacă ținem cont de faptul că declarațiile făcute de către partea română, de către președintele României, domnul Băsescu, îi pun în gardă foarte serios pe locuitorii Găgăuziei.”

Europa Liberă: Da, dar România este și membră a Uniunii Europene, și membră NATO.

Mihail Formuzal: „Și membră a Uniunii Europene, însă toți au tăcut, au luat apă în gură și nimeni nu a dezaprobat afirmațiile făcute de domnul Băsescu. Nimeni nu le-a
Noi nu vrem să ne pomenim, într-o zi, că autonomia găgăuză va dispare, așa cum a dispărut autonomia maghiarilor din România...
dezaprobat. Trebuie să vorbim și despre aceasta. Noi avem memorie istorică bună, nu uităm nimic. Ținem minte și evenimentele din anul 1918, avem foarte mulți oameni inteligenți, cu judecată. Noi nu vrem să ne pomenim, într-o zi, că autonomia găgăuză va dispare, așa cum a dispărut autonomia maghiarilor din România. De aceea, temerile oamenilor sunt justificate. Iar referendumul este consultativ.”

Europa Liberă: Consultativ, în opinia dumneavoastră, dar anticonstituțional, conform organelor de drept și autorităților de la Chișinău.

Mihail Formuzal: „Că e legal sau nelegal – să așteptăm decizia instanței de judecată. Dacă instanța de judecată va spune că este ilegal, ne vom conforma hotărârii. Însă deocamdată nu s-a pronunțat o hotărâre definitivă.”

Europa Liberă: Domnule Formuzal, nu ați răspuns la întrebarea de ce nu aveți încredere în Uniunea Europeană sau de ce nu credeți în acest parcurs european al Republicii Moldova?

Mihail Formuzal: „Ce anume nu permite efectuarea unui sondaj similar în toată Moldova? Numai în Găgăuzia se face. Nu înțeleg de ce vă referiți doar la Găgăuzia. Ce facem cu raionul Taraclia, raionul Cahul, raionul Basarabeasca, raionul Glodeni și multe altele care abordează aceste probleme? De ce considerați că numai Găgăuzia desfășoară acest referendum și vrea cumva să iasă în evidență? Aceasta nu
De ce considerați că numai Găgăuzia desfășoară acest referendum și vrea cumva să iasă în evidență? Întrebați toată Moldova, locuitorii tuturor regiunilor. Au foarte multe neclarități...
corespunde realității. Întrebați toată Moldova, locuitorii tuturor regiunilor. Au foarte multe neclarități. Și aceste întrebări, întâi de toate, sunt legate de faptul că, în 20 și ceva de ani, Republica Moldova există ca un stat independent, iar calitatea vieții cetățenilor e tot mai proastă și mai proastă. Populația trăiește tot mai greu. Migrația e în creștere. Ce e aceasta? Integrare europeană?!”

Europa Liberă: Atunci am să reformulez întrebarea, încercând să aflu dacă aveți încredere în guvernul Moldovei.

Mihail Formuzal: „Și eu sunt membru al guvernului Moldovei. Și pe teritoriul autonomiei fac tot ce îmi stă în putință: și democratizarea, și ceea ce ține de libertatea mass-mediei. La noi nu este nimeni persecutat pe motive politice, executivul Găgăuziei nu face lobby pentru nimeni, nici pentru interesele politice. Noi nu avem privatizări netransparente. La noi nu au fost revizuite rezultatele privatizării. Noi nu exercităm presiuni asupra instanțelor de judecată. La noi e în creștere numărul de ziare.”

Europa Liberă: Dar creditați cu încredere actualul guvern?

Mihail Formuzal: „Eu îmi exercit atribuțiile de serviciu, asigurând implementarea standardelor.”

Europa Liberă: Dar încrederea totuși există sau nu?

Mihail Formuzal: „Cum poți să nu ai încredere în propriul guvern cu care lucrezi? Sigur că ai încredere. Muncesc cu colegii, sunt abordate problemele existente, unele sunt soluționate, altele – nu. Noi cu toții purtăm răspundere colectivă, dar fiecare dintre noi are opinie proprie și îmi exprim deschis opinia.”

Europa Liberă: A propos, acum câteva zile, Štefan Füle, comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, a ținut o lecție publică la Universitatea de Stat din Comrat. Și a îndemnat atât politicienii din autonomia găgăuză, cât și pe cei de la Chișinău să depășească problemele de comunicare. A fost auzit demnitarul de la Bruxelles?

Mihail Formuzal: „Štefan Füle a ținut o lecție publică în fața studenților și a povestit foarte detaliat despre avantajele integrării în Uniunea Europeană. A propos, este
Štefan Füle este singurul funcționar care a abordat acest subiect atât de detaliat...
singurul funcționar care a abordat acest subiect atât de detaliat.”

Europa Liberă: Și v-a inspirat încredere că integrarea în Uniunea Europeană e avantajoasă?

Mihail Formuzal: „Oamenii au perceput diferit cele auzite, au adresat întrebări. A propos, nu i-a impus nimeni să meargă la lecție, au făcut-o singuri. Au mers chiar și comercianții de la piață, care activează în baza patentelor și i-au adresat întrebări domnului Füle. Noi suntem dispuși să asigurăm stabilitatea politică, însă, totodată, să aflăm părerea populației și să o aducem pe aceasta la cunoștința conducerii țării. ”

Europa Liberă: Domnule bașcan, dar ceea ce se întâmplă în Ucraina oare nu poate fi o lecție și pentru Moldova, după ce, anul trecut, liderul de la Kiev, Victor Ianukovici, a decis să nu mai semneze Acordul de Asociere la UE? Ați văzut la ce a dus această hotărâre, la un val de proteste ample în țara vecină.

Mihail Formuzal: „Eu sper că noi nu vom ajunge la o asemenea situație. Însă și conducerea țării trebuie să se gândească. Sub paravanul integrării europene, au loc jefuiri banale, delapidări de bunuri și suprimarea libertăților cetățenilor, înțelegeți? Noi vedem cum își desfășoară activitatea organele de drept. Eu am văzut foarte bine în Găgăuzia cum au fost cumpărați deputații cu bani mulți. Cine face acest lucru?
Cine a organizat tentativa de a răsturna puterea și a-l demite pe bașcanul Găgăuziei? Partidul Democrat a organizat...
Reprezentanții coaliției de la guvernare. Cine a organizat tentativa de a răsturna puterea și a-l demite pe bașcanul Găgăuziei? Partidul Democrat a organizat. Toate posturile de televiziune din subordinea Partidului Democrat prezentau reportaje despre destabilizarea situației din autonomie. Cine i-a arătat pe acei bolnavi psihici, pe care îi adunase Partidul Democrat, în fața executivului local al Găgăuziei, care au terfelit autonomia prin toate mijloacele mass-media? Parcă bașcanul a făcut-o? Aceasta s-a făcut de la Chișinău.”

Europa Liberă: Da, dar aceasta e o răzbunare a bașcanului pe Partidul Democrat?

Mihail Formuzal: „Să poarte răspundere pentru aceasta, în fața poporului. Vor veni alegerile parlamentare și Partidul Democrat nici nu va accede în Parlament. Să caute atunci potcoave de cai morți. Să nu își facă griji pentru mine, întrucât am fost, de două ori, ales conducător al Găgăuziei. Și oamenii vor aprecia munca depusă de mine acolo, în autonomie. Eu nu am nevoie de aprecierea lor. Lor însă aș putea să le fac o apreciere, ca membru al guvernului și în calitate de conducător al autonomiei, ales de două ori, prin vot direct și deschis. De două ori!”

Europa Liberă: Dar ce rol pot juca guvernul și Parlamentul țării în detensionarea acestei situații?

Mihail Formuzal: „În 19 ani de existență a autonomiei, din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) articolele au fost doar excluse, în aceasta nu s-a adăugat nimic. Iar Europa de acum este Europa regiunilor. Și regiunile au tot mai multă autonomie, de fiecare dată. Dacă e să vorbim despre autonomiile similare,
Legile care urmează să corespundă cerințelor UE sunt adoptate fără să se țină cont că autonomia există...
o dată la 15-20 de ani, este modernizată legislația și aceste autonomii obțin mai multe împuterniciri, respectiv, mai multă responsabilitate. La noi însă Găgăuzia a fost transformată într-un centru raional ordinar. Al doilea moment este că legile, care urmează să corespundă cerințelor Uniunii Europene, spre exemplu, sunt adoptate fără să se țină cont de faptul că autonomia există, ni s-a luat vama, suntem impuși să ducem copiii la Cahul la spital și altele, dacă încep a le enumera, ar dura mult. Toate aceste probleme s-au adunat și acum suportăm consecințele.”

Europa Liberă: Statutul Găgăuziei vă oferă o largă autonomie. De ce ați devenit tocmai acum atât de pretențioși?

Mihail Formuzal: „Dacă Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) ar fi fost respectată, nici nu am fi abordată problema. Nu se
Dacă Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei ar fi fost respectată, nici nu am fi abordată problema. Nu se îndeplinește de 19 ani...
îndeplinește de 19 ani. Despre aceasta vorbesc și experții, și Comisia de le Veneția, și OSCE, și raportorii europeni. Nu este respectată Legea.”

Europa Liberă: În opinia dumneavoastră, pe ce ar trebui să se bazeze o relație bună dintre Chișinău și Comrat?

Mihail Formuzal: „Numai pe dialog. Trebuie să ne auzim unii pe alții și să mergem reciproc în întâmpinare, să perfecționăm legislația, să excludem greșelile care au fost comise și să mergem înainte.”

Europa Liberă: Și cum este posibilă înlăturarea greșelilor?

Mihail Formuzal: „Cu toții împreună: și Parlamentul, și guvernul, executivul local al Găgăuziei, Adunarea Populară. Trăim în aceeași țară și trebuie să facem tot posibilul pentru ca statul nostru să fie puternic.”

Europa Liberă: Nu știu dacă veți recunoaște la microfonul Europei Libere, dar în Găgăuzia nu toată lumea împărtășește părerea dumneavoastră. Sunt și oameni euro-optimiști.

Mihail Formuzal: „Cu atât mai mult. De ce dar să ne temem? Oamenii au posibilitatea să aleagă: vrei în Uniunea Europeană – votează pentru Uniunea Europeană, vrei în Uniunea Vamală – votează pentru Uniunea Vamală. Oamenii sunt
De ce să ne temem? Oamenii au posibilitatea să aleagă...
întrebați, că nu va fi un singur buletin de vot: mergi în Uniunea Vamală, în place sau nu? Vor fi trei buletine. Unul dintre ele: integrarea în Uniunea Europeană; altul: vectorul estic al integrării și al treilea privind statutul Găgăuziei [ „Sunteţi de acord să fie adoptat proiectul de lege de către UTA Găgăuzia care permite locuitorilor din Găgăuzia să-şi exercite dreptul la autodeterminare externă în cazul schimbării statutului Republicii Moldova ca stat independent?”]. Există posibilitatea de exprimare. Nimeni nu va exercita presiuni.”

Europa Liberă: Și, dacă insistați pe vectorul pro-estic, vă rugăm să ne spuneți care sunt avantajele acestei orientări pro-ruse pe care o promovați cu atâta insistență.

Mihail Formuzal: „Colaborarea în cadrul Uniunii Vamale. E vorba de piețele noastre tradiționale de desfacere.”

Europa Liberă: Dar vedeți că s-a pus embargou pe vinurile moldovenești.

Mihail Formuzal: „De aceea și ne dorim, ca embargoul să fie scos. Pentru că, în urma embargoului, cel mai mult are de suferit Găgăuzia. Avem 13 fabrici și noi nu producem sfeclă de zahăr, cum face nordul, nici porumb, înțelegeți? Noi cultivăm porumb, dar puțin. Avem 13 fabrici care staționează.”

Europa Liberă: Știți prea bine că de la Moscova se fac presiuni ca această apropiere de UE să nu aibă loc.

Mihail Formuzal: „Și Bruxellesul face presiuni, și Moscova face, și Washingtonul. Toți fac presiuni. Însă Moldova trebuie să își promoveze politica în interesul statului, al
Toți fac presiuni. Însă Moldova trebuie să își promoveze politica în interesul statului, al poporului...
poporului. Asta e tot. Să ținem cont de interesele țării noastre.”

Europa Liberă: Ce interese anume?

Mihail Formuzal: „Reintegrarea țării. Moldova nu e un proiect de durată scurtă, cum suntem priviți de către vecini. Moldova este un proiect pe termen lung, este o țară cu statut de neutralitate, un stat democratic, unificat. Acestea sunt prioritățile noastre. Trebuie să știm a ne înțelege, nu să ajungem la conflicte, este pus embargo pe vin sau nu se permite să intri în Uniunea Europeană fără de vize.”

Europa Liberă: Ca o naivă, am să vă mai întreb o dată: chiar credeți în șansa acestor referendumuri de duminică din Găgăuzia?

Mihail Formuzal: „Poporul va decide. Nu uitați că este înalt pragul de prezență la vot, în al doilea rând, este frig, minus 9-10 grade Celsius. În opinia mea, condițiile nu sunt tocmai reușite pentru desfășurarea referendumului întrucât februarie e geros. Referendumul trebuia desfășurat în jurul datei de 20 decembrie. Atunci ar fi luat parte mai multă lume.”

Europa Liberă: Dar prezența la Comrat a domnului premier Leancă și a domnului speaker Corman nu a fost convingătoare pentru a renunța la această ambiție a dumneavoastră?

Mihail Formuzal: „De ce nu? A fost un dialog foarte bun. Cred că am pus temeliile unei comunicări serioase și multe lucruri se pot schimba în bine. Eu astfel calific vizita premierului țării și a președintelui Parlamentului.”
XS
SM
MD
LG