Linkuri accesibilitate

George Friedman: alegerea europeană a R. Moldova este o alegere între Rusia şi România


Directorul agenției Stratfor la Chișinău.

„Dacă şi există în acest moment ceva ce poate proteja Republica Moldova de Rusia, aceasta ar fi distanţa”, a spus astăzi la Chişinău directorul Stratfor, George Friedman. Este un drum lung între Moscova şi Chişinău, iar acest drum trece prin Kiev – a continuat analistul american.

„Acum, ochii voştri trebuie să fie aţintiţi spre Kiev. Este crucial să vedem dacă va reuşi el să guverneze sau vă cădea în haos”, a mai spus directorul Stratfor.

Şi în analizele sale anterioare, şi vorbind astăzi la lansarea filialei moldoveneşti a Fundaţiei Universitare a Mării Negre cu sediul la Bucureşti, George Friedman a insistat pe ideea că Republica Moldova nu ar conta în geopolitica mondială decât alăturată României.

„Statele Unite nu au o opinie clară despre Republica Moldova. O relaţie pe baze solide între România şi SUA s-ar extinde în mod automat şi asupra Republicii Moldova. Acum, relaţia moldo-americană este slabă. Dar asta nu va dura la nesfârşit. La un moment aceasta va creşte”, crede George Friedman.

Analistul mai crede că odată cu criza ucraineană, Turcia, Polonia şi România au devenit mai importante ca niciodată strategic pentru Statele Unite. „Recunosc că personal nu am acordat până acum importanţă României. Nu am privit România ca pe o putere majoră în bazinul Mării Negre. Acum, SUA vor crearea unui cordon din aceste trei ţări în faţa Rusiei. Întrebarea crucială este dacă va fi posibilă aici o alianţă cu SUA ,” a explicat analistul.

Raporturile pe care trebuie să le întreţină România cu Rusia sunt văzute de George Friedman sub următoarea formă: „În momentul de faţă, nu ar fi bine dacă România ar iniţia vreo criză. Nu se ştie care este linia roşie a Rusiei. Iar SUA sunt pregătite de orice, dar nu au chef de alte conflicte. Aşa că nu trebuie ca România să încerce să înfrunte rechinul.”

În fine, şi alegerea europeană a Republicii Moldova este, pentru analistul american, o alegere între Rusia şi România. Moldova ocupă o zonă mică, de aceea nu ar avea privilegiul unor decizii absolut independente.

„Rusia în timp va slăbi. Europa este o iluzie. Când iluzia vă cădea, veţi realiza că sunteţi români”, le-a sugerat moldovenilor analistul american pe finalul dezbaterii de la Chişinău.

Previous Next

XS
SM
MD
LG