Linkuri accesibilitate

Autonomia găgăuză în sondaje, înainte de alegeri


În apropiere de Comrat
În apropiere de Comrat

Toate cele trei sondaje privind intențiile de vot ale cetățenilor din autonomia găgăuza indica șansele maxime ale candidatei sprijinite de Partidul Socialiștilor.

Duminică, pe 22 martie, vor avea loc alegerile pentru funcţia de başcan al Autonomiei Găgăuze. Două sondaje de opinie publicate astăzi la Chişinău prezic victoria Irinei Vlah candidata susţinută de Partidul Socialiştilor. Unul din sondaje, cel realizat de Centrul Sociologic „Dialog” sugerează că Irina Vlah va câştiga alegerile din primul tur. Iar potrivit sondajului realizat de CBS-Axa bătălia se va da în două tururi.

Toate cele trei sondaje privind intențiile de vot ale cetățenilor din autonomia găgăuza, două publicate astăzi si unul de săptămâna trecută, indica șansele maxime ale candidatei sprijinite de Partidul Socialiștilor. Diferă doar cotele procentuale pe care s-ar putea sa le obţină posibila succesoare a lui Mihail Formuzal. Două dintre sondaje realizate de companii puţin cunoscute, prezic un scor de peste 50 la sută pe care ar fi sa îl obțină fosta deputată comunistă Irina Vlah, ceea ce ar însemna o victorie din primul tur de alegeri. Sondajul companiei CBS-Axa sugerează că bătălia decisivă pentru fotoliul de başcan se va da în al doilea tur. Cel mai probabil în turul doi Irina Vlah se va duela cu Nicolae Dudoglo, fostul primar de Comrat, actualmente deputat în parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Democrat. Indiferent însă cine îi va fi contracandidatul Irina Vlah va ieşi învingătoare spune directorul CBS-Axa Ion Jigău:

Ion Jigău
Ion Jigău

„Lucrurile se vor clarifica în turul doi. Şi iată cum arată turul doi: Irina Vlah câştigă de la oricare candidat care ar ieşi în turul doi. Faţă de Dudoglo cu 55 la sută, faţă de Ianioglo şi Croitor cu 59 la sută.”

Trecând în revista factorii ce influenţează intențiile de vot ale electoratului din regiunea autonoma găgăuza cele trei sondaje spun la unison: viziunile pro-moscovite ale candidatului şi susţinerea de care se bucură din partea Rusiei sunt determinante. Or tocmai pe aceste elemente pedalează candidata propulsată de socialişti, care recent şi-a prezentat platforma electorală în prezenţa a trei deputaţi din Duma de Stat. Potrivit sondajului CBS-Axa peste 80 la sută din respondenţi spun că susţinerea autorităţilor Federaţiei Ruse le-a influenţat intenția de vot. Suportul financiar masiv din partea UE din ultima perioada pentru dezvoltarea infrastructurii în localităţile din autonomie pare însă să nu tragă la cântar la fel de mult, spune Ion Jigău:

„UE a dat şi mai mulţi bani acolo, dar atitudinea cetăţenilor de acolo este foarte negativă faţă de UE.”

Analistul politic Corneliu Ciurea notează astăzi într-un comentariu publicat pe portalul Politicon.md că Găgăuzia riscă să devină o platformă de consolidare a poziţiilor anti-europene. Analistul sugerează că autorităţile de la Chişinău, care au preferat să nu se implice prea mult în aceste alegeri ar trebui să-şi asume această înfrângere şi să caute noi instrumente de comunicare cu autonomie.

Tot astăzi Anna Harlamenco, cunoscuta activistă de la Comrat, nota într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook că găgăuzii ar avea nevoie nu de un bașcan care să antagonizeze relațiile cu autoritățile centrale, ci de un lider al executivului capabil să construiască poduri de comunicare şi cu Chişinăul, şi cu Moscova, şi cu Ankara, ca să obțină asistenţa financiară atât de necesara populației din sudul Republicii Moldova, conchide fosta președintă a Adunării populare a autonomiei găgăuze.

Previous Next

XS
SM
MD
LG