Linkuri accesibilitate

Daniel Ioniță: „Din punct de vedere tehnic este imposibil ca acest sistem să intercepteze rachete balistice din Federaţia Rusă”


Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg (stînga), premierul român Dacian Cioloș și ministrul adjunct al apărării din Statele Unite Robert Work la ceremonia inaugurării segmentului românesc al scutului antirachet d ela Deveselu (Inquam Photos/Octav Ganea)
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg (stînga), premierul român Dacian Cioloș și ministrul adjunct al apărării din Statele Unite Robert Work la ceremonia inaugurării segmentului românesc al scutului antirachet d ela Deveselu (Inquam Photos/Octav Ganea)

Interviu cu viitorul ambasador al României la Chișinău despre scutul anti-rachetă de la Deveselu,

Într-o discuție purtată joi cu asistentul secretarului de stat american pentru controlul, verificarea și conformitatea armamentelor, Frank Rose, secretarul de stat român pentru afaceri strategice, Daniel Ioniță (viitorul ambasador al României în Republica Moldova) a declarat că activarea sistemului antirachetă de la Deveselu reprezintă „o contribuție importantă la securitatea României, a SUA și a celei euro-atlantice în ansamblu”. Într-un interviu oferit în exclusivitate postului de radio Europa Liberă, Daniel Ioniță a explicat cum anume va întări acest sistem securitatea în regiune.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:16 0:00
Link direct

Europa Liberă: Spuneați, cu prilejul activării sistemului antirachetă de la Deveselu, că este o contribuție importantă la securitatea României, a Statelor Unite, a celei euroatlantice. V-aș ruga să deschideți parantezele și să ne spuneți cum anume va aduce acest sistem siguranța despre care vorbiți?

Daniel Ioniță: „Cu siguranță acest sistem va contribui la sporirea greutății strategice specifice a României în ansamblu, prin faptul că în mod permanent pe teritoriul României vor fi trupe deocamdată americane și sperăm în viitor și ale statelor membre NATO, care vor colabora împreună cu militarii noștri în ducerea la îndeplinire a obiectivelor și în implementarea, practic, a sistemului.

Este un obiectiv cu siguranță extrem de important pentru România. Acest obiectiv îndeplinește consensul tuturor forțelor politice responsabile din România. Atunci când România a decis să participe la acest sistem practic proiectul a fost susținut de întreaga clasă politică și în rândul populației din România sistemul de asemenea se bucură de un sprijin deplin. Și suntem, așa cum am spus, convinși că prin facilitatea de la Deveselu care funcționează într-o bază militară românească pe ansamblu securitatea și stabilitatea României vor crește.

Facilitatea respectivă este, de asemenea, parte a unui sistem sofisticat pe care americanii îl desfășoară în Europa, este vorba despre European Phased Adaptive Approach (EPAA) a scutului antirachetă, care presupune aducerea împreună a unor componente sofisticate – radare sau lansatoare de rachete – care se află în diverse puncte din Europa și care împreună cu niște nave care operează în Marea Mediterană vor asigura pe ansamblu o acoperire integrată și cuprinzătoare a întregului spațiu european. În felul acesta securitatea americană, ca de altfel și securitatea întregii Europe, vor avea de câștigat.

Prin sistemul respectiv este de fapt pusă în aplicare o viziune pe care președintele Obama a exprimat-o încă în anul 2009, referitoare la protecția pe care NATO, pe care SUA dorește să o asigure populațiilor și teritoriilor statelor europene. Această facilitate care deocamdată este un proiect româno-american urmează să fie integrată, sperăm noi mai degradă mai curând decât mai târziu, în cadrul sistemului complex al NATO de apărare contra rachetelor, care de asemenea va aduce împreună toate aceste contribuții.

Concluzia este una singură – sistemul este unul strict defensiv, sistemul este unul care se desfășoară în deplină conformitate cu prevederile dreptului internațional și sistemul va avea ca obiectiv o sporire a securității întregului spațiu euroatlantic.”

VIDEO: A Rare Look Inside Aegis Ashore Missile Defense System Romania

Europa Liberă: Tocmai ați spus ceva ce se spune de la începutul discuției despre acest proiect – se subliniază mereu natura exclusiv defensivă a sistemului. Pe de altă parte l-am auzit de mai multe ori pe Vladimir Putin, președintele rus, întrebându-se: „Împotriva cui atunci va funcționa acest sistem?”, având în vedere cu siguranță Rusia. Cu ce argumente ați putea, poate, să-i convingeți pe ascultătorii noștri din Republica Moldova, care au văzut în presă poziția oficială a Kremlinului, precum că ar fi vorba despre o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei etc.?

Daniel Ioniță: „În primul rând, sunt argumentele de natură juridică, de natură legală. Prin acordul pe care noi îl avem încheiat cu partea americană se specifică clar câteva elemente extrem de importante. În primul rând, faptul că acest acord este încheiat în conformitate cu prevederile Cartei ONU.

Punctul doi – se specifică clar în acord că sistemul va fi utilizat în scopuri strict defensive. Punctul trei – se specifică în mod clar că la sistemul de la Deveselu nu vor fi instalate mijloace de natură nucleară. Mai mult, se specifică clar că rachetele care vor fi destinate distrugerii rachetelor inamice vor face acest lucru doar prin forța cinetică și nu vor avea, rachetele de la Deveselu, niciun fel de încărcătură, încărcătură explozivă. Deci, acestea sunt argumentele de natură legală.

VIDEO: Inaugurarea oficială a scutului antirachetă de la Deveselu

Sunt și argumente care țin de natura geografică, de locație, de locul în care această facilitate funcționează. Și, de asemenea, sunt argumente care țin mai degrabă de legile fizicii. Și geografia, și legile fizicii, dacă le punem împreună, vor demonstra cât se poate de clar experților în sisteme balistice că este imposibil – imposibil, repet – ca o rachetă lansată de la Deveselu să intercepteze într-un mod eficient o rachetă balistică care este trasă de pe teritoriul situat în vecinătatea României. De ce? Pentru că toate aceste rachete balistice, potrivit acestor legi ale fizicii și datorită geografiei acestui spațiu, ca să fie eficientă distrugerea rachetei respective, trebuie să fie interceptată racheta pe durata intermediară de zbor a rachetelor, nu pe cursa ascendentă, nici pe cursa descendentă a lor.

În consecință, sigur că aceste chestiuni sunt mai degrabă de natură tehnică, însă sperăm noi că vocea rațiunii va prevala în această situație și ascultătorii Dvs. vor înțelege faptul că din punct de vedere tehnic este imposibil ca acest sistem să intercepteze rachete balistice din Federaţia Rusă.

Iar punctul patru, care este de asemenea important, ține mai degrabă de bunul simț care este întotdeauna asociat unui astfel de proiect. În categoria bunului simț aș introduce faptul că un astfel de sistem care în cazul sistemului facilității antirachetă a noastră de la Deveselu dispune de un număr mai degrabă limitat de rachete interceptoare, de ordinul zecilor, cum poate un astfel de sistem să fie eficient împotriva sutelor, dacă nu chiar a miilor, de rachete care se află în posesia Federaţiei Ruse?”

XS
SM
MD
LG