Linkuri accesibilitate

Bulgaria și migrația ilegală


Migranți din Orientul Mijlociu și Asia se odihnesc într-un parc înainte de a-și continua drumul spre Ungaria, Belgrad, 22 iulie 2016
Migranți din Orientul Mijlociu și Asia se odihnesc într-un parc înainte de a-și continua drumul spre Ungaria, Belgrad, 22 iulie 2016

Sofia a respins criticile Belgradului că ar fi lăsat frontiera comună neprotejată.

Guvernul sârb și-a motivat decizia de a forma echipe mixte de polițiști și militari la frontiera cu Bulgaria prin faptul că această țară nu împiedică pătrunderea de migranți ilegali în Serbia.

În timpul vizitei sale în orașul Niș ministrul sârb al muncii și politicii sociale, Aleksandar Vulin, a acuzat Bulgaria că a lăsat practic fără control frontiera sa cu Serbia.

El a declarat – „Avem de a face cu o țară-membră a Uniunii europene care î-și lasă deschise frontierele și nu exercită nici-un control asupră traficului de migranți.

În același timp Austria și Ungaria și-au închis într-un mod ermetic frontierele. Serbia nu va privi cu mâinile încruțișate deteriorarea situației”, a avertizat Vulin.

85% din migranții ilegali care au intrat în Serbia din Bulgaria și fosta republică iugoslavă Macedonia sunt afgani și pakistanezi, și o mică parte – sirieni. Zilnic numărul acestora crește cu căteva sute - majoritatea din Bulgaria.

La frontiera cu Ungaria se află acum 1300 de migranți - cea mai mare parte femei și copii. În orașul Subotica sunt numai 200 de locuri de cazare.

După închiderea așa-numitei rute balcanice traficanții au majorat „taxa” de trecere de la 1000 la aproape 9000 de euro, a anunțat ministrul sârb de interne Nebojșa Stefanovici.

Primul ministru bulgar Boiko Borisov a răspuns criticilor avertizând că zilnic în interiorul țării sunt arestați între 150 și 200 de migranți. A fost întărită prezența armatei și poliției la frontiera cu Turcia și Grecia.

Borisov a mai spus că Turcia se scufundă într-o criză economică și nu-i va putea hrăni pe cei trei milioane de refugiați aflați pe teritoriul său. Ankara nu mai respectă acordul cu Uniunea Europeană.

Pentru a împiedica pătrunderea de migranți dinspre Turcia, Bulgaria a urgentat construcția instalației de sârmă ghimpată la frontiera comună.

Lungimea acesteia a depășit 130 de km și jumătate din lungimea totală a frontierei, și continuă să crească cu 6 km pe lună.

XS
SM
MD
LG