Linkuri accesibilitate

Un sondaj controversat, dar care confirmă cîteva tendințe


Declinul partidelor puterii şi avantajul opoziţiei pro-ruse față de cea pro-europeană.

Recente sondaje de opinie publicate la Chișinău arata că în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate partidele pro-rusești ar obține rezultate mult mai bune decât partidele care se declară pro-europene. Un sondaj de opinie publicat astăzi şi comandat de ziarul „Timpul” confirmă aceasta tendința. Mai mult, acest sondaj arată că liberalii domnului Mihai Ghimpu şi liberal-democrații care au fost la guvernare par să nu atingă nici măcar pragul de intrare în parlament.

Deşi confirmă tendinţele care apar în mai toate sondajele recente şi anume declinul partidelor puterii şi avantajul opoziţiei pro-ruse față de cea pro-europeană, datele sondajului publicat astăzi sunt privite cu scepticism de experţi. Cercetarea a fost realizată de Fondul Opiniei Publice o companie sociologică relativ nouă, dar care a atras deja critici, prezentând anterior câteva cercetări cu rezultate îndoielnice. De exemplu, în 2014 când marea majoritate a sondajelor arătau un echilibru aproape perfect între opţiunile Rusia versus Vest, o cercetarea realizată de Fondul Opiniei Publice, la comanda unei publicaţii pro-ruse, sugera o superioritate numerică covârşitoare a susţinătorilor vectorului estic.

Faptul că sondajul de azi prezintă o cifră record a indecișilor de doar 12 la sută e un prim semn că s-au făcut nişte artificii numerice, ne-au explicat mai mulţi sociologi. Ei spun că nici pe vremea guvernării majoritare a comuniştilor nu a fost atinsă o asemenea cifră. Numărul indecişilor se ridică la peste 30 la sută.

Chiar dacă cifrele diferă, o altă tendinţă pe care o confirmă proaspătul sondaj sunt preferinţele electorale într-un eventual scrutin prezidențial. Fruntaşul socialiştilor Igor Dodon pare a fi liderul incontestabil pe segmentul electoral pro-estic, întrucât Renato Usatîi nu poate candida la funcţia supremă în stat. Pe segmentul pro-european se conturează numele a doi lideri Maia Sandu, care îşi edifică un partid şi Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma „DA”. Autorul sondajului Andrei Luchian, preşedintele Fondului Opiniei Publice, spune că votul la scrutinul prezidenţial va fi unul politic, întrucât va conta susţinerea din partea partidului pentru un candidat sau altul:

„Dacă pe stânga lucrurile par mai clare cine este candidatul. Pe dreapta lupta se dă foarte intens între cei doi favoriţi. Şansele practic sunt egale, atât a domanei Maia Sandu, cât şi a domnului Andrei Năstase. Ultimul s-ar putea bucura şi de suportul partidului care a fost formalizat.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Andrei Năstase a declarat oficial că va participa la scrutin, Maia Sandu deocamdată şi-a exprimat doar intenţia. Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, unul din autorii sondajelor din seria Barometrul Opiniei Publice, spune că opoziţia pro-europeană ar avea nevoie de un candidat comun la scrutinul prezidenţial:

„Tactica guvernării va fi să găsească pe cineva suficient de credibil şi cel puţin formal fără conexiuni cu clanul Plahotniuc, pe a încerca să fie propulsat în turul doi al alegerilor împreună cu Igor Dodon. Iar pe segmentul de dreapta se va încerca o fragmentare cât mai măruntă pentru a nu lăsa niciunul din potenţialii candidaţi să treacă în turul doi. Cred că asta este tactica. De aceea pe segmentul pro-european se prefigurează necesitatea înaintării unui singur candidat care să colecteze tot ce e posibil de colectat pe segmentul de dreapta şi chiar pe centrul dreapta şi centrul stânga.”

În opinia expertului Arcadie Barbăroşie există câţiva factori care ar explica ascensiunea mai pronunţată a opoziţiei pro-estice faţă de cea pro-europeană: situaţia incertă din UE, propaganda rusească şi poate, în primul rând, păcatele actualei guvernări care prin acţiunile sale s-a compromis nu doar pe sine, ci şi ideea de integrare europeană.

Previous Next

XS
SM
MD
LG