Vasile Bumacov: „Noi am dat un aviz pozitiv la iniţiativa unui grup de deputaţi din Parlament ca şi agricultura, şi dezvoltarea rurală să fie inclusă în priorităţi, în Strategia „2020”. Consider că a fost o mare greşeală şi o mare scăpare la momentul aprobării acestei Strategii şi mă bucur mult că se corectează lucrurile.”
Europa Liberă: Aceasta înseamnă că o revendicare din partea protestatarilor, reprezentanţilor fermierilor şi agricultorilor a fost onorată de către guvernare?
Vasile Bumacov: „Consider că şi acesta a fost un imbold de a clarifica lucrurile. Dar cred că mai este şi altceva. Totuşi, creşterea economică anul trecut la multă lume le-a deschis ochii să înţeleagă cât de important este acest sector, fiindcă a dublat creşterea economică a ţării. Noi avem o dinamică bună de dezvoltare a agriculturii. Şi anul acesta, ați văzut, un domeniu, care nu s-a mişcat zeci de ani, anul acesta deja este în creştere, am în vedere sectorul zootehnic, care nu atât de mult depinde de secetă sau de ploaie. Şi având o strategie de siguranţă a alimentelor, aprobată şi coordonată cu europenii, discuţiile cu europenii, vizitele comisarilor europeni care la fel ne-au spus clar: pentru Republica Moldova agricultura trebuie să fie o prioritate, fiindcă acesta este un lucru evident.”
Europa Liberă: Dar părea banal, Moldova fiind o ţară agrară, neincluzând agricultura în priorităţile de bază ale ţării, părea de neînţeles. Ce avantaje sunt de pe urma includerii agriculturii în această Strategie „2020”?
Vasile Bumacov: „În primul rând, în afară de avantaje financiare, vă spun altceva, avantajul este că cei care ne ajută şi ne susţin se conving că noi suntem realişti, că noi avem percepţia reală a situaţiei ce se întâmplă. Aceasta contează foarte mult. De fiecare dată popoarele, ţările, uniunile care ne finanţează doresc să fie siguri că noi înţelegem care sunt priorităţile, ştim unde să investim sursele contribuabililor ţărilor lor.”
Europa Liberă: Şi, totuşi, ţinta pe care o ochiţi este atragerea fondurilor cât mai mari pentru agricultură. Deschideţi parantezele.
Vasile Bumacov: „Noi avem un spaţiu rural care a fost special nedezvoltat în timpul sovietic, a fost o strategie bine pusă la punct, ca acest spaţiu să rămână fără drumuri, fără apă, fără canalizare, fără locuri de muncă, a fost gândit foarte bine ca să nu se civilizeze acest popor. Şi iată în această perioadă, dacă noi continuăm să facem, înseamnă că noi, de fapt, avem un fel de trădare faţă de interesele naţionale.”
Europa Liberă: Vă întrebam despre miza financiară, domnule Bumacov?
Vasile Bumacov: „Spaţiul rural poate fi modernizat numai cu surse financiare colosale, mari, importante. Noi nu putem vorbi de un proiect acolo, un proiect dincolo, noi avem nevoie de susţinere masivă a spaţiului rural, agriculturii, care este ramura de bază a economiei naţională. Deci, iată acesta este lanţul. Dacă noi vrem să avem economie dezvoltată, bani acumulaţi la buget pentru a plăti pensii şi salarii, avem nevoie de agricultură modernă. Iar o agricultură modernă are nevoie de un spaţiu rural civilizat, bine organizat, unde oamenii pot să trăiască, să nu fugă din ţară, să muncească. Dar ca să dezvoltăm acest spaţiu rural, avem nevoie de surse financiare pentru fiecare localitate. Iar Uniunea Europeană de fiecare dată când vorbeşte de agricultură, de fapt, pune accentul pe dezvoltarea rurală, fiindcă ei ştiu foarte bine ce înseamnă dezvoltarea rurală. Cum cei care ştiu acest lucru, au încercat să scoată dezvoltarea rurală, să o ascundă, să o neglijeze şi să o ferească de finanţări?”
Europa Liberă: Printre cei vinovaţi este şi ministrul Agriculturii, că nu a avut suficiente argumente să convingă guvernul, ca ulterior să ajungă documentul şi în Parlament să fie aprobat. Vă întrebam despre fondurile europene care pot fi atrase şi pentru agricultura Republicii Moldova?
Vasile Bumacov: „Vinovat, nevinovat, eu recunosc, dar am făcut tot ce este posibil ca să ajungem la situaţia de astăzi, când avem pusă la punct o Strategie de dezvoltare a agriculturii şi spaţiului rural 2014-2020, sper că Parlamentul va vota. Eu sunt vinovat pentru că am crezut celor care au spus că niciodată nu vor vota fără agricultură dezvoltarea rurală, ca a doua zi să voteze. Acum sper că se va face şi acest lucru, am pus la loc aceste două mecanisme, vom încerca să pătrundem în spaţiul rural cu asistenţa din Programul ENPARD, din programul de subvenţionare şi din alte programe.”
Europa Liberă: Domnul Cioloş, comisar european pentru agricultură, a spus că în cazul când includeţi agricultura ca prioritate în Strategia Naţională, Moldova ar putea să beneficieze de mai multă asistenţă financiară din partea UE.
Vasile Bumacov: „La conferinţa ENPARD, pe care am avut-o la Chişinău, când a participat şi domnul Cioloş, şi domnul Füle, atunci ne-a spus clar: „Cerem scuze, voi nu aţi obţinut finanţarea pe care aţi dorit-o, din cauza că nu consideraţi agricultura şi spaţiul rural ca o prioritate. Veţi aduce în conformitate cu aceste cerinţe documentele voastre de strategii şi politici şi veţi obţine”. Sper că pe data de 27 iunie vom semna Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb şi atunci vom vorbi mai concret de fonduri.”
Europa Liberă: Domnule ministru, am mers prin satele Republicii Moldova, am discutat cu foarte mulţi agricultori care mai fac constatarea că aud că bani vin mulţi pentru agricultură, iar la ei nu ajung.
Vasile Bumacov: „Noi avem cea mai transparentă structură de acordare a subvenţiilor – Agenţia de intervenţii şi plăţi în agricultură. Această agenţie a fost creată special pentru a absorbi fonduri ENPARD, a fost creată pentru a investi şi în spaţiul rural, şi în agricultură. Dacă cineva îmi demonstrează că este o structură mai transparentă ca Agenţia de plăţi, atunci îmi voi cere scuze.”
Europa Liberă: Au ajuns subvenţiile la fiecare agricultor care urma să beneficieze de aceşti bani?
Vasile Bumacov: „Eu vă rog să-i întrebaţi pe agricultori. În ultimul timp nu am probleme cu acest lucru. Dacă în primii ani când am format Agenţia apăreau probleme, nu ajungeau subvenţii, acum noi avem alte probleme, noi vrem să trecem la un nivel mai înalt de subvenţionare şi susţinere a proiectelor, noi avem nevoie ca sursele promise să la obţinem. Noi acum avem un mare pericol ca la rectificarea bugetului să nu fie acordate cele şase milioane de euro pe care noi le-am negociat, care au fost semnate în matrice şi fără care la toamnă vom avea mari probleme dacă nu le vom obţine, pentru a avea un coeficient mai înalt decât am avut anul trecut. Fiindcă noi aşa mergem: dacă primul an am avut un coeficient de 56, anul trecut am avut 84, îmi doresc ca anul acesta să fie mai mult de 90 acest coeficient la acordarea subvenţiilor.”
Europa Liberă: Dar 16 euro pentru un hectar de pământ este puţin ca subvenţie. Pentru că aud iarăşi de la agricultori că ar accepta să meargă pe piaţa Uniunii Europene cu produse moldoveneşti, dar este incomparabilă mărimea subvenţiei pe care o primeşte un agricultor din Moldova şi cea pe care o primeşte unul din statele Uniunii Europene, care ajunge până la 500 de euro.
Vasile Bumacov: „Este adevărat. Desigur că 16 euro este o nimica toată, nici vorbă nu poate fi. Dar aceasta avem din cauza că cei care au dorit să fie în Uniunea Europeană, să primească subvenţii, au ajuns în Uniunea Europeană demult. Noi am pierdut timpul şi suntem în pragul unui şi mai mare pericol. De aceea, oamenii trebuie să înţeleagă că nu se întâmplă nimic peste noapte. Ori suntem consecvenţi şi ajungem acolo unde dorim, va veni timpul şi vom primi şi noi aşa cum primesc europenii. Dar pentru aceasta trebuie de depus eforturi. Bugetul statului îşi permite atât cât îşi poate permite. Eu consider că statul face un efort serios pentru a subvenţiona agricultura. Dar ar fi o greşeală mare să nu putem avea fondurile europene, adiţional la ceea ce ne oferă statul. Vom fi consecvenţi, vom obţine ceea de ce avem nevoie. Nu vom fi consecvenţi, vom pierde şi ceea ce avem.”
Europa Liberă: Trebuie să le mai fie frică unora de faptul că va fi semnat Acordul de Asociere, care include şi Acordul de Liber Schimb şi, chipurile, va afecta în primul rând munca ţăranului, agricultorului?
Vasile Bumacov: „Eu deja am obosit de această propagandă stupidă. Noi nu avem nimic de pierdut, noi avem de câştigat. Noi nu suntem astăzi în piaţa europeană? Nu suntem în concurenţă cu europenii? Ce avem de pierdut? Avem de pierdut finanţările, dacă nu vom merge pe calea europeană. Dacă ar veni cineva, de exemplu, din altă uniune, din alt bloc şi ne va spune că ne va acorda mai mulţi bani pentru a dezvolta agricultura decât UE, am pune acest lucru în discuţie. Sigur că am discuta ce este mai bine. Nimeni nu ne propune nimic, afară de Uniunea Europeană, care ne deschide piaţa şi ne mai dă încă bani ca să fim competitivi cu ei. Ce mai vrem noi? Da, cei care au bani întotdeauna sunt deştepţi şi administrează corect banii. Ei vor să vadă ce dorim noi. Noi vrem să obţinem bani şi să ne uităm în altă parte?”
Europa Liberă: Adică, în altă parte fiind Estul?
Vasile Bumacov: „Noi nu avem nimic împotriva Estului. Noi dorim să lucrăm în pieţele din Est, noi stimăm aceste pieţe, dar aceste uniuni oricum ne ridică cerinţele. Uniunea Europeană astăzi ne ajută să fim competitivi şi în pieţele din Est. Noi nu vorbim de integrarea europeană împotriva pieţelor din Est sau împotriva partenerilor din Est, dar nimeni altcineva nu ne acordă susţinere. Dar piaţa din Est se modernizează şi fără surse europene vom pierde şi piaţa din Est. Pentru europeni sigur că este de neînţeles, atunci când ei ne finanţează şi ne ajută ca să putem munci şi pătrunde în piaţa europeană, iar noi discutăm despre structuri care nu există. Spun că ceva s-a constituit, dar încă nimeni nu ştie ce este şi Uniunea Vamală, şi Uniunea Euroasiatică, nu ştim care sunt regulile. Eu, de exemplu, astăzi pot să-l întreb pe polonez: „Cum tu consideri, este bine că ai devenit membru al Uniunii Europene?” Şi sută la sută toţi îmi spun: „Sigur. Am avut de câştigat colosal şi suntem foarte mândri şi fericiţi că suntem în această Uniune”. Întrebaţi-i pe cei din România, pe cei din Ungaria. Pe cine să întreb eu cum este în Uniunea Vamală?”
Europa Liberă: Domnule ministru, nu a fost ridicat embargoul impus de Federaţia Rusă vinurilor moldoveneşti. Acum se fac auzite voci care spun că după vin ar putea să urmeze fructele, legumele. Luaţi în calcul şi această provocare?
Vasile Bumacov: „Şi eu ca ministru, şi asociaţiile producătorilor totdeauna trebuie să luăm în calcul riscurile. Şi noi vorbim despre acest lucru de mai mult timp. Riscuri întotdeauna sunt, persistă şi odată ce s-a întâmplat la vin, nu se ştie ce se va mai întâmpla. Sigur, noi suntem recunoscători celor care nu au mers la alte embargouri. Bine, cu vinul s-a întâmplat acest lucru eu cred că din rea voinţă.”
Europa Liberă: Şi cât va mai dura acest embargou impus de Moscova vinurilor moldoveneşti?
Vasile Bumacov: „Până nu se va înţelege în Federaţia Rusă că integrarea europeană a Republicii Moldova nu este în detrimentul Federaţiei Ruse, dar poate chiar în beneficiul Federaţiei Ruse.”
Europa Liberă: Mai negociaţi cu partenerii ruşi la subiectul acesta?
Vasile Bumacov: „Încercăm să negociem, dar nu avem rezultate, nu am astăzi ce să vă spun bun. Vedeţi că nici cei din Găgăuzia, cărora li s-a declarat deschidere ş.a.m.d., nu se pot lăuda.”
Europa Liberă: Deci, vinurile din Găgăuzia nu ajung pe piaţa rusă?
Vasile Bumacov: „Ceea ce ajunge nu este nici pe departe ceea ce a fost.”
Europa Liberă: Cantităţile sunt mici?
Vasile Bumacov: „Sigur. Probleme sunt în continuare. Se ştie că Moldova oricum este supusă acelei metodologii discriminatorii, de fereastră unică. Numai din această cauză noi ar trebui să depunem eforturi colosale, să mergem pe pieţe acolo unde ne primesc ca pe oameni, dar nu prin diferite strungi.”
Europa Liberă: Pe cât de argumentată este revendicarea agricultorilor să le permiteţi să importe ei produsele petroliere?
Vasile Bumacov: „Noi de la bun început am fost pozitivi în privinţa aceasta. Fiindcă nu contează cine importă, oricum toţi achită şi taxele, şi accizele. Nu este nicio problemă. Da, cândva lobby a fost atât de puternic, s-a oferit posibilitate să importe numai unele companii, dar orice monopol aduce probleme oricărei ţări. Eu chiar spuneam că poate nu este atât de important ca ei să importe această motorină de unii singuri, cât să ştie că au dreptul. De ce ei nu ar trebui să aibă dreptul? Dacă sunt o asociaţie mare de producători agricoli şi are capacităţi, are necesităţi, care este problema? De ce ar trebui ei să achite toate banchetele, toate cheltuielile unor companii care le includ în costul acestor produse?”
Europa Liberă: Există această jecmăneală din partea petroliştilor?
Vasile Bumacov: „Cine nu ştie că există? Sigur că există. Dacă este monopol, nu mai trebuie să faci alte cercetări, nu trebuie să fii mare savant pentru a şti că ele sunt. Este monopol – este jecmăneală.”
Europa Liberă: Aţi ajuns la un compromis cu Ministerul Economiei? Am înţeles că, după ce aţi inclus şi dezvoltarea rurală, au apărut neînţelegeri între cele două ministere.
Vasile Bumacov: „Neînţelegerile erau demult. Pur şi simplu s-a întâmplat ceea ce niciodată nu am crezut că este posibil într-un guvern. Cum în toată lumea şi în 28 de ţări ale Uniunii Europene există Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe când în Republica Moldova este interzisă chiar denumirea? Mi s-a interzis ca în Ministerul Agriculturii să deschid o Direcţie care să se numească Dezvoltare Rurală. Este un lucru incredibil.”
Europa Liberă: Cine v-a interzis?
Vasile Bumacov: „Ministerul Economiei categoric s-a opus.”
Europa Liberă: Şi acum?
Vasile Bumacov: „Bine, aici eu am cedat, am acceptat ca până la următoarele alegeri să nu modificăm denumirea ministerului şi să avem o direcţie, va discuta deja la următoarea coaliţie care va fi, dar în schimb am obţinut dreptul de a administra dezvoltarea rurală aşa cum e în toată lumea. Când vorbeam cu cei din Polonia sau din Franţa, rămâneau absolut nedumeriţi că la noi în ţară este posibil aşa ceva; ce e cu voi?”