Linkuri accesibilitate

Guvernul vrea să inițieze negocieri cu FMI pentru semnarea unui nou memorandum (Newsmaker.md)


Alegerile locale de la 14 iunie (Ion Tăbârțâ/IPN).

Pe portalul Politicon.md analistul Corneliu Ciurea analizează proiectul de amendamente la Codul Audiovizualului propus de PD și PLDM, care a fost retras din Parlament sub presiunea mai multor critici. Menită să anuleze importul de propagandă legea „eșuează într-o banală luptă economică între posturile de televiziune mai bogate și cele mai sărace” notează analistul. „Eliminarea unui propagandist „pe extern” – posturile rusești – poate conduce la consolidarea unui propagandist mediatic „pe intern” – holdingul de la Moldexpo a PD.” Corneliu Ciurea invocă o primă ruptură între cele două componente ale coaliției minoritare. „Observ că încercările noastre de a ne debarasa de buletinele de știri rusești conduc la apariția unor probleme interne care ar putea favoriza opoziția pro-rusă”, conchide analistul.

Portalul Newsmaker.md scrie că Guvernul vrea inițierea negocierile cu FMI pentru semnarea unui nou memorandum. Experții citați în articol opinează că tratativele vor fi dificile, iar poziția Fondului va fi una dură mai cu seamă în ce privește situația din sectorul bancar. Experții nu exclud că negocierile ar putea eșua, pentru că executivul va fi pus în situația de a face mai multe concesii.

Moldova poate rata o finanţare externă de 2,23 de miliarde de lei dacă nu încheie un nou Acord cu FMI, scrie portalul Mold-street.md.

Agenția de presă IPN a solicitat opinia analistului Ion Tăbârță despre miza alegerile locale, stabilite pentru 14 iunie. Analistul crede că va fi o campaniei dură, în care se va implica și Rusia, așa cum a făcut-o și la alegerile din Găgăuzia. „Federația Rusă va încerca să slăbească centrul ca să se ajungă la o debarcare a puterii centrale, ca să nu mai avem o putere pro-europeană, ci una pro-rusă.” Forţele pro-ruse se coalizează, spune Ion Tăbârţă, referindu-se la o fotografie în care apare Igor Dodon cu Renato Usatîi. Cei doi lideri pro-ruși vor încerca să-și împartă țintele electorale, Dodon optând pentru Chișinău, iar Usatâi - pentru Bălți, conchide analistul.

XS
SM
MD
LG