Linkuri accesibilitate

Victor Chirilă: „Spaţiul economic comun între maluri de Nistru – o idee mai relevantă ca niciodată”


Asociația de Politică Externă propune un plan de integrare economică pe Nistru, care să atragă și o soluție politică .

Asociația de Politică Externă, o organizație neguvernamentală de la Chișinău, a dat publicității un studiu care propune reintegrarea economică a celor două maluri ale Nistrului prin crearea a ceea ce numește spațiu economic unic/comun, așa încât să încurajeze ulterior integrarea politică. Vasile Botnaru i-a cerut explicații directorului executiv al asociației, Victor Chirilă.

Europa Liberă: De ce ar avea tocmai acum șanse ideea unei zone economice comune cu regiunea transnistreană? Tocmai când e atât de fierbinte în Donețk și Lugansk, e atât de îndârjit Kremlinul și este iritat de faptul că i-ar putea fugi terenul de sub picioare.

Victor Chirilă: „Ideea nu este nouă. A fost propusă în 2012 regiunii transnistrene, administrației de la Tiraspol, propusă pe dialogul bilateral de către Biroul de Reintegrare, dar, din păcate, nu a fost susținută și nu există niciun răspuns clar. Ideea este vag formulată, ideea n-a fost discutată nici măcar la nivel de experți. Ideea nu este cunoscută atât de mult de opinia publică. Deși știu foarte bine pentru că s-a realizat și un sondaj în sensul acesta, la care nu pot face acum referință, această idee se bucură de susținerea majorității populației care trăiește pe malul drept al Nistrului și, de asemenea, este atrăgătoare și pentru cetățenii noștri de pe malul stâng al Nistrului.

Chiar și în actualul context, cred că șansele sunt reale...

Dacă autoritățile noastre ar formula-o mult mai structurat, inclusiv cu ajutorul experților europeni, cred că o astfel de propunere ar avea priză pe ambele maluri. Chiar și în actualul context cred că șansele de a fi pusă în aplicare sunt reale. Actualul context nu este cel mai propice pentru un compromis politic, pentru negocierile în formatul „5+2”, pentru atingerea unui compromis.

De aceea, ideea unui spațiu economic comun care ar stimula cooperarea economică, cooperarea sectorială și ar deschide noi oportunități pentru dialogul politic mi se pare mai relevantă ca niciodată. Noi trebuie să scăpăm de tiparele vechi de gândire, de inerția de care dăm dovadă de mai bine de 20 de ani și să găsim noi căi pentru a promova dialogul politic în direcția pe care ne-o dorim.”

Europa Liberă: Mi-a plăcut motivația pe care ați invocat-o în conferința de presă – să scăpăm de frica de a pierde Transnistria. Cred că discuțiile publice pe avantajele pe care le-ar oferi această convergență economică, probabil, îi va forța pe adversarii acestei idei cel puțin să vină cu argumente plauzibile, relevante, de ce nu?

Victor Chirilă
Victor Chirilă

Victor Chirilă: „Sunt de acord, mai ales că și regiunea transnistreană nu este în cea mai bună situație socio-economică acum. Și cred că mai devreme sau mai târziu și ei se vor așeza la masa discuțiilor pentru a găsi o soluție. Dar revin la impasul politic, ne aflăm într-un impas politic pentru că atât Tiraspolul, cât și Chișinăul sunt pe baricade total diferite, au poziții total diferite cu privire la viitorul compromis. Chișinăul și Tiraspolul se îndepărtează și nu se apropie în abordarea unui posibil consens. De aceea cred că ideea unui spațiu economic comun care ar crea precondițiile necesare pentru o eventuală soluție politică este o cale reală pentru a mișca lucrurile din loc.”

Europa Liberă: Dar sunteți de acord că aceasta ar presupune demontarea scheletonului politic pe care Tiraspolul l-a construit nu din capul său? L-a construit cu sprijinul Moscovei. Și atunci când a încercat să fie autonom în decizii politice, Smirnov a fost imediat schimbat, s-a făcut rocada. Prin urmare, pentru toată lumea este evident că actualul zis „președinte” și mai ales „ministra lor de externe” sunt portavocile Kremlinului. Deci, cine va încerca să persevereze în promovarea acestei idei se va confrunta cu această sarcină: să demonteze tot ce au construit politic autoritățile de la Tiraspol. E o sarcină realizabilă?

Victor Chirilă: „Aveți dreptate, dar în același timp actuala administrație și viitoarele administrații ale regiunii transnistrene vor trebui să privească realitățile în ochi. Iar realitățile socio-economice sunt din ce în ce mai proaste, nici asistența Federației Ruse nu îi mai ajută să facă față acestor probleme.”

Europa Liberă: Care se subțiază.

Victor Chirilă: „Care se subțiază. Ei au nevoie de comerț regional, ei au nevoie de comerțul cu Ucraina, ei au nevoie de comerțul cu Republica Moldova, cu malul drept, ei au nevoie de comerțul cu Uniunea Europeană. Ei au nevoie de investiții pentru că industria lor este din ce în ce mai puțin capabilă să facă față concurenței pe plan regional și european.”

Europa Liberă: Adică o administrație perspicace ar trebui să înțeleagă că sacul zis fără fund al lui Rogozin odată și odată se termină și trebuie într-adevăr să devină funcționali.

Victor Chirilă: „Sigur, ei vor trebui să confrunte realitățile și să facă reforme care sunt și în interesul nostru, dar și în interesul lor. Să ne imaginăm că în

Să ne imaginăm că în următorii câțiva ani, Republica Moldova ajunge la un compromis cu regiunea transnistreană. Ce ne facem noi cu o industrie practic în stare de colaps?...

următorii câțiva ani, doi-trei ani, Republica Moldova ajunge la un compromis cu regiunea transnistreană. Ce ne facem noi cu o industrie practic în stare de colaps? Ce ne facem noi cu o industrie energofagă capabilă să concureze numai datorită faptului că beneficiază de gaze naturale la un preț extrem de redus în comparație cu malul drept? Ce ne facem cu acei 140 de mii de pensionari care primesc supliment la pensii din Federația Rusă?

Acestea vor fi problemele noastre. Noi va trebui să găsim soluții. Noi așteptăm să reintegrăm Transnistria și după aceea să facem schimbările? Dacă noi așteptăm acest moment, ne-am putea confrunta cu alte probleme sociale și convulsii sociale în regiune care deloc nu vor avantaja parcursul european al Republicii Moldova și nici reformele interne în derulare. Și vedem că și aici, chiar și fără Transnistria, întâmpinăm greutăți.”

Europa Liberă: Propulsarea acestei idei volens nolens înseamnă eșuarea a tot ce s-a încercat pe parcurs: planul Iușcenko, demilitarizările, democratizările, diplomația populară. Înseamnă aceasta că trebuie date la o parte toate aceste componente și pârghii?

Victor Chirilă: „Ele constituie un bagaj important de idei pentru viitorul compromis politic asupra statutului. Faptul că am putea insista mai mult pe ideea mai întâi de creare a zonei economice comune unice cu regiunea transnistreană nu înseamnă că noi dăm la o parte aceste planuri, că dăm la o parte tot ce s-a făcut până acum, că renunțăm la ideea de a ajunge la un compromis politic acceptabil pentru ambele părți și în special pentru interesele Republicii Moldova. Dimpotrivă, lăsăm portița deschisă ca economia, cooperarea economică să ne ajute să găsim acea linie de compromis în relația noastră cu Tiraspolul ca să creăm un pachet comun de interese, viziuni comune asupra compromisului.”

Europa Liberă: Această cooperare ar putea să dea senzația republicii nerecunoscute că de fapt astfel ar fi recunoscută și se fortifică această entitate inexistentă, din punctul de vedere al Constituției Republicii Moldova.

Victor Chirilă: „Există acest risc, dar există și altă fațetă. Prin zona economică comună unică noi vom încerca să creăm niște instituții colective în spațiul economic. Cei care își imaginează că Republica Moldova va reuși să impună legile Republicii Moldova actualmente regiunii transnistrene se înșeală foarte amarnic. Va trebui să îi implicăm în elaborarea unor legi care să fie în concordanță cu standardele europene, în concordanță cu legislația Republicii Moldova, în concordanță cu angajamentele pe care le-a luat în raport cu alte state.

Zona economică comună mai presupune și politici sectoriale, presupune și un control comun asupra sectorului vamal. Va presupune și o coordonare la nivelul politicii fiscale, comerciale, de transport. Deci, lucrurile acestea nu ar trebui să fie neglijate.

Da, există acest risc că noi am putea consolida această entitate și administrație care are ideea separării. Dar în același timp noi consolidăm și un sector de afaceri care este din ce în ce mai legat cu spațiul european, care are din ce în ce mai multe interese pe piața europeană. Dăm posibilitate tinerilor să călătorească liber, dăm posibilitate locuitorilor să facă comerț nestingherit pe ambele maluri. De fapt, reînnodăm ceea ce am pierdut: și legături sociale, și legături culturale. Recreăm senzația unui viitor comun, ceea ce ne lipsește actualmente. Nu există acest sentiment al unui viitor comun.

Voi aveți nevoie doar să supraviețuiți? Voi nu aveți nevoie să vă dezvoltați?...

Acest concept de spațiu economic unic, fiind susținut și financiar, nu doar politic, de către partenerii noștri din Vest, va da societății din regiunea transnistreană, mediului de afaceri, inclusiv unor părți ale elitei politice care nu este întru totul mulțumită de actuala situație, să aibă o alternativă și să o promoveze. Or, actualmente acești actori nu au alternativă. Alternativa este una singură: banii care vin, asistența care vine din partea Federației Ruse fără de care nu se pot plăti pensiile, fără de care nu se pot achita facturile la energie, fără de care nu pot funcționa grădinițele și școlile etc., etc., ceea ce în limbajul colegilor din Transnistria cu care discut se numește „Rusia ne va ajuta cu orice preț, noi vom supraviețui”.

Întrebarea mea către ei a fost întotdeauna: „Dar voi aveți nevoie doar să supraviețuiți? Voi nu aveți nevoie să vă dezvoltați? Sau rămâneți la nivelul anilor ʾ90 ai Uniunii Sovietice? Voi nu aveți nevoie de reforme, de modernizarea sectorului industrial?”.”

Europa Liberă: Da, unii dintre ei spun: „На наш век хватит”, adică „noi ne vom rezolva cumva problemele”.

Victor Chirilă: „Rezultatul acum este vizibil, salariile s-au redus cu 20%, săptămâna de lucru s-a redus la fel pentru a justifica această reducere de

Rusia este din ce în ce mai rezervată să achite pensiile cetățenilor din regiunea transnistreană...

salarii. Eu cred că Rusia este din ce în ce mai rezervată să achite pensiile cetățenilor din regiunea transnistreană. Deci, lucrurile se complică, se înrăutățesc, fără o viziune de schimbare în regiune, dar o schimbare în regiune nu poate fi realizată izolat, izolându-te de restul lumii, de Republica Moldova și de Ucraina. Ai nevoie de resursele lor, ai nevoie de accesul la piețele lor, ai nevoie inclusiv de idei pentru a face reforme în aceste domenii.”

XS
SM
MD
LG