Linkuri accesibilitate

Pace relativă în Ucraina


Situaţia teritoriilor din estul Ucrainei la data de 24 iunie 2014
Situaţia teritoriilor din estul Ucrainei la data de 24 iunie 2014

Preşedintele Petro Poroşenko a spus că decizia omologului său Vladimir Putin este „prima măsură concretă” luată de Rusia pentru a detensiona situaţia din Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului) să revoce autorizația pe care a dat-o armatei de a interveni în Ucraina. „Pentru normalizarea atmosferei şi soluţionarea crizei din estul Ucrainei”, a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov.

Preşedinta Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko, a declarat imediat că cererea va fi discutată miercuri, pe 25 iunie, şi că până atunci va fi pregătit un proiect de rezoluţie. La Kiev, preşedintele Petro Poroşenko a declarat că este „prima măsură concretă” luată de Rusia pentru a detensiona situaţia din Ucraina

La Moscova, unul din membri comisiei de politică externă din Consiliul Federaţiei declara că cererea preşedintelui demonstrează lumii întregi că Rusia este ţara care caută soluţii diplomatice şi legale la criza din Ucraina. Ieri, la Bruxelles, miniştrii de externe ai Uniunii Europene ceruseră revocarea acestei autorizații, dată de Putin pe 1 martie. Rezoluția, care permite recurgerea la forţă militară, pregătise anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea.

Tot miniştrii de externe europeni au ameninţat, ieri, Rusia cu noi sancţiuni dacă Moscova nu face paşi concreţi pentru a sprijini planul de pace prezentat săptămâna trecută de preşedintele Petro Poroşenko. Duminică, preşedintele Putin declarase că sprijină planul şi mai ales armistițiul unilateral decretat de Poroşenko în estul Ucrainei, dar se declara sceptic că planul va fi şi respectat.

În cursul serii, Poroşenko se întâlnește cu ministrul de externe german, Frank Walter Steinmeier, pentru a discuta cele 15 puncte ale planului său de pace.

Petro Poroşenko (stânga) şi Frank-Walter Steinmeier, Kiev, 24 iunie 2014
Petro Poroşenko (stânga) şi Frank-Walter Steinmeier, Kiev, 24 iunie 2014

Steinmeier a apreciat deja că săptămâna aceasta va fi una „decisivă” pentru Ucraina, urmând să se încheie vineri cu semnarea Acordului de liber schimb din cadrul Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. Tot vineri expiră şi armistiţiul unilateral decretat de Poroşenko.

Unul din liderii separatiştilor, Alexander Borodai declara luni că miliţiile din estul Ucrainei vor respecta armistiţiul de o săptămână. Forţele ucrainene susţin însă că separatiştii pro-ruşi continuă să încalce încetarea focului. În cursul nopţii, ar fi continuat să tragă, dar incidentele nu s-au soldat cu victime.

Tot marţi, la Bruxelles, are loc reuniunea miniştrilor de externe din ţările NATO la care se va decide crearea unui fond care să finanţeze modernizarea capacităţilor defensive ale Ucrainei.

Potrivit unei surse apropiate discuţiilor, se va pune accent pe logistică, control şi comandă şi mai ales pe securitatea informaţională. Nu intră în discuţie livrări de arme sau alte măsuri legate de dotarea armatei ucrainene. Nu se ştiri nici câţi bani vor fi în acest fond, nici când va fi putea fi folosit.

La reuniunea de astăzi nu se aşteaptă nici o deciziei privind eventuala reluarea a cooperării NATO-Rusia, suspendată practic în aprilie, deşi se speculează că în curând ar putea avea loc o reuniune a Consiliului NATO-Rusia la care să se discute criza din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG