La 25 februarie la Washington a avut loc Convenția Moldo-Americană, eveniment ce a întrunit reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale americane și din Republica Moldova, ai ONG-urile ce au programe în Republica Moldova și în regiune, precum și originari din Republica Moldova, stabiliți cu traiul în Statele Unite. Prin discursurile ținute și a discuțiilor purtate în cadrul dezbaterilor, Convenția Moldo-Americană și-a propus afirmarea unui angajament public în susținerea Republicii Moldova în procesul de consolidare a democrației, statului de drept și a dezvoltării economice. Valentina Ursu a stat de vorba cu Elena Dragalin, preşedinta organizaţiei Moldova-AID.
Elena Dragalin: „La Washington, a avut loc prima convenție moldo-americană. Credem că dezvoltarea unei cooperări strânse cu Statele Unite ar trebui să fie o prioritate majoră pentru politica externă a guvernului din Moldova, ceea ce, într-adevăr, și este. De ce e nevoie de o astfel de colaborare? În primul rând, pentru a asigura sprijinul politic al Washingtonului, am în vedere susținerea vectorului european. Ca una dintre cele mai influente puteri economice, SUA are o influență considerabilă în cadrul mai multor organizații internaționale și este absolut necesar să avem sprijinul Statelor Unite în aceste organizații. Deși se spune că modul democratic de a guverna are foarte multe lacune, este totuși cel mai echitabil mod de guvernare cunoscut în prezent de către omenire. Statele Unite, cu toate problemele pe care le are, este totuși un exemplu de stat democratic și Moldova ar putea beneficia considerabil, extinzând relațiile bilaterale cu acest stat.”
Europa Liberă: Cum ar putea Statele Unite ale Americii să susțină Republica Moldova în procesul de consolidare a democrației, a statului de drept, a dezvoltării economice?
Elena Dragalin: „Spun direct: prin ajutorul financiar pe care am putea să îl primim din Statele Unite. Dar pentru a beneficia de ajutorul nemijlocit al Statelor Unite, Moldova are foarte multe de făcut acasă. Aș vrea să citez pe doamna Veronica Bacalu care mi-a povestit despre discuția pe care a avut-o cu fiul dumneaei. Acest tânăr, care are 24 de ani, a zis că Moldova are de făcut două lucruri, primul lucru ar fi să înlăture corupția și al doilea ar fi să implice tinerii atât în guvernare, cât și în realizarea tuturor planurilor. Și atunci ajutorul din partea Statelor Unite ar veni de la sine.”
Europa Liberă: Bine, și de ce tinerii din America nu vin acasă să se implice în acest proces deocamdată dificil pentru Republica Moldova? Așa se zice că, dacă reprezentanții tinerei generații, cei care se află peste hotare, ar veni, ar aduce creierii acasă, lucrurile ar putea să se miște într-o direcție mult mai bună.
Elena Dragalin: „Tinerii și restul persoanelor din diasporă pot să ajute Moldova nu neapărat venind acasă. Poți să ajuți acolo unde ești. Deci, la momentul actual, nu putem să îi chemăm pe toți acasă. Eu sunt plecată din Moldova din 1993, întrebarea mea ar fi pentru guvern: dacă se întoarce toată diaspora acasă, avem noi locuri de muncă? E un lucru să lansezi un apel la toată lumea să se întoarcă acasă, să contribuie și alta e ca lumea care se întoarce să aibă unde să își folosească acasă experiența, cunoștințele acumulate în Vest. Eu cred că acesta va fi un proces de lungă durată. Și, la momentul actual, cred că este important să ne focusăm nu atât la să-i aducem cât mai repede acasă, dar cum să folosim resursele, cum să folosim cunoștințele, experiența acumulată în Vest, ca să putem contribui la ceea ce se întâmplă în Moldova. Și de aceasta nu cred că trebuie să ne concentrăm să îi aducem acasă. Trebuie să ne concentrăm să deschidem locuri de muncă, în primul rând, pentru cei care sunt, locuri de muncă calificate. Trebuie să oprim fluxul de ieșire din țară și pe urmă să ne gândim cum să-i aducem pe cei care deja au plecat. Aceasta se poate face numai conlucrând cu guvernele din Vest, conlucrând cu diaspora moldovenească.”
Europa Liberă: Pentru ca acest parteneriat strategic dintre Chișinău și Washington, într-adevăr, să capete contur, din partea Republicii Moldova ce efort trebuie să se depună?
Elena Dragalin: „Eu cred că Ministerul de Externe, guvernul Republicii Moldova depun efortul necesar acum, ca să se amplifice aceste relații bilaterale. Mergem în direcția necesară, îmi face impresia ca unui muritor de rând. Ca membru al diasporei, eu consider că și noi putem face foarte mult, conlucrând cu cei de acasă, folosind cunoștințele și influența noastră, pe care o avem aici, în Statele Unite, deci, am putea contribui la aceasta. Diaspora moldovenească are douăzeci de ani. Suntem o diasporă tânără, dar putem învăța de la diasporele care au experiență mai extinsă. Și știm că ar trebui să ne unim, să fim mai uniți, mai organizați aici, să stabilim relații cu congresmenii, cu senatorii, cu secretarii de stat din statele respective unde locuim, ca grup, să putem influența guvernul Statelor Unite, atunci când e vorba să se ia anumite decizii. Nu vreau să zic să diaspora are chiar o atât de mare influență, încât să influențeze guvernul Statelor Unite, dar, cel puțin, am putea să le amintim despre Republica Moldova. Noi, anul trecut, am participat la un festival internațional în Raleigh, Carolina de Nord, unde, în decurs de trei zile, vin vreo treizeci-patruzeci de mii de vizitatori, și am reprezentat cultura Republicii Moldova. Întrebarea cea mai des pusă, la care a trebuit să răspundem de mii de ori pe zi, a fost: unde este Moldova. Deci, în primul rând, noi trebuie să facem cunoscută Moldova pe hartă.”