Linkuri accesibilitate

Criza politică din Ucraina


Premierul Arseni Iațeniuk (stânga) și speaker-ul Parlamentului Volodimir Groisman.
Premierul Arseni Iațeniuk (stânga) și speaker-ul Parlamentului Volodimir Groisman.

Susținătorii occidentali ai Kievului sînt nemulțumiți de lentoarea reformelor din țara în care au pompat miliarde de dolari.

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a anunțat că își va depune demisia în fața Parlamentului, marți, după ce a renegociat coaliția guvernamentală cu aliații președintelui Petro Poroșenko. Iațeniuk care a condus guvernele Ucrainei de după Maidanul din 2014 a spus că nu mai vrea să prelungească o criză în opinia sa artificială, care a dus la suspendarea ajutoarelor occidentale pentru Ucraina. O analiză a agenției Reuter.

Tensiunile din majoritatea pro-occidentală de la Kiev au dus la o criză guvernamentală care a izbucnit în februarie. Dar principalele componente ale coaliției de guvernare, Blocul Poroșenko și Frontul Popular al lui Arseni Iațeniuk au fost nevoite să-și renegocieze alianța pentru a evita alegeri anticipate.

Spicherul Radei Supreme de la Kiev, Volodimir Groisman, a spus că membrii coaliției renegociate sunt pe cale să formeze un nou guvern care să înlocuiască imediat cabinetul lui Iațeniuk după demisia așteptată marți.

Postul de premier îi poate reveni chiar lui Groisman, care a fost deja nominalizat din partea partidului președintelui Poroșenko. Noul cabinet ar trebuie să treacă urgent și solidar la măsuri de combatere a corupției și să pună în practică schimbări economice cruciale.

Susținătorii occidentali ai Ucrainei între care Statele Unite și Uniunea Europeană sunt nemulțumiți de lentoarea reformelor în țara în care au pompat miliarde de dolari. Dar alegerile anticipate nu sunt văzute drept o soluție.

La Bruxelles, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjoern Jagland, a spus luni că situația din Ucraina a devenit „foarte volatilă”, după anunțul demisiei lui Iațeniuk. „Este stringent necesar să se instaleze un nou guvern și chiar mai stringent decât atât – să se grăbească procesul reformelor”, a declarat Jagland în fața jurnaliștilor, la Bruxelles.

Volodimir Groisman a spus că este gata să conducă un viitor guvern dedicat combaterii corupției și aplicării reformelor economice.

Reuter notează însă că nu s-a decis încă cine va ocupa un alt post cheie, cel de ministru al finanțelor. Ministrul Finanțelor poate juca un rol crucial în deblocarea ajutoarelor financiare occidentale, care au fost suspendate în februarie din cauza luptelor din sânul coaliției de guvernare.

În cabinetul Iațeniuk acest post a fost deținut de tehnocrata Natalia Iaresko. Născută în Statele Unite, cu o bună reputație la Washington, ea a fost una din fețele noi aduse de politicienii ucraineni de după Maidan în guvernul de la Kiev pentru a promova reforme rapide.

Nevoia continuării reformelor economice a fost subliniată și de vicepreședintele american Joe Biden, care a vorbit la telefon cu premierul Iațeniuk, după ce acesta și-a anunțat demisia. „Cei doi lideri au căzut de acord asupra nevoii ca aceste schimbări să fie ireversibile (…) și importanței creării unui nou cabinet dedicat implementării reformelor necesare, în particular a celor recomandate de Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană”, se spune într-o declarație a Casei Albe.

Ucraina se află în mare dificultate economică de la revolta din 2014. Răsturnarea de atunci a guvernului corupt al președintelui pro-rus Victor Ianukovici a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și de războiul cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Se estimează că anul trecut Produsul Intern Brut al Ucrainei a scăzut cu peste 10%.

Kievul are semnat cu FMI un program de ajutoare contra reforme de 15,5 miliarde de dolari.

Coaliția Blocului Poroșenko și Frontului Popular are majoritatea în Rada Supremă de la Kiev, dar, fără alte câteva componente care au picat, această majoritatea este fragilă. Noua alianță poate avea dificultăți la adoptarea unor măsuri de austeritate recomandate de FMI, notează Reuter.

Iar nominalizarea lui Groisman ca premier îi dezamăgește pe unii reformiști, care cred că instalarea lui nu va face decât să consolideze puterea în mâinile președintelui Petro Poroșenko.

-------------

Traducere și adaptare de Alexandru Eftode

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG