Printre oamenii care s-au adunat în Piața Marii Adunări la mitingul pașnic de protest organizat de Platforma Demnitate și Adevăr, sunt si tineri gata să lupte pentru un trai decent la ei acasă, pentru țara și copiii lor, pe care își doresc să îi crească în Moldova. Adrian Plesca este elev in clasa a XI-a la liceul „Mihai Viteazaul din capitala. El spune ca sustine protestele, dar nu are incredere mare in cei care le organizeaza, crede mai mult in cei care au venit sa se revolte.
Adrian Pleșca: „În piață nu dorm nopțile pentru că dimineața am liceul. Din acest motiv încerc să merg acolo după lecții. Mi-am amânat și câteva activități pe care le aveam. Eu văd protestul și ceea ce se întâmplă în centru ca un lucru care nu a mai fost până acum. Spun despre o mobilizare generală a oamenilor: să se unească într-un scop și într-o voință, să facă acest lucru frumos, să facă acest lucru pașnic, astfel încât acest protest să nu devină numai ceva politic, dar să devină și o sărbătoare întreagă pentru oraș și pentru țară. În fiecare seară vedem acolo mii de persoane care vin doar la o ceașcă de cafea, să vorbească între ei. Și, din acest punct de vedere, se formează o sărbătoare adevărată.”
Europa Liberă: Spui că în piață e foarte frumos să vezi oameni care poartă în spate tricolorul, fără a se sfii.
Adrian Pleșca: „Nu știu dacă se observă acest lucru în oraș, dar eu văd chiar foarte des că acum oamenii merg în mașină și au mai multe tricoloruri. În piață sunt foarte mulți tineri care refuză să se învelească cu pături și își iau tricolorul. Și lucrul acesta este și foarte drăguț, este și foarte frumos și foarte patriotic. Pentru că eu, de exemplu, dacă aș încerca să fac acest lucru într-o zi obișnuită, aș fi văzut de majoritatea tinerilor dimprejurul meu ca și cum m-aș fi lovit la cap, pentru că nu e un lucru obișnuit. Și ceea ce văd eu în centru, că tinerii ies cu mândrie și flutură tricolorul și-l slăvesc, probabil, este cel mai frumos lucru pe care poate să-l vadă o țară.”
Europa Liberă: Zici că te-a surprins și faptul că protestatarii mătură după ei, pentru a lăsa în urma lor curățenie. Știm, cu alte ocazii, în piață se adunau tone de gunoi.
Adrian Pleșca: „Societatea s-a unit în acest protest. S-a unit într-un frumos întreg care a pus stăpânire pe Piața Marii Adunări Naționale și PNAM este deja casa lor. În casă avem reguli: trebuie să fie curat, trebuie să fie mereu mâncare, trebuie să fie oaspetele fericit. Respectiv, cei care trăiesc acolo încearcă să respecte aceste reguli pentru a oferi un spațiu public și un spațiu de protest frumos pentru cei care vin să protesteze.”
Europa Liberă: Nu ai trecut cu vederea și un caz cum un simplu domn de prin Glodeni, așa cum îi zici, e vecin de cort cu un domn care a venit pe Jeep la aceste acțiuni de protest.
Adrian Pleșca: „Acest lucru chiar m-a frapat, să văd corturi din acestea foarte-foarte mari, care au și salon în ele, și chiar alături să fie un cort micuț, așa, mai modest, în care doar să fie o plapumă pe care doarme o persoană. Sunt oameni care, eu cred, în viața de zi cu zi nu s-ar fi intersectat, poate, niciodată, poate, doar la piață sau undeva într-un sat. Așa ei se intersectează, fără să țină cont de pătura socială din care fac parte. Ei deja au devenit prieteni și complici ai unui lucru frumos.”
Europa Liberă: Ai reiterat și faptul că nu ești nici membru al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”. Mai mult, nici nu susţii această Platformă Civică pentru că, aşa cum spui, unele persoane îţi trezesc dubiu, chiar îi numeşti dubioşi. La fel ca majoritatea de acolo din Piaţa Marii Adunări Naţionale, tu, ca tânăr, eşti pentru idee. Ideea care e?
Adrian Pleșca: „Ideea e să avem o ţară mai bună, să avem o Moldovă mai bună în care atât eu, cât şi copiii mei, pe care îi voi avea, să trăiască mai bine. Am spus că nu sunt membru al Platformei „Demnitate şi Adevăr”, pentru că zilele acestea am fost activ pe reţelele de socializare, postând imagini cu oameni şi locuri care nu sunt văzute la televizor. Respectiv, am fost învinuit că oarecum promovez acest protest, promovez platforma şi, indirect, s-a ajuns că sunt membru al platformei, ceea ce nu este adevărat. Mai mult decât atât, nu-i susţin. Pentru că eu nu pot comenta ceva politic, dar am un déjà vu , când îmi amintesc de 2009 şi mă tem să nu fie iarăşi situaţia unui ceas care se roteşte, dar nu se poate opri.”
Europa Liberă: Atunci tinerii au fost cei care s-au revoltat. De data aceasta, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, mai puţini tineri vezi. Sunt mai indiferenţi, sunt fără atitudine? Cum explici lipsa acestei forţe motrice – tineretul?
Adrian Pleșca: „În 2009 au ieşit la protest tinerii, pentru că, de fapt, erau cei mai revoltaţi. Întrucât chiar cele mai simple drepturi nu le aveau şi, respectiv, era un atac în ei şi au fost cei care au ieşit. De data aceasta, când vorbim despre furtul din sistemul bancar, când vorbim despre un sistem judiciar incompetent, nu putem spune că acest atac a fost unul direct în tineri, chiar dacă a fost şi așa. Şi, din acest motiv, tinerii nu consideră că aceste probleme pe care le revendică protestatarii sunt problemele care îi reprezintă pe ei.
De exemplu, dacă în aceste proteste ar fi revendicată şi o educaţie mai bună, şcoli mai bune, atunci sunt sigur că ar ieşi şi tineri, măcar 10% din tineri ar ieşi. Tinerii din zilele de azi au teama să iasă în piaţă să protesteze şi, mai ales, să strige într-un loc public ca să-şi ceară un drept.”
Europa Liberă: Faptul că numărul corturilor crește crezi că e şi din cauza nedorinţei reprezentanţilor puterii să dialogheze cu aceşti protestatari? Şi ce s-ar întâmpla, dacă ar exista acest dialog între cei care sunt reprezentaţi de cei care au ieşit în stradă şi cei de la guvernare?
Adrian Pleșca: „Eu cred că în acest caz guvernarea, în special, domnul preşedinte, ar trebui să facă o platformă de comunicare directă cu poporul, nu prin oarecare reprezentanţi. Pentru că mesajul care e transmis prin ei poate fi schimbat, în zeci şi zeci de feluri.
Numărul corturilor, e adevărat, creşte. Şi acest lucru se va întâmpla atâta timp cât vor apărea declaraţii de genul celor făcute de domnul Streleţ, că dacă nu avem acord cu FMI, vom avea dolarul de 40 de lei. Acest lucru se va întâmpla atâta timp cât domnul Candu şi domnul Timofti nu vor ieşi în faţa oamenilor măcar cu o adresare. Şi acest lucru este deja ca un efect domino: cu cât mai multe greşeli se fac, cu atât mai rău va fi pentru ei.
Acest lucru s-a întâmplat şi în Ucraina: cu cât mai rea a fost guvernarea, cu atât mai rău a fost şi poporul... Dar ceea ce eu văd în guvernarea actuală: ei poate au o strategie de reţinere, poate aşteaptă că se vor linişti apele de la sine, vor fi mai puţine corturi şi atunci ar putea ieşi şi ataca platforma, să mai dea nişte materiale compromiţătoare. Eu nu cred că această strategie ar merge, pentru că avem în spate şi experienţe ale ţărilor vecine, care au avut, la fel, proteste şi s-a recurs la început la această reţinere de comentarii şi, până la urmă, au ieşit proteste violente, care, iarăşi, nu au adus nimic bun nici guvernării, dar nici poporului.”
Europa Liberă: Tu, tânărul Adrian Pleşca, crezi că din această mulţime din stradă poate să apară un lider naţional?
Adrian Pleșca: „În fiecare sat există măcar un om care ar putea deveni lider naţional.”
Europa Liberă: Cine merită să fie? Şi cine poate ajunge?
Adrian Pleșca: „Cu siguranţă, nu este nicio persoană din Platforma „Demnitate şi Adevăr”. Eu, de exemplu, am văzut un lider naţional acolo, în piață, este un domn pe care l-am văzut chiar în ziua protestului. A venit cu cortul, a venit cu un steag de vreo trei metri înălţime, după ce s-a terminat protestul, el şi-a instalat primul cortul. Şi acum, când am revenit recent în piaţă, iarăşi l-am văzut.”
Europa Liberă: Cine e el?
Adrian Pleșca: „Vreau să-i întreb numele şi vreau să fac publică istoria lui pe o reţea de socializare. Pentru mine el este un erou naţional. Pentru mine mai sunt eroi naţionali şi veteranii războiului de pe Nistru, care a grijă de securitate. Şi chiar când mă aflu acolo, întotdeauna veteranii vin şi întreabă dacă totul e bine, dacă totul e normal. Deci, au o atitudine mai frumoasă decât a poliţiştilor.”
Europa Liberă: Am auzit deseori scandându-se numele Maiei Sandu.
Adrian Pleșca: „Doamna Maia Sandu ar putea fi un eroi naţional şi ar putea fi persoana care ar împinge Moldova înainte. Dar doamna Maia Sandu încă nu a apărut în faţa poporului. Dacă ar apărea şi dacă ar spune că ar fi gata să facă acest lucru, eu cred că ea ar avea susţinerea necesară din partea poporului şi din partea mea, cu două mâini în sus.”