Linkuri accesibilitate

Valeriu Chiveri: „aş vrea să cred că Moscova a înţeles că R. Moldova este angajată pe un parcurs ireversibil”


Un interviu cu adjunctul ministrului de externe despre evenimentele politice în curs în vecinătatea imediată a Moldovei.


Șefa diplomației Moldovei, doamna Natalia Gherman va merge la Moscova la începutul lunii viitoare, pe 4 aprilie, unde va participa la reuniunea la vârf a Comunităţii Statelor Independente. Cu aceasta ocazie, ne spunea recent șefa diplomației Chișinăului, va avea o întrevedere cu omologul său rus Serghei Lavrov. Este prima reuniune a CSI după anexarea Crimeii de către Rusia şi autorităţile de la Kiev au anunţat ca iau în considerație retragerea din aceasta organizație, aşa cum a făcut şi Georgia după războiul ruso-georgian din 2008. Valentina Ursu a stat de vorba cu ministrul adjunct de externe Valeriu Chiveri despre relaţiile dintre Chişinău si Moscova in aceste noi condiții si despre impactul asupra Moldovei a crizei din Crimeea.

Valeriu Chiveri: „Ceea ce se întâmplă în Ucraina afectează direct și interesele Republicii Moldova. Mă refer aici la stabilitatea politică, socială, dar și la aspectul economic. Anul trecut, am avut un schimb comercial de peste un miliard de dolari cu Ucraina și, evident, din cauza situației incerte din regiune s-a extins și tranzitul, prin alte regiuni mai liniștite ale Ucrainei, plus schimburile comerciale între cele două state au de suferit, chiar aș spune că, la nivelul tranzitului pe căile ferate din Ucraina și spre Ucraina, s-atestat o scădere considerabilă a mărfurilor.”

Europa Liberă: Autoritățile de la Tiraspol spun că cel mai mult, pe plan economic, au de suferit cetățenii din regiunea de est a țării. Așa este?

Valeriu Chiveri: „Au de suferit toți, inclusiv cetățenii noștri din regiunile de est. Dar, urmare a discuțiilor cu ambasadorul ucrainean la Chișinău, am înțeles că insinuările care sunt făcute că cetățenii din regiunea transnistreană sunt blocați la hotar și mărfurile sunt blocate pentru a fi transportate în regiunea transnistreană nu sunt adevărate.”

Europa Liberă: Săptămâna trecută, liderii de la Tiraspol, inclusiv Evgheni Șevciuk, au mers la Moscova, am înțeles că au purtat tratative cu demnitarii ruși. Pe de altă parte, este o practică păguboasă, din moment ce nu sunt invitate la aceste tratative și autoritățile Republicii Moldova. Poate fi depășit acest handicap?

Valeriu Chiveri: „L-ați numit „handicap”, posibil că, așa și este. Plecarea lui Șevciuk la Moscova nu a fost foarte mult mediatizată,
Suntem în contact permanent cu colegii noștri de la Moscova, la toate nivelurile...
cum se face, de obicei, cu alte ocazii. Iar, în contextul relațiilor bilaterale moldo-ruse și dialogului pe care îl menținem noi, vreau să spun că suntem în contact permanent cu colegii noștri de la Moscova, la toate nivelurile, Ministerul de Externe și alte instituții abilitate de la Chișinău cu partenerii de la Moscova.

Avem o agendă suficient de încărcată pentru perioada imediat următoare, în contextul relațiilor noastre bilaterale, fapt care ne încurajează că vom reuși să depășim anumite probleme care persistă încă în relațiile noastre bilaterale.”

Europa Liberă: Administrația tiraspoleană insistă totuși pe ideea organizării unui referendum care ar solicita aderarea regiunii transnistrene la Federația Rusă. Am auzit-o pe Valentina Matvienko care a spus că în planul Rusiei nu ar fi anexarea altor teritorii. Vreau să vă întreb ce pârghii ar avea guvernarea de la Chișinău, în eventualitatea organizării unui asemenea „plebiscit”?

Valeriu Chiveri: „Nu m-aș referi la posibilitatea organizării acestui așa-numit „referendum”, dar mai mult la declarațiile oficialilor de la Moscova referitor la reglementarea conflictului transnistrean și, dacă ați văzut, se nuanțează o poziție cu totul diferită decât cea referitor la Crimeea. Deci încercăm să utilizăm această poziție și să o amplificăm în sensul promovării în continuare a suportului pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Săptămâna trecută, ați fost audiat în Parlament. Imediat după aceasta, deputatul comunist Grigore Petrenko insista pe ideea că Moldova s-ar fi alăturat sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Federației Ruse. Poate e cazul să mai sonorizați o dată poziția autorităților de la Chișinău în legătură cu acest subiect?

Valeriu Chiveri: „Este regretabil faptul că discuțiile care au avut loc într-o ședință închisă au apărut în public, imediat după finalizarea ședinței. Doi: aș vrea să spun că subiectul susținerii unui set de sancțiuni pe care le-a adoptat Uniunea Europeană a fost discutat, într-adevăr. Trei: și faptul că a fost o dezinformare premeditată, bănuiesc eu, din partea unor exponenți ai partidului de opoziție, prin care s-a menționat că Republica Moldova s-a aliniat la sancțiunile referitor la Federația Rusă. Nu este adevărat. Sunt mai multe decizii, în acest sens, și Republica Moldova s-a aliniat doar la prima decizie, de pe data de 5 martie, referitor la Ucraina.”

Europa Liberă: Cum ar putea să procedeze Republica Moldova, în eventualitatea că Ucraina denunţă acordul CSI? Moldova rămâne membru al Comunităţii Statelor Independente?

Valeriu Chiveri: „Îmi este greu să mă pronunţ referitor la rămânerea sau nu a Republicii Moldova în cadrul CSI. Este o decizie politică, iar noi suntem executori. Sigur că acest element va fi abordat, va fi discutat, în cadrul Alianţei, bănuiesc eu, a partidelor politice care sunt la guvernare, în situaţia în care Ucraina va decide şi decizia anunţată va fi una finală. Deocamdată, vedem şi noi că Ucraina a început să examineze cu mai mare atenţie acest subiect, trecând de la declaraţii emoţionale la unele aspecte mai practice.”

Europa Liberă: Săptămâna viitoare, şefii diplomaţiilor de la Chişinău şi Moscova se vor întâlni, în cadrul unei reuniuni CSI. Pe ce ar trebui să se axeze în continuare dialogul moldo-rus, domnule Chiveri?

Valeriu Chiveri: „Vreau să menţionez că este o reuniune care a fost fixată mult timp înaintea crizei din Ucraina. Este o reuniune ordinară şi nu una extraordinară, aşa cum s-a încercat organizarea, de câteva ori, la Kiev. Paralel, intenţionăm să avem şi discuţii bilaterale, consultări bilaterale, la nivel de miniştri de externe.

Câteva subiecte care ar trebui să le abordăm cu Federaţia Rusă şi care, de altfel, sunt abordate permanent: conflictul transnistrean; retragerea forţelor militare ruse din regiune; cooperarea comercial-economică şi aici vreau să mă refer, în primul rând, la embargoul de vinuri care a fost impus, cu mai mult de cinci luni în urmă; cooperarea în domeniul migraţional, ţinând cont de numărul suficient de mare de cetăţeni ai Republicii Moldova care se află la lucrări sezoniere în Federaţia Rusă şi alte subiecte. Inclusiv, intenţionăm să semnăm şi un plan de cooperare între ministerele de externe, este unul tradiţional, de altfel.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, cei care reprezentaţi diplomaţia Republicii Moldova, aveţi acelaşi mesaj şi la Bruxelles, şi la Moscova şi spuneţi că parcursul integrării europene este unul inevitabil pentru Republica Moldova. Răspunsul Moscovei este afirmativ? S-a împăcat cu această stare de lucruri?

Valeriu Chiveri: „Dacă am privi la Moscova ca mai multe centre de luare a deciziilor sau, cel puţin, de exprimare publică a poziţiei
Aş vrea să cred că Moscova a înţeles că este un parcurs ireversibil al Republicii Moldova....
Federaţiei Ruse, vedem că, în unele cazuri, semnalele vin mai puţin încurajatoare. Dar, în general, aş vrea să cred că Moscova a înţeles că este un parcurs ireversibil al Republicii Moldova.

Mai mult, dorim să avem consultări cu partenerii noştri din Federaţia Rusă referitor la implementarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană şi impactul pe care ar putea să-l aibă asupra Acordului de Liber Schimb în cadrul CSI.

Evident că vom încerca şi vom lucra şi în context bilateral cu toate statele din cadrul CSI, pentru a diminua din posibilul impact. Şi aşa consultări au avut deja loc la Moscova, săptămâna trecută, cu participarea viceministrului economiei, Adrian Calmâc. Din păcate, Federaţia Rusă nu a participat.”
XS
SM
MD
LG