Linkuri accesibilitate

Alianţa pentru Integrare Europeană: repede, fără scandal şi cu Leancă cu tot (Deschide.md)


A mai trecut o săptămână de negocieri fără rezultate (Ziarul Național)

Portalul Mold-street.com scrie că agricultorii au obţinut cedări solide din partea Ministerului Finanţelor, între care cota zero la impozitul pe venit în agricultură şi TVA de 8 la sută pentru toate produsele agricole. Fermierii nu au reuşit să obţină majorarea fondului de subvenţionare pentru care nu sunt bani. „Rămâne de văzut cum se va descurca Ministerul Finanţelor, care va rata o parte din veniturile din impozite, şi care va trebui să convingă FMI că cedările făcute agricultorilor au fost cea mai bună decizie şi că ele nu vor prejudicia disciplina financiară” scrie mold-street.

„Alianţa pentru Integrare Europeană: repede, fără scandal şi cu Leancă, cu tot” este articolul de opinie semnat în Deschide.md de columnistul Iulian Chifu. În opinia sa viitoarea coaliţie de guvernare trebuie să includă toate partidele pro-europene, inclusiv cel condus de Iurie Leancă, scrie autorul. „A lăsa un partid pro-european în afara coaliției, va crea presiuni majore”. În timp ce Leancă se arată dispus să participe la negocieri, fostul său coleg de partid, Vlad Filat, anunță că PLDM va negocia doar cu partidele parlamentare, nu cu deputații independenți din Parlament, observă Iulian Chifu. „Cred că e timpul ca orgoliile și jocurile marginale să fie abandonate, iar alianța de guvernare să plece la drum și să treacă la treabă, la reforme, la combaterea corupției” încheie Iulian Chifu.

”A mai trecut o săptămână de negocieri fără rezultate” observă editorialistul Victor Ciobanu pe pagina web a Ziarului Național. În opinia sa, fără un Guvern învestit la sfârșit de lună, va fi ”rău de tot”. Problema primului ministru se va rezolva ușor, crede autorul, fie PLDM înaintează propria candidatură, fie convine cu PD rocada cu funcția de spicher. Mai complicată e problema președintelui. Deși va trebui ales doar în anul viitor, va fi pus în discuție. ”Dacă liberalii vor insista pe rezolvarea ei acum, vom intra în impas.” Victor Ciobanu sugerează partidelor să lase balta problema președintelui până după învestirea guvernului, pentru că dacă ”n-avem Guvern - UE nu ne dă, Banca Mondială nu ne dă, FMI nu vine” conchide editorialistul.

Portalul de expresie rusă Newsmaker.md observă că adepţii unirii Moldovei cu România au devenit mai activi şi mai vizibili în acest an. La 16 mai unioniştii au organizat la Chişinău cel mai de amploare miting din ultimii ani, iar pe 5 iunie din nou au ieşit în stradă. Jurnalistul Nikolai Paholniţki a căutat să afle cine sunt unioniştii moldoveni, de ce ei nu văd perspectiva existenţei Moldovei ca stat independent şi pe sprijinul cui mizează aceştia. Deşi aparent unioniştii acţionează la limita cadrului constituţional, care prevede independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, cele cîteva zeci de organizaţii unioniste din Moldova nu pot fi considerate anticonstituţionale, scrie autorul.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG