Republica Moldova plănuieşte să comunice mai strâns cu alianţa nord-atlantică, precum şi să obţină un sprijin mai substanţial din partea organizaţiei pentru a-şi întări capacităţile de apărare, a spus într-un interviu în exclusivitate cu Europa Liberă șeful misiunii R. Moldova la NATO, Mihai Gribincea, ambasador al R. Moldova în Regatul Belgiei. Interviul ne-a fost oferit înaintea summit-ului NATO de săptămâna viitoare din Țara Galilor, la care Republica Moldova a fost invitată să participe în calitate de stat neutru partener al NATO. Liliana Barbăroşie l-a întrebat pe ambasador întâi de toate cine va reprezenta Moldova la reuniune:
Mihai Gribincea: „Există deja o claritate în ceea ce priveşte participarea Republicii Moldova la summit. Din partea Republicii Moldova la summit va participa ministrul apărării, domnul Troenco. Dumnealui a primit o invitaţie încă în ziua de 6 august. Urmează să participe la o reuniune NATO, plus miniştrii apărării din 24 de state partenere, unde va fi lansată o nouă iniţiativă de cooperare a Alianţei Nord-Atlantice cu partenerii, şi anume platforma de interoperabilitate.”
Europa Liberă: V-aţi fi aşteptat să fie invitat premierul sau era clar de la bun început?
Mihai Gribincea: „Din păcate, Moldova nu participă la formate la care vor avea reuniuni la nivel de şefi de state şi de guvern, plus la aceasta, din 2008 nu au avut loc reuniuni ale Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic. Domnul preşedinte de atunci, Voronin, dacă nu greşesc, a participat la trei asemenea summite: la Praga în 2002, la Istanbul în 2004, la Bucureşti în 2008. Deci Moldova a mai participat la summite, dar atunci când aveau loc reuniuni ale consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic, când erau incluşi toţi partenerii NATO. Anul acesta delegaţia Republicii Moldova participă de fapt pentru prima dată într-un alt format, altul decât Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic. În ceea ce priveşte platforma de interoperabilitate, trebuie de înţeles că atunci când vorbim de interoperabilitate în alianţă, se subînţeleg trei dimensiuni: interoperabilitatea umană, interoperabilitatea procedurală şi interoperabilitatea tehnică. Mă puteţi întreba ce caută Moldova la această platformă dacă nu a participat la ISAF. Noi am ajuns în rândul ţărilor participante la această platformă datorită faptului că participăm în operaţiunea din Kosovo, KFOR. În acea misiune, de asemenea alianţa învaţă anumite lecţii necesare de interoperabilitate şi inclusiv Moldova participând la operaţiune poate fi beneficiară a acestor lecţii învăţate.”
Europa Liberă: Deci o comunicare mai bună?
Mihai Gribincea: „Va fi o comunicare mai bună la nivel tehnic, dacă putem spune aşa, între forţele armate ale Republicii Moldova cu ţările membre NATO şi partenere, prin această platformă de interoperabilitate.”
Europa Liberă: Nu se prevede vreo schimbare de statut a Republicii Moldova?
Mihai Gribincea: „Nu, nu vorbim despre nimic de acest gen, dar cred că acest summit va fi foarte important şi pentru Republica Moldova. Aş începe cu aceea că la reuniunea miniştrilor de externe din iunie anul curent, miniştrii au aprobat o decizie ca la următorul summit să fie lansate două iniţiative care ar aprofunda cooperarea cu statele partenere. Prima este lansarea platformei de interoperabilitate, iar a doua iniţiativă este Defence capacity building, care s-ar traduce întărirea capacităţilor de apărare. Prin a doua iniţiativă se doreşte ca unor state să li se acorde asistenţă în modernizarea forţelor armate. La summit se va stabili lista ţărilor beneficiare de această a doua iniţiativă. Pot să spun că Moldova şi-a exprimat interesul faţă de aceste două iniţiative şi eu sper foarte mult că va deveni beneficiară a ambelor iniţiative. Evident că la Chişinău se vor găsi mulţi pretinşi analişti şi prieteni în ghilimele ai Moldovei care vor considera participarea Republicii Moldova la aceste iniţiative drept o încălcare a statutului de neutralitate sau un alt pas spre integrarea Republicii Moldova în alianţă. Este clar că toate acestea nu au nimic de-a face cu realitatea. Prin aderarea Republicii Moldova la aceste iniţiative , Moldova în nici un caz nu renunţă la statutul de neutralitate . Ceea ce îşi doreşte Moldova este ca beneficiind de asistenţă din partea alianţei, să ne modernizăm forţele armate, deci în principiu numai duşmanii Moldovei pot fi împotriva dorinţei ţării noastre de a-şi consolida capacităţile de apărare.”