Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Peștera lui Platon și moțiunea de cenzură.

Problemele din sistemul bancar moldovenesc au fost în această săptămână pe larg dezbătute în presa națională, datorită, întâi de toate, arestării la Kiev a omului de afaceri Veaceslav Platon. Reținerea a avut loc la cererea procurorilor de la Chișinău care îl acuză pe Platon de implicare în devalizarea Băncii de Economii și spălare de bani. Acest subiect este analizat, între altele, în retrospectiva politică a săptămânii, îngrijită astăzi de Diana Răileanu:

Procurorii moldoveni îl acuză pe omul de afaceri Veaceslav Platon că s-ar fi ales cu aproape un miliard de lei de pe urma creditelor neperformante obţinute de la Banca de Economii, cu ajutorul primarului de Orhei, Ilan Shor, cercetat şi el în stare de arest, în legătură cu devalizarea sistemului bancar. Ion Preaşca de la Rise Moldova este unul dintre jurnaliştii preocupaţi de furtul miliardului. În opinia sa, în prezent se duce un adevărat „război bancar”, iată de ce autorităţile statului ar trebui să dea dovadă de prudenţă maximă:

„Ce vedem acum este şi o anumită voinţă politică şi un interes al autorităţilor de a face ordine în acest sector. Deja risca tot sistemul bancar să fie exclus din sistemul financiar internaţional. Noi trebuia să ne transformăm într-o paria, puteau să rupă relaţiile cu noi toate băncile lumii, dar asta e o problemă foarte majoră, fiindcă relaţiile economice între ţări, între agenţii economici şi lipsa unor conturi corespondente cu bănci serioase din Europa şi SUA presupune riscuri majore. Anul trecut, dacă se mai întâmpla ceva, eram excluşi. Acum există nu doar interesul economic dar şi politic de a menţine şi stabiliza acest sector cheie pentru economia naţională. Problema este că, totuşi, există în continuare interese de grup, dar acestea nu vor dispărea degrabă fiindcă e prea mare miza, cine controlează sistemul bancar, are multe pârgii de decidere a sorţii ţării.”

Devalizarea sistemului bancar a fost prilej de discuţii în contradictoriu între mai mulţi deputaţi. Socialistul Igor Dodon, de exemplu, a cerut în această săptămână audierea în Parlament a Procurorului general interimar pe marginea unor anchete reportericeşti ce sugerează că şi unii deputaţi ar fi beneficiat de credite neperformante de la BEM, Banca Socială şi Unibank. Iniţiativa liderului PSRM nu a fost susţinută, în schimb el a reuşit să-l aducă în plenul Legislativului pe premierul Pavel Filip, urmare a unei moţiuni de cenzură. Unii experţi cred că moţiunea a servit temei pentru deputaţi să exploateze momentul din punct de vedere electoral. Editorialistul Nicole Negru de la „Ziarul Naţional” crede însă că moţiunea a fost un „rateu” atât pentru opoziţie, cât şi pentru partidele de la guvernare:

„Ratarea din partea guvernării, din partea premierului Pavel Filip a fost că el s-a concentrat în mare parte pe un fel de răzbunare faţă de cei care au iniţiat această moţiune de cenzură. A venit cu o serie de acuzaţii, în special în adresa PLDM, în loc să profite de prlijeul că a avut posibilitatea să apară în faţa cetăţenilor şi să vorbească despre ce s-a reuşit şi mai cu seamă nu s-a reuşit şi care sunt problemele principale cu care se confruntă actuala guvernare. Au fost multe lucruri de spus, el le-a evitat. Pe de altă parte, m-a mirat şi opoziţia, cea care a iniţiat această moţiune de cenzură, nu a venit cu întrebări şi, din punctul meu de vedere, i-au adresat nu întrebările principale, dar s-au axat pe nişte chestiuni secundare. Trebuia întrebat, Dl premier, cum are de gând guvernarea să iasă din această criză economică profundă, fiindcă e îmbucurător faptul că s-au mărit veniturile în bugetul Republicii Moldova, dar numai cu Fiscul şi Vama nu rezolvi problema.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG