Linkuri accesibilitate

Leonid Litra: „Acordul de la Minsk a fost semnat în spiritul «constructivităţii ambigue»”


Un interviu cu cercetătorul principal la Institutul de Politică Mondială de la Kiev.

Intelegerea la care s-a ajuns joi, dupa o lunga noapte de negocieri la Minsk in legatura cu Ucraina, are multe neclaritati si lucruri ce par sa fi fost lasate in suspensie. Unii experti internaţionali si politicieni vorbesc despre aparitia unui alt conflict inghetat pe modelul transnistrean, osetin si abhaz si avertizează asupra faptului ca actuala intelegere este numai un pas in directia detensionarii conflictului. Alla Ceapai a stat de vorba cu analistul politic Leonid Litra, cercetator principal la Institutul de Politica Mondiala de la Kiev despre intelegerea la care s-a ajuns la Minsk dupa lunga noapte de negocieri intre presedintii Ucrainei, Rusiei si Frantei cu cancelara Germaniei.

Leo Litra: „Acest document este un upgrade, o dezvoltare a documentului care a fost semnat la Minsk în toamnă. Nu mi s-a creat impresia că documentul răspunde la toate îngrijorările care sunt în această regiune. Cred că este un document temporar, care la un moment dat va trebui să fie rediscutat, renegociat, adaptat. Ceea ce este important din acest document este că putem spera că vom avea cel puţin pe o perioadă, nu este clar pe ce perioadă, dar vom avea o încetare a focului. Asta era cel mai important. În ce măsură acest document rezolvă problemele pe care le are Ucraina, este un mare semn de întrebare.”

Europa Liberă: Aţi menţionat că documentul nu răspunde la toate îngrijorările din regiune. La care anume îngrijorări faceţi referinţă?

Leo Litra: „Controlul deplin a frontierei de către autorităţile ucrainene, din moment că în acest document este condiţionat că începerea controlului frontierei va demara odată cu alegerile locale în aceste regiuni ocupate şi se va încheia odată cu reforma constituţională şi adoptarea unei noi Constituţii care o să prevadă o descentralizare mai largă pentru aceste teritorii. Este o îngrijorare foarte mare.

În pofida faptul că se vor organiza alegeri, în pofida faptului că se va retrage armamentul greu, ceea ce este bine, de fapt, dar nu avem certitudinea că se va retrage şi de cealaltă parte, de partea rebelilor. Ceea ce nu corespunde într-un fel suveranităţii Ucrainei, pentru că Ucraina nu îşi va putea controla totuşi graniţa până când nu va îndeplini anumite condiţii.

Un alt moment – este scris că armamentul militar greu va fi luat la o distanţă mai mare de linia de contact între aceste două entităţi, dar din document nu este clar dacă acest armament va fi scos din Ucraina, dacă el este cel adus din Rusia, sau dacă controlul asupra acestui armament va fi preluat de către autorităţile constituţionale a Ucrainei. Iarăşi, este o chestie care nu creează un sentiment de certitudine că acest acord va fi respectat.

Atâta timp cât există grupări militarizate, atâta timp cât există armament greu în această regiune nu putem avea certitudinea că nu va izbucni din nou un război.”

Europa Liberă: Dar poate Occidentul să aibă încredere că această înţelegere va fi respectată, pornind de la ce s-a întâmplat după semnarea unui acord similar în toamnă?

Leo Litra: „Occidentul a fost destul de explicit că este un punct dintr-o negociere care va avea probabil o bătaie lungă. Din această cauză nu există certitudinea că acest acord va fi respectat întocmai. Cred că anume din cauza acestor lacune vor apărea interpretări, diferite puncte de vedere. Cred că Occidentul nu ar trebui să aibă o speranţă mare. Ei ar trebui să încurajeze respectarea acestui acord. Faptul că din partea Occidentului s-a negociat la cel mai înalt nivel, doamna Merkel şi domnul Hollande, reprezintă în fond viziunea UE. Cred că există şanse ca acest acord să fie respectat din cauza că a fost un angajament personal între aceşti lideri. Dar cred că Occidentul nu trebuie să se grăbească să anuleze sancţiunile, de exemplu, până în momentul în care acest acord va fi implementat întocmai. În acord sunt menţionate condiţionalităţi pentru Ucraina ca să preia controlul asupra acestui teritoriu, dar nu sunt menţionate condiţionalităţi pentru Rusia. ”

Europa Liberă: De altfel nu este scris şi ce se întâmplă dacă Rusia nu respectă înţelegerea?

Leo Litra: „Nu cred că Rusia ar fi acceptat un astfel punct de vedere. Să nu uităm că Rusia pretinde că nu este implicată în acest conflict. Rusia pretinde că este un conflict intern, deşi nu este chiar aşa. Rusia pretinde că nu are nici o atribuţie faţă de armamentul de acolo, faţă de militari, care fie se rătăcesc, fie sunt voluntari. Din moment ce Rusia nu recunoaşte prezenţa sa militară şi nici ajutorul său militar acestor rebeli, acestor separatişti, un asemenea punct nu putea fi parte din acord. Rusia putea, eventual, să fie un garant, aşa cum îşi atribuie acest rol în conflictul transnistrean. Dar nicicum cum nu putea să-şi ia responsabilităţi pentru nerespectarea acestui acord.”

Europa Liberă: Dar ce efecte ar putea avea înţelegerea de la Minsk pentru întreaga regiune?

Leo Litra: „Deocamdată nu cred că putem vorbi despre efecte, pentru că nu ştim cât de durabil va fi acest acord, cum şi dacă va fi respectat. Este clar că Acordul a fost semnat în spiritul „constructivităţii ambigue”, există aşa termen în teoria relaţiilor internaţionale, care spune că se semnează un document unde toate părţile implicate pot să-şi atribuie victoria în negocieri. Documentul este cam în acest spirit.

Atât preşedintele Poroşenco a spus că el nu a cedat nimic, nu a acceptat nici federalizarea, n-a cedat nici integritatea teritorială. Putin la fel şi-a menţinut poziţia - va fi descentralizare, vor fi apărate drepturile cetăţenilor pe care îi consideră el parte lumii ruse. De aceea, este un acord care lasă mult spaţiu pentru interpretări.

Deocamdată nu văd un impact direct asupra regiunii, cu excepţia că sperăm că nu va mai fi o fază activă a acestui conflict. Nu exclud că şi după încetarea focului vor exista incidente militare. Până nu va avea loc o demilitarizare completă a acestei regiuni şi a rebelilor, şi până când autorităţile ucrainene nu vor prelua controlul deplin asupra frontierei şi asupra autorităţilor locale nu văd cum acest acord poate fi îndeplinit şi poate influenţa de o manieră radicală securitatea în regiune.”

Europa Liberă: Spuneaţi mai devreme că înţelegerea în care părţile implicate pot să-şi atribuie victoria în negocieri? Cine totuşi credeţi că a ieşit învingător în urma acestei runde de negocieri?

Leo Litra: „Spuneam că este un tip de acord în care toate părţile pot să-şi atribuie o victorie. Dar pornind de la ceea ce e scris în acord nu cred că cineva poate să-şi atribuie o victorie. Există incertitudinea că acordul va fi implementat întocmai cu este pe hârtie. Dacă acest document va fi implementat în tocmai, atunci nu cred că durata lui va fi sfârşitul lui 2015, ci mai mult, pentru că demilitarizarea acestei regiuni va dura mult, inclusiv preluarea controlului deplin de către autorităţile ucrainene.

Vă daţi seama că pentru Ucraina este o chestie destul de sensibilă acum să finanţeze aceste regiuni pe care practic nu le controlează. Vă imaginaţi, dacă am face paralele cu Transnistria, ar trebui Chişinău să finanţeze Transnistria fără să o controleze. Nu pot spune că sunt optimist în privinţa acestui acord . importantă este înţelegerea de încetare a focului, dar mai departe vom vedea cum vor evolua lucrurile.”

XS
SM
MD
LG