Linkuri accesibilitate

Tanja Fajon: „Este un pas istoric pentru Moldova”


Tanja Fajon și Iurie Leancă la Chișinău, 31 ianuarie 2014.
Tanja Fajon și Iurie Leancă la Chișinău, 31 ianuarie 2014.

Iolanda Bădiliță în dialog cu europarlamentara slovenă, raportoarea comisiei LIBE (Libertăţi civile) în dosarul eliminării vizelor pentru moldoveni.


Europarlamentara socialistă din Slovenia, Tanja Fajon va prezenta joi în plenul Parlamentului European, în calitate de raportoare, propunerea legislativă de liberalizare a regimului de vize cu Republica Moldova. Este așteptat un vot pozitiv al Parlamentului European. Pentru a intra în vigoare, abolirea vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii moldoveni în țările spațiului Schengen plus România, Bulgaria și Croația va mai trebui confirmată de Consiliul European, la nivelul miniștrilor de interne și justiție din țările Uniunii Europene. Încuviințarea din partea Consiliului este așteptată în martie și este văzută de mulți drept o simplă formalitate, pentru că țările membre au spus deja, în principiu, la summit-ul Parteneriatului Estic din noiembrie la Vilnius că sunt de acord cu liberalizarea vizelor pentru cetățenii moldoveni. Corespondenta Europei Libere Iolanda Bădiliță a întrebat-o într-un interviu pe europarlamentara Tanja Fajon cât de complicate au fost negocierile între Uniunea Europeană și Republica Moldova.


Tanja Fajon: „Sunt foarte fericită că sunt raportor pentru eliminarea vizelor în cazul Republicii Moldova. Este un pas istoric care va stimula cooperarea economică, ca şi contactul dintre cetăţenii europeni şi cei moldoveni. Republica Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care a îndeplinit criteriile UE. Procesul de negociere a fost foarte indelungat, a fost solicitant, mai mult de trei ani, pentru ca toate criteriile - securitatea graniţelor, documentele de călătorie, lupta împotriva crimei organizate, etc. - să fie indeplinite.

Am vizitat recent Chişinăul, unde am discutat cu grupul de lucru şi cu toţi experţii implicaţi în proces, şi pot spune cu toată convingerea că Moldova este gata să intre în regimul fără vize şi sunt încântată ca Parlamentul European susţine propunerea noastră.”

Europa Liberă: Aşadar Moldova este pregatită în ciuda problemei cu regiunea transnistreană...

Tanja Fajon:
„Ideea este ca toţi posesorii paşapoartelor biometrice din Moldova vor putea calatorească liber in toate ţările zonei Schengen. La acest moment este vorba de aproximativ 15% din populaţia ţării. Ne aşteptăm ca în viitor tot mai mulţi cetăţeni vor solicita astfel de paşapoarte. Când am vizitat Moldova am avut întâlniri şi în regiunea transnistreană. Nu sunt în măsură acum sa comentez cum va fi acest conflict rezolvat, insa ceea ce contează este faptul că trebuie să facem în aşa fel încât de această oportunitate să poată profita cât mai mulţi cetăţeni moldoveni.

Din experienţa mea de cetăţean sloven pot spune că abia după ce calătoreşti liber in UE înţelegi cu adevărat valorile europene. Pentru mine, în calitate de cetăţean sloven, libertatea de mişcare este cea mai importanta valoare europeană. Eu am fost raportor în chestiunea liberalizării vizelor si pentru ţările balcanice, între care se aflau şi ţări aflate în plin proces de aderare la UE. Este clar unul dintre lucrurile cele mai tangibile. Ştiţi, nu poţi vorbi despre valorile europene dacă eşti ţinut la uşă. Eu întotdeauna subliniez că eliminarea vizelor este importantă mai ales pentru tânăra generaţie, pentru oameni care nu au destui bani, pentru ca oamenii de afaceri, politicienii, chiar infractorii, găsesc căi să călătorească, iar aceştia din urmă nici nu cer viză.”

Europa Liberă: Următorul pas este semnarea Acordului de Asociere si a celui de Liber schimb. Care ar fi sfatul Dvs., ce ar trebui liderii de la Chişinău sa facă în perioada următoare pentru a atinge obiectivul de semnare a acestor acorduri in vara acestui an. Asta dacă luăm în calcul presiunile care pot apărea din partea Rusiei, care îmbracă diverse forme, de la referendumul din Găgăuzia, la limitarea sau chiar interzicerea importurilor moldoveneşti pe piata rusă.

Tanja Fajon:
„În primul rând trebuie să subliniez că va fi de dorit sa se semneze aceste acorduri înainte de vacanţa de vară, înainte de finalizarea mandatului actualului parlament. Sunt convinsă ca autorităţile moldovene vor lucra intensiv cu Comisia Europeană pe acest dosar pentru atingerea acestui obiectiv, iar noi aici, in Parlamentul European, vom urmări acest dosar pentru a ne asigura ca ţelul este atins. Ştim ca este cu un cu alegeri şi în Moldova, şi sperăm că vor fi alegeri democratice şi corecte. Semnarea acordurilor va aduce noi oportunităţi Moldovei.”

Europa Liberă: Cum ar fi?

Tanja Fajon:
„Cum ar fi exportul de produse moldoveneşti si alte lucruri cât se poate de concrete, când vorbim de produsele si serviciile europene si moldovenesti, si de piata europeana.”

Europa Liberă: Vorbind de aceste produse Moldova exporta 54% din produsele sale pe piata europeana. Va determina aceasta orientare economica si drumul european al tarii?

Tanja Fajon:
„Cu siguranţă, aşa după cum bine spuneaţi, piaţa europeană este foarte importantă pentru Moldova. Semnarea acordului de liber schimb va elimina şi alte obstacole de ambele părţi din calea comerţului. Când vorbim de vinuri sau alte produse moldoveneşti, acest acord va fi foarte bine venit.”

Europa Liberă: A schimbat situaţia din Ucraina felul în care UE priveşte Parteneriatul Estic?

Tanja Fajon:
„Nu aş spune ca a schimbat. Însă UE priveşte cu foarte mare atenţie la ce se întâmplă în Ucraina şi aşteptăm ca cetăţenii să se poată bucura din nou de libertate si democratie. Este foarte important să sprijinim autorităţile, alegerile ce se vor organiza, căci într-adevăr tot ce se întâmplă acolo are efecte in toata vecinătatea. Şi mă bucur să constat ca lucrurile par sa meargă în direcţia cea bună.”

Europa Liberă: Da, dar ştiţi, aceste ţări din vecinătatea UE îşi doresc să le fie oferită posibilitatea de a deveni membri ai UE. Iar până acum UE nu a făcut o astfel de ofertă. Cu evenimentele din Ucraina se va schimba ceva în acest sens?

Tanja Fajon:
„Această perspectivă este deja pe masa de discuţii. Nu putem însă decide în numele cetăţenilor şi guvernelor. Noi suntem aici ca să arătăm că uşa le este deschisă. Iar asta este o politica europeană clară. Mai departe cetăţenii vor decide. Vom menţine această uşă deschisă şi pentru Ucraina şi pentru Moldova.”
XS
SM
MD
LG