Linkuri accesibilitate

Victor Lutenco: „Noi avem 280 de şcoli în care se predă în limba rusă, voi nu aveţi nici o clasă de predare în română...”


Foto: REUTERS/Denis Sinyakov
Foto: REUTERS/Denis Sinyakov

Victor Lutenco, directorul Biroului pentru Relaţii cu Diaspora despre situația actuală a moldovenilor aflați în Federația Rusă.



Federaţia Rusă va elimina cotele de muncitori străini care pot fi angajaţi de către oamenii de afaceri din ţară, a informat publicaţia „Izvestia” în varianta sa electronică, citată de mediile de la Chișinău. Această prevedere se referă la toţi migranţii care vin din statele cu regim fără viză cu Rusia, inclusiv din Repubica Moldova. Situaţia moldovenilor din Rusia a fost şi subiectul discuţiilor pe care Victor Lutenco, directorul Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, le-a purtat recent la Moscova. Au fost discuţii oficiale, la Serviciul Federal pentru Migraţie şi cu membri ai administraţiei capitalei ruse.

Victor Lutenco: „Din datele pe care le avem noi, din analiza pe care am făcut-o, pe un eşantion de douăzeci și unu de mii de
Victor Lutenco în studioul Europei Libere la Chișinău
Victor Lutenco în studioul Europei Libere la Chișinău
gospodării din Republica Moldova - punând cap la cap alte date, din surse independente, cu datele de la Biroul Naţional de Statistică - concluzia noastră este că numărul real al moldovenilor din Federaţia Rusă ar fi în jur de 380-400 de mii de persoane. Până la o pătrime, chiar o treime dintre cei care lucrează acolo sunt, de fapt, migranţi sezonieri.”

Europa Liberă: Statisticile de la Moscova zic că ar fi până la un milion.

Victor Lutenco: „Statisticile de la Moscova trebuie percepute nu numai din perspectiva statisticilor, dar şi a mesajului care vrea să se expedieze de la Moscova, care nu întotdeauna are multe lucruri în comun cu realitatea. Şi noi avem mesaje în Moscova despre faptul că vinul moldovenesc este cel mai bun, dar, în acelaşi timp, avem o cu totul altă realitate vizavi de accesul oficial al acestuia pe piaţa rusească.”

Europa Liberă: Problema moldovenilor aflaţi la muncă în Federaţia Rusă va fi discutată de către şefa diplomaţiei, Natalia Gherman, în cadrul întrevederii pe care urmează să o aibă, în această săptămână, cu omologul său Lavrov?

Victor Lutenco: „Migranţii, concetăţenii noştri din Federaţia Rusă sunt întotdeauna foarte înalt ca prioritate pe agenda discuţiilor bilaterale între Republica Moldova şi Federaţia Rusă şi, cu siguranţă, [problema lor] va fi discutată şi acolo. Este vorba, mai ales, de ultimele modificări în legislaţia Federaţiei Rusă, care afectează toţi migranţii, inclusiv concetăţenii noştri, dar şi problematica care ţine de acordurile bilaterale în materie de migraţie care sunt în proces de negociere. Şi, iată, sunt în proces de negociere o perioadă prea lungă de timp. Acest timp nu ţine de noi.

Temele noastre pe acasă ni le-am făcut, de mai bine de un an. Dar, din păcate, din partea rusă, nu de fiecare dată, avem o aceeaşi deschidere vizavi de semnarea şi ratificarea acestor acorduri, cât de curând posibil. Şi cel de colaborare în domeniul combaterii migraţiei ilegale, care presupune şi un mecanism de schimb de date şi cel în domeniul migraţiei forţei de muncă, care ne-ar permite nouă să venim cu anumite propuneri vizavi de un mai înalt grad de protecţie pentru cetăţenii noştri care vor să meargă peste hotare la muncă şi cu Acordul de readmisie.

Deci un pachet întreg de acorduri care ar facilita soarta cetăţeanului de rând care vrea să meargă la muncă în Federaţia Rusă, peste hotare, poate nu ar soluţiona toate problemele, dar ar fi un pas semnificativ înainte.”

Europa Liberă: Şi atunci să vă întreb cine îi protejează pe aceşti 400-500 de mii de moldoveni aflaţi la muncă în Federaţia Rusă?

Victor Lutenco: „La aceasta şi vroiam să ajung. Concetăţenii noştri sunt foarte jos în oricare statistici care ţin de criminalitate, sunt foarte mult respectaţi. Întotdeauna responsabilitatea de bază în protecţia cetăţenilor, pe teritoriul unui stat, revine acelui stat.

De aceea şi noi am vrea să insistăm cu Federaţia Rusă ca cetăţenii noştri să se bucure de exact aceleaşi drepturi economice, sociale, culturale cum se bucură şi cetăţenii Federaţiei Ruse şi care este absolut normal. Exact aşa cum noi asigurăm această protecţie în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Înăsprirea drastică a regulilor de şedere pe teritoriul Federaţiei Ruse a speriat moldovenii aflaţi la muncă acolo?

Victor Lutenco: „A speriat poate este un cuvânt prea puternic, dar desigur că pe foarte mulţi i-a deranjat. Şi măsurile acestea care, de fapt, lovesc destul de puternic şi indiscriminatoriu diverşi cetăţeni, îi afectează în mod diferit.

Din analiza pe care o facem noi, o serie dintre cetăţenii noştri cărora li s-au introdus anumite restricţii şi nu pot merge la muncă în Federaţia Rusă, se descurcă destul de bine în a identifica o modalitate de muncă fie aici în Republica Moldova, fie să utilizeze canalul pe care îl avem de contracte de muncă în Israel, unde sunt solicitate braţe de muncă în construcţie şi unde protecţie este, practic, sută la sută şi plus venituri mult mai mari.

Problema de bază însă este cu cei care ne apelează şi ne spun că: „Vezi, mi-au impus o restricţie de trei ani de intrare în Federaţia Rusă. Nu mă interesează absolut nimic în Republica Moldova nu de aceea că nu ar fi atractiv, dar pentru că am soţie şi doi copii rămaşi în Federaţia Rusă la care trebuie să merg, care este familia mea. Şi eu am primit restricţia pentru două amenzi de trafic rutier pe care le-am achitat, de fapt, şi nu înţeleg ce se întâmplă şi de ce”.

Atunci şi noi readresăm anumite întrebări colegilor din Federaţia Rusă: „Când un cetăţean din Federaţia Rusă încalcă de două ori şi fie că chiar şi nu plăteşte amenda, voi îl daţi afară din ţară? Când voi aveţi anumite aspecte legale care sunt încălcate de cetăţenii voştri, voi îi pedepsiţi de câte ori pentru una şi aceeaşi încălcare? O dată, de două ori, de trei ori?”

Europa Liberă: Dar pe aceea nu-i pot expulza...

Victor Lutenco: „Vreau să le arăt tipul de atitudine pe care o au.”

Europa Liberă: Credeţi că ar servi drept element de şantaj această problemă a moldovenilor aflaţi la muncă în Federaţia Rusă în relaţia dintre Chişinău şi Moscova?

Victor Lutenco: „Eu nu cred că sunt pe poziţia în care să fac anumite comentarii politice, dar, după felul în care se adoptă astfel de decizii, felul în care ele se modifică pe parcurs, felul în care în executarea lor sunt targhetaţi anumiţi cetăţeni din anumite ţări, eu cred că orişicare poate să-şi facă concluzia.

Cert este faptul că judecând după condiţiile demografice din Federaţia Rusă, judecând după cerinţa de forţă de muncă care există, în special, în zona Moscovei, dar şi mai larg, în Federaţia Rusă, cetăţenii noştri care merg acolo la muncă nu ar trebui să aibă absolut nicio problemă. Dacă o politică de stat în domeniul imigrării în Federaţia Rusă ar fi bazată pe fapte şi pe necesităţi reale şi ar fi bazată pe criterii europene, progresiste în domeniul reglementării imigrării, atunci, cu siguranţă, cetăţenii noştri nu ar trebui să aibă absolut nicio problemă.”

Europa Liberă: Pentru Moldova ar fi dramatic cazul în care unul dintre patru moldoveni aflaţi la muncă în Federaţia Rusă ar fi trimis acasă?

Victor Lutenco: „Astfel de scenarii sunt utilizate doar pentru a justifica întrebarea dumneavoastră cu sperietura. Ele, în esenţă, nu au cum să fie. Nu s-a întâmplat nici atunci când Federaţia Rusă era în război deschis cu Georgia, cu georgienii, nu s-a întâmplat nici acum cu Ucraina. Şi sunt sigur că niciodată nu se va întâmpla şi cu Republica Moldova.

Deci sugestia mea este: oricare fraze de genul acesta, pronunţate în interiorul Republicii Moldova sau în Federaţia Rusă, sau în oricare altă parte, să le interpretaţi, mai ales, ca o încercare de a truca realitatea şi de a juca cu cuvintele, mai mult decât a găsi soluţii reale la probleme reale.”

Europa Liberă: Dumneavoastră cu ce rezultate concrete aţi revenit acasă, după discuţiile pe care le-aţi avut, în capitala Federaţiei Ruse, la Moscova?

Victor Lutenco: „Eu mă bucur că administraţia oraşului Moscova vrea să transforme „Mărţişorul” într-o sărbătoare oficială a oraşului şi, probabil, să organizeze serbări masive, deja anul viitor, probabil, cu până la zece mii de participanţi, cu mai multe ţări participante. Aceasta cred că ar ajuta foarte mult cetăţenii noştri să se ridice deasupra sau peste stereotipurile de care ei, de obicei, se ciocnesc acolo. Ei, totuşi au un bagaj cultural foarte bogat, cu care ar trebui să se mândrească.

Zilele Culturii Ruse în Moldova se organizează periodic, deci, aici noi nu avem o problemă. Mai mult avem o problemele cu Zilele Culturii Republicii Moldova în Federaţia Rusă. Şi aici tot am primit anumite garanţii şi un acord de contribuţie, inclusiv financiar, din partea autorităţilor ruse. Rămâne să vedem când le organizăm, cel mai probabil în toamna acestui an. Deja am discutat cu câţiva colegi, inclusiv businessmeni de acolo, cu câteva idei interesante de gen un festival al filmului moldovenesc, am stabilit nişte legături bune cu „Rossotrudnicestvo”, un fel de omologi de ai mei din Federaţia Rusă. Le-am spus: „Noi avem 280 de şcoli în care se predă în limba rusă. Voi nu aveţi nicio clasă în care se predă în limba a română.”

Europa Liberă: Şi răspunsul...

Victor Lutenco: „Şi răspunsul este: „Da? Aceasta este situaţia? Haideţi să corectăm, să vedem cum putem să asigurăm o predare a limbii române în Federaţia Rusă pentru cei care îşi doresc aceasta”. Şi acesta va fi un obiectiv al nostru pentru perioada imediat următoare.

Ne-am înţeles că facem schimb de câteva idei de proiecte, ca să le putem implementa împreună. Eu m-am bucurat foarte mult să mă întâlnesc cu moldoveni şi cu lideri de asociaţii de la Sankt-Petersburg şi Moldova, şi până în Iakutia. Mi-au spus colegii că avem vreo douăzeci de aplicaţii pentru Programul „Dor” din satul Moldovanskaia din regiunea Krasnodar. Respectiv, este şi un răspuns la întrebarea mai mult sau mai puţin permanentă care o primesc dacă pentru noi diasporă sunt doar cei din Uniunea Europeană. Nu. Sunt absolut toţi concetăţenii noştri.

Mă bucur foarte mult că avem o comunitate foarte energică de studenţi în Moscova, care, conform estimărilor Ambasadei, ar fi chiar în jur de o mie, o mie şi ceva de studenţi, mai sunt studenţi şi prin alte oraşe. O bună parte dintre ei chiar se uită cu ochi foarte interesaţi în Republica Moldova şi planifică să revină în ţară pentru a activa aici.

Sperăm că, împreună cu instituţiile publice de acolo, dar şi cu implicarea asociaţiilor diasporale, am putea oferi mai mult ajutor concetăţenilor noştri care s-au ciocnit cu dificultăţi. Cu Serviciul Federal Migraţiune vom depune mai mult efort ca cereri individuale de revizuire a restricţiilor care sunt aplicate, fiindcă aceasta este o problemă majoră.”

Europa Liberă: Dar câţi moldoveni ar fi expulzaţi din Federaţia Rusă pentru varii motive?

Victor Lutenco: „Acele date, pe care le prezintă Serviciul Federal Migraţiune, indică puţin peste douăzeci de mii de persoane care au primit un anumit fel de interdicţie. Dar, din nou, acestea sunt datele pe care le oferă ei. Monitorizarea, pe care o facem noi, spune că numărul acestora ar fi între şase şi şapte mii de persoane din Republica Moldova. Probabil că o parte din diferenţă sunt acei care încă nu au ieşit din Federaţia Rusă şi nu au văzut aplicate aceste restricţii.

În ultimul timp, vedem un număr mult mai mic de cetăţeni care primesc aceste restricţii. Şi i-am întrebat pe colegii noştri de la Moscova: „Ce se întâmplă? Legea lucrează selectiv sau ţine de sezon? Parcă sezonul ar trebui să fie invers. Sau aşa aţi decis voi? Sau cum funcţionează?”. Nu au putut să-mi răspundă la aceste întrebări, dar cred că ar trebui şi colegii din Federaţia Rusă să-şi pună întrebarea dacă chiar, în condiţiile în care dezvoltarea economică atât de mult contează pentru orice ţară, ei ar vrea să joace atât de negândit cu o noţiune foarte importantă cum sunt braţele de muncă, cum este forţa de muncă.”

Europa Liberă: Deci acordurile bilaterale, în timpul apropiat, nu puteţi să spuneţi că vor fi semnate?

Victor Lutenco: „S-ar putea să fie mâine, s-ar putea să nu fie nici în următorii câţiva ani. Este foarte important ca noi să ne facem foarte bine temele şi să fim absolut întotdeauna gata ca să semnăm aceste acorduri. Şi din această perspectivă noi chiar suntem gata, inclusiv să putem răspunde întotdeauna colegilor noştri din Federaţia Rusă la oricare întrebări sau oricare propuneri pe care le au ei şi să ne manifestăm disponibilitatea de a încheia aceste acorduri în favoarea cetăţenilor noştri. Şi aceasta noi am făcut-o.

Deja, mai departe, poate, ar fi cazul ca şi concetăţenii noştri, prin legăturile pe care le au, prin posibilităţile pe care le au acolo, să ne ajute şi pe noi, cu presiuni asupra administraţiei Federaţiei Ruse, pentru semnarea acestor acorduri, fiindcă ele sunt în beneficiul absolut al tuturor. Şi al ţărilor Federaţia Rusă şi Republica Moldova, dar, mai ales, a cetăţenilor ambelor state.”
XS
SM
MD
LG