Linkuri accesibilitate

Brexit. Reacţii din Germania: „o zi tristă pentru Europa şi Marea Britanie“


Angela Merkel apelează la „calm şi raţiune“ şi anunţă consultări cu Franţa, Italia şi preşedinţia UE.

După referendumul de joi din Marea Britanie, şefa guvernului german, Angela Merkel, a lansat un apel către celelalte state ale Uniunii Europene, cerîndu-le să dea dovadă de „calm şi raţiune“. Acum nu trebuie să se tragă concluzii simple şi pripite, a spus ea într-o declaraţie făcută în faţa presei la Berlin.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Ea a comparat votul din Anglia cu o „incizie“ a procesului de unificare europeană. În continuare, Merkel s-a pronunţat pentru continuarea unificării europene, considerînd-o o garanţie pentru „pace, prosperitate şi stabilitate“.

„Numai împreună putem să apărăm valorile libertăţii, democraţiei şi cele ale statului de drept.“

„Uniunea Europeană este destul de puternică pentru a găsi răspunsurile adecvate la ziua de astăzi“, a subliniat ea, anunţînd, totodată, că luni va avea loc la Berlin o întîlnire consultativă cu preşedintele Consiliului UE, Donald Tusk, cu preşedintele francez, François Hollande şi cu primul ministru italian, Matteo Renzi. Merkel a mai anunţat că marţi va prezenta o declaraţie guvernamentală în faţa Bundestag-ului, iar apoi vor avea loc întîlniri cu reprezentanţii celorlalte ţări ale UE.

Rezultatul referendumului a stîrnit multiple reacţii şi din partea altor politicieni germani. Astfel, ministrul federal de externe, Frank-Walter Steinmeier, a vorbit într-o declaraţie răspîndită pe Twitter despre „o zi tristă pentru Europa şi Marea Britanie“.

Deputatul european german, creştin-democratul Elmar Brok, a calificat Brexitul drept o „decizie greşită“ şi a pledat pentru „negocieri dure“ de ieşire a Angliei din Uniunea Europeană. Într-un interviu acordat televiziunii germane (ZDF), Brok a respins eventualele concesii faţă de Anglia. Nici parlamentarul european german, liberalul Alexander Graf Lambsdorff, nu s-a arătat mai conciliant. Într-un interviu acordat postului naţional de radio (DLF), el a spus că pentru Marea Britanie vor urma „negocieri tehnice lungi“ care nu trebuie să includă vreun „rabat“ pentru această ţară. Anglia va rămîne un vecin al UE, de aceea trebuie să se „găsească un aranjament“ care limitează „prejudiciile“.

Postcomuniştii din Partidul Stîngii au criticat Uniunea Europeană, cerînd o reformă democratică, care pune accentul pe dimensiunea socială.

Copreşedinta partidului, Sahra Wagenknecht, susţinea pe Twitter: „Lobbyocraţia de la Bruxelles a pierdut sprijinul oamenilor“.

Preşedintele grupului parlamentar ecologist, Anton Hofreiter, a calificat votul drept un „regres istoric“.

Asemenea partidelor radicale de dreapta şi naţionalist-populiste din Europa, jubilează şi cele din Germania. Deputata europeană şi vicepreşedinta partidului eurosceptic şi islamofob, Alternativa pentru Germania (AfD), Beatrix von Storch, afirmă pe internet: „23 iunie este o zi istorică. Este ziua independenţei Marii Britanii“. Potrivit revistei Der Spiegel, ea a cerut demisia lui Martin Schulz, preşedintele Parlamentului european, şi cea a lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei europene. Rezultatul plebiscitului, a declarat ea, este un semnal clar că politica celor doi a eşuat.

XS
SM
MD
LG