Linkuri accesibilitate

John Kerry spune că Siria s-ar putea destrăma dacă aplicarea armistițiului va fi tergiversată


Secretarul de stat american John Kerry s-a arătat sceptic în privința menținerii integrității teritoriale a Siriei în cazul în care aplicarea acordului de încetare temporară a operațiunilor militare va fi tergiversată. Kerry a făcut declarația în timpul audierilor de marți din comitetul pentru relații externe din Senat. Anterior, în aceeași zi, președintele sirian Bashar al Assad a acceptat condițiile armistițiului din 22 februarie asupra căruia au căzut de acord Rusia și Statele Unite și care intră în vigoare de pe 27 februarie. Damascul și-a rezervat însă dreptul să riposteze în cazul în care pozițiile forțelor guvernamentale vor fi atacate de militanți.

Opoziția siriană a reacționat la încheierea armistițiului cu prudență, spunând că dorește garanții internaționale că Rusia nu va continua să sprijine regimul preşedintelui Bashar al Assad. Opoziția a cerut și aplicarea de măsuri umanitare, inclusiv încetarea asediului asupra localităților pe care le controlează.

Tot marți, ministerul rus al apărării a anunțat despre crearea unui centru de coordonare a aplicării acordului de încetare a luptelor în Siria care va funcționa pe teritoriul bazei sale aeriene de la Hmeimim.

Armistițiul nu vizează campania împotriva grupării „Statul Islamic” și alte organizații calificate drept teroriste de Națiunie Unite.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG