Linkuri accesibilitate

Criza din Grecia şi economia moldoveană


Experţi independenţi consideră că impactul crizei din Grecia asupra R. Moldova nu va fi unul major…

Potrivit agenției Reuters, Bulgaria, Macedonia, Albania, Serbia și România sunt, în această ordine, țările balcanice cele mai expuse crizei datoriilor Greciei – clasamentul neoficial bazându-se pe proporția băncilor cu proprietari greci în sistemul bancar al unei țări sau alteia. La Chișinău, Alla Ceapai a încercat să afle în ce măsură este vulnerabil sistemul bancar moldovean la cutremurul financiar grecesc și, mai larg, în ce măsură ar putea influența criza greacă economia moldoveană.

Întrucât nu are o expunere majoră faţă de economia greacă, cea moldoveană va fi afectată minor şi indirect de criza datoriilor din Grecia, spun experții.

Potrivit portalului Mold-Street, în Moldova operează o singură bancă cu capital majoritar grecesc, și anume Eurocreditbank. Prin Alpha Bank din România, capitalul grecesc este prezent și în Victoriabank, a treia bancă din Moldova. Potrivit datelor Băncii Naționale capitalul grecesc deținea în martie 2015 un stoc de circa 10 milioane de dolari, investiți în băncile moldovenești, mai scrie sursa. Unul din autorii articolului, jurnalistul și expertul economic Ion Preaşcă spune că investițiile grecești în Moldova sunt în jur de un procent din totalul investițiilor străine, comerțul bilateral este la fel, foarte modest. Suprapusă cu situația dificilă din regiune, cu criza din Ucraina, dar şi cu problemele economice interne ale Moldovei, criza din Grecia nu are cum să ocolească Moldova, dar nu va avea însă efect direct, spune Preaşcă:

Ion Preaşcă
Ion Preaşcă

„Impact major direct însă nu o să fie. Ar putea fi o reducere a remitențelor, întrucât mulți moldoveni muncesc acolo, dar această reducere am văzut-o și cinci ani în urmă, la începuturile crizei. Prin urmare, nu cred că va fi o schimbare radicală. Efectul este mai mult indirect. Un faliment al Greciei ar putea duce la înrăutățirea situației și în privința datoriilor Italiei, Portugaliei, Spaniei. Aceste țări sunt mult mai importante. Italia bunăoară este al patrulea sau al cincilea partener comercial al Moldovei şi este al doilea furnizor de remitențe.”

Potrivit statisticilor oficiale, circa 20 de mii de cetățeni moldoveni sunt în Grecia. Una din reprezentantele diasporei, Liliana Ianduş, președinta comunității moldo-elenă „Basarabia” spune că cetățenii moldoveni care muncesc în Grecia deocamdată par să nu fie afectați. Deși băncile grecești rămân închise și transferurile de bani sunt întrerupte până duminică, Liliana Ianduş speră că situația se va clarifica şi că reprezentanții diasporei își vor putea ajuta, în continuare, familiile şi rudele rămase acasă.

„Nu avem nici o problemă. Într-adevăr, Grecia trece printr-o perioadă de criză. Sperăm că se va termina totul pozitiv. Situația se schimbă de două, trei zile și e prea devreme să simțim efecte la transferuri sau salarii. Fiecare cetățean moldovean care e în ţara greacă merge cu lucrul înainte. Cei care au lucrat - lucrează, cei care au avut și până acum greutăți - rămân pe loc. Chiar dimineața am avut unele întrebări, unele convorbiri cu cetățeni de aici, din localitatea Navplio, nu am văzut o disperare foarte mare. Așteptăm și sperăm că o să se termine totul pozitiv pentru toată lumea.”

Ministerul de Externe moldovean informează astăzi cetățenii care intenționează să călătorească în Republica Elenă că autoritățile de la Atena au decis închiderea băncilor elene, cel puțin până la data de 6 iulie 2015, precum și limitarea extragerilor de numerar la 60 Euro pe zi pentru clienții băncilor locale, doar pe teritoriul elen. Ministerul recomandă cetățenilor moldoveni să dețină suficient numerar pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, în eventualitatea unor întreruperi ale activităților bancare din această țară.

Grecia este una din preferatele destinații de vacanţă ale cetăţenilor moldoveni. În opinia experților economici, agenţiile de turism moldovene nu vor fi afectate. Or, dimpotrivă, experții nu exclud că pentru a nu pierde turiștii Grecia va pune la dispoziție oferte de vacanță mult mai avantajoase.

XS
SM
MD
LG