Linkuri accesibilitate

BAC-ul pe ultima sută de metri


BAC-ul la liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol
BAC-ul la liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol

Vineri, elevii alolingvi vor susţine ultima probă la limba maternă. Rezultatele examenelor urmează să fie afişate pe 27 iunie.



Pentru majoritatea candidaților, examenul de bacalaureat s-a încheiat astăzi, odată cu proba la disciplina la solicitare. Emoții mai au elevii care studiază în altă limbă decât româna, pentru că la 20 iunie vor mai trebui să susțină examenul la limba maternă.

În ziua ultimului examen, pentru aproape toţi absolvenţii, am mers cu microfonul Europei Libere la unul din centrele de bacalaureat din capitală. Aici, cu aproape o oră înainte de sfârşitul examenului, mulţi elevi răspundeau deja ochilor întrebători ai profesorilor şi făceau o verificare a răspunsurilor date. Unii s-au arătat mulţumiţi de evaluare, alţii îngrijoraţi, reproşându-şi că nu s-au pregătit suficient pentru susţinere:

„M-am aşteptat să fie un pic mai uşor, dar a fost complicat, cu rocile, nişte exerciţi care nu au fost la pre bac.”

„Nu ştiu, cred că o notă pozitivă cât de cât o să fie, dar în principiu a fost complicat.”

„Nu ne-am pregătit la fel de mult cum ar fi trebuit, dar oricum ne-am descurcat.”

„Toate testele au fost accesibile, nu a fost ceva ce nu am fi învăţat. Practic a fost evaluarea pe clasele a 10-a, a 11-a şi a 12-a.”

Din cei care mi-au fost interlocutori, doar un elev s-a simţit intimidat de vigilenţa observatorilor şi camerelor de luat vederi, al căror rost este să fixeze imediat orice tentativă de copiat. Ceilalţi se arătau nemulţumiţi de unele însărcinări din test, pentru că au fost în opinia lor, departe de lucrurile pe care le-au învăţat la ore;

„La istorie a fost un eseu, în genere…trebuia să ne pună ceva de la moment, despre Europa, despre integrarea europeană, poate problemele globale, că le-am învăţat.”

„ La franceză nu m-am aşteptat deloc la subiectul final, la eseu. Am pregătit foarte multe teme timp de trei ani, şi nici una nu a avut tangenţă. Gramatica a fost complet diferită de toată gramatica pe care am studiat-o.”

Ludmila Groian, profesoară de istorie şi secretara centrului de bac din incinta liceului „Gheorghe Asachi” spune că în acest an elevii au conştientizat riscul încercării de a copia, şi mai departe de uşa de la intrare, care îi întâmpină cu inscripţia „Aici nu se copiază”, nu au trecut cu telefoane mobile sau notiţe ajutătoare:

„Nu am avut cazuri de fraudă, ceea ce ne bucură nespus de mult, probabil şi-au învăţat lecţia elevii. Evident că mai trebuie timp ca acest lucru să se transforme într-o deprindere şi chiar de ce nu, tradiţie. Că această metodă, vizavi de detectoare de metal, observatori mult mai dinamici spre deosebire de anul trecut, mie mi se pare că este o regulă pe care trebuie să o respecte toată lumea, şi dincolo de acest fapt, acest lucru ordonează.”

În timpul celor cinci examene, desfăşurate până acum au fost penalizaţi cu anularea probelor peste 100 de elevi. Totuşi, ministerul educaţiei este de părere că după examenul de anul trecut, elevii şi-au schimbat atitudinea şi tot mai mulţi au devenit adepţii unei evaluări corecte. Deşi unele însărcinări au apărut pe internet în timpul examenelor, comparativ cu anul trecut, nu a fost dezvăluit întreg conţinutul testului. Anatol Topală, directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii spune că dacă vor fi găsite lucrări cu răspunsuri inspirate de pe internet, testul va fi anulat.

„Pe parcurs, în baza unei decizii a Comisiei Naţionale de examene vor fi anulate toate lucrările care vor conţine răspunsuri sau rezolvări identice cu cele postate pe reţelele de socializare. Contăm în continuare pe corectitudinea cadrelor didactice responsabile de desfăşurarea şi organizarea ultimei probe de bacalaureat. Îi îndemnăm pe elevii care urmează să susţină examenul la limba maternă să dea dovadă de demnitate şi integritate.”

Vineri, elevii alolingvi vor susţine ultima probă la limba maternă: ucraineană, bulgară sau găgăuză. Rezultatele examenelor urmează să fie afişate pe 27 iunie. Acestea vor fi aşteptate inclusiv de circa 6000 de restanţieri din sesiunile anterioare, majoritatea fiind de anul trecut, când rata de promovare a examenului de bacalaureat a fost de 68 la sută.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG