Linkuri accesibilitate

Doi din suspecții în cazul asasinării lui Boris Nemțov, au fost puși oficial sub acuzare


„Aceste gloanțe în fiecare dintre noi”, marș în memoria lui Boris Nemțov, Moscova, 1 martie 2015.
„Aceste gloanțe în fiecare dintre noi”, marș în memoria lui Boris Nemțov, Moscova, 1 martie 2015.

Este vorba de Anzor Gubașev și Zaur Dadaiev, reținuți încă de sâmbătă, 7 septembrie

RIA Novosti relata că Dadaiev este comandantul adjunct al unui batalion pe lângă ministerul de interne din Cecenia în timp ce Gubașev lucra pentru o firmă privată de securitate de la Moscova.

Duminică dimineațăp s-a anunțat că încă doi suspecți au fost reținuți în Federația Rusă , în legătură cu asasinarea politicianului de opoziție Boris Nemțov. Albert Barakoiev, secretarul Consiliului de Securitate al Republicii Ingușeția a declarat agenției RIA Novosti că cei doi suspecți, etnici ceceni, au fost reținuți în Ingușeția și că unul din ei este fratele mai mic al lui Anzor Gubașev, suspectul arestat încă de sâmbătă, împreună cu presupusul său complice, Zaur Dadaiev. Acești din urmă sunt de asemeni ceceni și bănuiți de a fi organizat și executat uciderea lui BorisNemțov. Politicianul a fost omorât, cu patru gloanțe în spate, pe 27 februarie, în imediata vecinătate a Kremlinului.

Reținerea pe 7 martie a lui Anzor Gubașev și Zaur Dadaiev fusese anunțată de directorul serviciilor ruse de informații (FSB) Alexandr Bortnikov , la televiziunea publică.​

Bortnikov preciza sâmbătă că președintele Vladimir Putin a fost informat despre reținerea celor doi și că ancheta continuă. Este de bănuit că și reținerile de duminică au fost comunicate Kremlinului.

Mihail Fedotov, liderul Consiliului prezidențial pentru drepturile omului, a firmat că important este să fie găsiți cei care au ordonat și organizat uciderea lui Nemțov.

Reacționând la reținerile de sâmbătă, avocatul lui Nemțov a declarat că nu are mai multe informații dar că știrea reținerii celor doi suspecți este în sine încurajatoare.

În vârstă de 55 de ani, Boris Nemțov a fost un critic consecvent al politicilor lui Putin pe care l-a acuzat de declanșarea războiului din Ucraina. Pe 10 februarie, Nemțov declara într-un interviu, că îi este teamă că Putin îl va ucide.

O lume îndoliată la înmormîntarea lui Boris Nemțov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

Și se știa că pregătește un raport care urma să demonstreze implicarea directă a Rusiei în criza din Ucraina, acuzație respinsă de la bun început de Moscova.

Atât avocații cât și criticii regimului Putin par să fie de acord că în Rusia de astăzi domnește o atmosferă de ură și neîncredere, propice actelor de violență.

Imediat după uciderea lui Nemțov, președintele rus Vladimir Putin a ordonat forțelor de ordine să salveze Rusia de „rușini și tragedii” de felul uciderii lui Boris Nemțov și a cerut poliției să rezolve enigma crimelor de răsunet cu substrat politic.

Vorbind la colegiul Ministerului de Interne, Putin a mai cerut poliției să „reacționeze imediat la orice semnale despre pregătirea actelor de extremism” și să ia măsuri pentru descurajarea extremismului mai ales printre tineri.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG