Linkuri accesibilitate

La Tbilisi a început reuniunea anuală a Congresului Mondial al Familiilor


La Tbilisi a început reuniunea anuală a Congresului Mondial al Familiilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:49 0:00

În ajunul reuniunii, poliția georgiană a reținut 10 activiști care scriau pe zidurile patriarhiei mesajul: „Toate formele de dragoste sunt la fel”.

Congresul Mondial al Familiilor, o organizație ultra-conservatoare din Statele Unite, considerată de unii drept promotoarea urii, își ține în aceste zile reuniunea anuală în capitala Georgiei, Tbilisi. Potrivit relatării corespondentului Europei Libere Rob Coalson, gruparea are aliați printre persoanele cu influență la Kremlin.

Rob Coalson scrie că Congresul Mondial al Familiilor are relații bune cu Konstantin Malofeiev și Vladimir Iakunin, doi oligarhi ruși conservatori cu mare influență în structurile de conducere de la Kremlin.

Partenerul de afaceri al lui Malofeiev, Alexei Komov, șeful unei grupări care promovează legea împotriva propagandei homosexuale, este în consiliul de conducere al Congresului.

Iar nevasta lui Iakunin, Natalia Iakunina, este șefa unei grupări afiliate, numită „Sfințenia maternității”.

Adunarea anuală din 2014 a Congresului Mondial al Familiilor ar fi trebuit să se țină la Moscova, dar după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, evenimentul a fost anulat.

Până la urmă în capitala rusă s-a ținut altă reuniune, de mai mică amploare, sponsorizată de fundația lui Iakunin, cu genericul „Familia numeroasă și viitorul omenirii”.

Criticii organizației care-și ține acum adunarea la Tbilisi spun că retorica ei pro-familie nu este decât un pretext pentru atacuri la adresa homosexualității, a dreptului la avort și a gândirii liberale.

În 2014 organizația Southern Poverty Law, specializată în detectarea și combaterea incitărilor la ură, a clasificat Congresul Mondial al Familiei drept o organizație anti-gay.

Gazda reuniunii de la Tbilisi, omul de afaceri georgian pro-rus Levan Vasadze, a acuzat Statele Unite că vor să distrugă familia tradițională sprijinind drepturile persoanelor gay în lume.

„Scopul acestui Congres este să sprijine cultura familiei, pentru că ea este ținta unui atac în special în țările occidentale”, a spus Vasadze.

Potrivit unor relatări din presa georgiană, Vasadze ar fi jucat un rol în organizarea atacării demonstranților pro-LGBT la Tbilisi în 2013.

Părinţi şi copii
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:11:06 0:00

Patriarhul ortodox al Georgiei, Ilia II, a binecuvântat adunarea conservatoare de la Tbilisi la 16 mai, deplângând ceea ce el consideră a fi distrugerea familiei:

„Familia și-a pierdut menirea pe care ar trebui să o aibă. Familia este o instituție lăsată de la D-zeu”, a spus patriarhul, care în trecut a vorbit despre homosexualitate ca fiind „anomalie și boală”.

În ajunul reuniunii de la Tbilisi, poliția georgiană a reținut 10 activiști care scriau pe zidurile patriarhiei, cu sprayuri, mesajul: „Toate formele de dragoste sunt la fel”.

Participanții la reuniunea de la Tbilisi au primit un mesaj din partea fostului președinte american George W. Bush, care fusese invitat ca să fie premiat, dar nu a venit. În mesaj Bush spune că familia este „un pilon al civilizației” și un factor pozitiv în „construirea națiunilor”.

Printre participanții la reuniunea de la Tbilisi se numără și Marion Marechal Le Pen, din familia liderilor Frontului Național din Franța, cea mai tânără membră a legislativului francez, cunoscută mai ales pentru viziunile ei anti-imigraționiste și opoziția față de reproducerea planificată.

-----------

Traducere și adaptare de Mircea Țicudean

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG