Peste 100 000 de muncitori sezonieri vin anual in tarile UE pentru a ajuta la strangerea recoltei sau pentru a lucra in constructii. In unele tari, cum este Romania, ei au fost botezati „capsunari”, de la zecile de mii de romani aflati pe campurile de capsuni din Spania. De cele mai multe ori, „capsunarii” traiesc in baraci insalubre si muncesc zi lumina pentru salarii ce nu depasesc mia de euro. La nivelul UE s-a agreat insa un pachet legislativ care sa le faca acestor oameni viata mai usoara. Teoretic, potrivit raportului adoptat astazi la Strasbourg, moldovenii, ca si alti cetateni ai tarilor din afara UE care vin sa munceasca sezonier pe piata comuna, vor avea dreptul la beneficii precum locuinte adecvate, dreptul de a-si extinde sederea sau de a-si schimba angajatorul.
Legislatia tocmai adoptata in plen de Parlamentul European reunit la Strasbourg ofera protectia impotriva concedierii si impune un regim de inspectii si sanctiuni prevazut pentru a verifica daca angajatorii respecta aceste reglementari sau nu.
Abordeaza noile reguli dumpingul social pentru muncitorii sezonieri din UE? Raportorul Claude Moraes, spune ca da.
„Daca nu avem acest tip de legislatie, dacă nu asiguram aceste standarde, vom ajunge la dumping social, la exploatare. Angajatorii ar putea să angajeze ilegal; ar creste imigratia ilegală si ar fi încurajat traficul. Aceste reguli nu vor rezolva toate problemele peste noapte, dar sunt un pas în directia buna”, a declarat raportorul Moraes.
Pentru ca unele state membre se tem de costuri aditionale, textul prevede ca acestea vor avea dreptul sa instituie plafoane cu privire la numarul de muncitori de care au nevoie, dar si obligatia de a stabili perioada maxima admisa pentru ca un sezonier sa ramana la munca, perioada ce poate varia intre 5 si 12 luni.
„Aceste reguli ii vor proteja pe muncitorii sezonieri care vin pentru ca noi avem nevoie de ei”, a spus Cecilia Malmström, Comisarul european pentru afaceri interne.
O data cu intrarea in vigoare a noilor reguli, daca o persoana din afara UE doreste sa lucreze ca sezonier intr-o tara membra, va avea nevoie de un contract de munca in care sa fie precizate salariul, numarul de ore de lucru, dar si faptul ca firma ofera conditii omenesti de cazare. Daca locuinta este oferita de angajator, chiria nu trebuie sa fie excesiv de mare sau sa fie dedusa din salariul muncitorului. Ei nu vor putea locui in locuinte sociale oferite de stat, insa. Pe de alta parte, noile reguli pun egalitate intre muncitorii din UE si cei din afara ei in chestiuni ca zilele libere, concedierea sau asigurarile de sanatate si de pensie. In cazul in care angajatorul sau firma de intermediere nu aplica aceste reglementari acestia vor risca penalitati pana la interzicerea de a mai angaja sau de a intermedia plasarea pe piata muncii de lucratori sezonieri.
Cum Consiliul a agreat deja acest text cu Parlamentul, mai ramane ca prevederile sale sa intre in vigoare. Iar acest lucru se va intampla peste 2 ani si jumatate.