În estul Ucrainei, separatiști înarmați au împiedicat din nou accesul liber al unei echipe de inspectori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa la locul unde joi s-a prăbușit un avion malezian de pasageri, cu 298 de persoane la bord. Vineri, prima inspecție OSCE fusese, de asemenea, împiedicată.
Echipa OSCE nu a avut acces decât la parte a zonei de aproximativ 25 de km pe care sunt împrăștiate rămășițele avionului de pasageri. Purtătorul de cuvânt al OSCE, Michael Bociurkiw, era citat cu declarția că experții OSCE au inspectat, totuși, sâmbătă zone noi, la care nu avuseseră acces cu o zi mai devreme.
„Sutem civili, neînarmați, și nu sutem în poziția de a argumenta cu persoane cu arme grele”, a mai declarat Bociurkiw, citat de BBC.
Secretarul de stat american John Kerry a avut o convorbire telefonică pe această temă cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, căruia i-a comunicat îmgrijorarea Statelor Unite și a cerut din nou acces liber pentru inspectorii internaționali.
Poziția a fost reluată ulterior de Departamentul de Stat prin purtătorul său de cuvânt: „Ce se întâmplă este inacceptabil și un afront la memoria victimelor”, a declarat, la Washington, Jen Psaki.
Într-un comentariu publicat astăzi în „The Sunday Times”, premierul britanic David Cameron avertizează Rusia că va fi ținută responsabilă „pentru că a destabilizat Ucraina”, dacă se adeverește că separatiștii au doborât avionul de pasageri.
Sîmbătă, președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut ca Națiunile Unite să declare grupările separatiste din regiunile Luhansk și Donețk drept „organizație teroristă”.
Guvernul de la Kiev îi acuzase deja pe sepratiştii pro-ruşi că ar încerca să distrugă dovezi de la locul accidentuli „cu ajutorul Rusiei”. Într-o declaraţie oficială se afirmă că „teroriştii, cu ajutorul Rusiei, încearcă să distrugă dovezile unei crime international”.
Guvernul de la Kiev a anunţat și că separatiştii ar fi dus 38 de cadavre la Doneţk, informaţie care nu a putut fi confirmată din surse independente.
Un comandant al separatiștilor a declarat sâmbătă experților OSCE că „oamenii lui” nu s-au atins de rămășițele avionului și că nu au găsit cutiile negre (sistemul de înregistrare a datelor de zbor). El a acuzat Kievul că nu face nimic pentru a se ocupa de recuperea cadavrelor și a cerut ajutorul Moscovei.
La Kiev, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național pentru Securitate din Ucraina, Andrei Lîsenko, a declarat că nici autoritățile de la Kiev nu au așa-numitele cutii negre. La o conferință de presă, sâmbătă, la Kiev, Lîsenko a precizat: „confirmăm oficial că nu avem cutiile negre. Nu le avem pentru că separatișii refuză să predea ceva oficialităților ucrainene. Strâng și țin totul” .
Pe de altă parte, șeful Serviciilor de Informații ucrainiene a declarat că „există indicii convingătoare” că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer BUK, lansată de o echipă de cetățeni ruși.