Încă un potențial candidat care mizează pe un segment de electorat de centru-dreapta, activistul Oleg Brega și-a anunțat astăzi intenția să participe la alegerile prezidențiale. Este cunoscut pentru proiectele de jurnalism civic popularizate cu ajutorul site-ului curaj.net, pentru darea în vileag a unor abuzuri ale funcționarilor publici, polițiștilor, judecătorilor, pentru protestele organizate cu numeroase ocazii în sprijinul drepturilor și libertăților fundamentale, inclusiv ale comunității LGBT. Dar Brega a candidat și în trecut ca independent la alegerile parlamentare. În 2014 a obținut peste 14 mii de voturi, dar aceasta a însemnat mai puțin de 0.9%.
Europa Liberă: Pentru început nu pot să nu vă întreb de ce ați ales să candidați pentru fotoliul de președinte, de ce doriți să fiți președinte, domnule Oleg Brega?
Oleg Brega: „Eu vreau să candidez pentru că nu am pentru cine vota, nu văd nici un potențial concurent credibil, serios, și deja am obosit să-mi stric buletinul de vot, să votez protestatar contra tuturor. De aceea am decis să-mi încerc eu puterile, mă cred un politician mai capabil decât oricine din actuala clasă politică și vreau să testez cum funcționează legile. Aud că au modificat codul electoral, dar am impresia că au pus niște condiții discriminatorii. Omul de rând nu prea poate candida, degeaba scrie în Constituție că poate să aleagă și să fie ales. Îmi pare că aceste condiții au fost făcute ca să treacă prin sita deasă numai candidații controlați de putere și de clanurile mafiote.”
Europa Liberă: Apropo de puteri, spuneți că vreți să vă măsurați puterile. Pentru că aveți deja experiența și altor campanii electorale, care sunt șansele unui candidat independent la prezidențiale?
Oleg Brega: „Nule, din motiv de birocrație și de complicațiile astea de dinainte de ați înregistra candidatura. Pe de altă parte, populația este atât de sătulă de clasa politică și de politicienii care de regulă candidează, încât ar vota un candidat independent credibil. Dar eu cred că nu va fi lăsat să candideze un independent ca mine, poate doar vreo unul susținut de putere și cu resurse administrative va putea să candideze. Deja auzim despre potențiali candidați independenți, dar acela nu va fi votat pentru că este suspectat că-i împreună cu guvernanții. Știm bine că domnul Ghilețchi, despre care vorbesc, a votat actualul guvern, votat noaptea, a făcut parte din coaliția de guvernare, era foarte probabil să fie trimis și ambasador în Statele Unite, deci în mod sigur el are susținerea guvernării și de asta oamenii nu o să aibă încredere în el, nu o să-l voteze. Eu, sau orice alt candidat independent credibil ar putea să obțină multe voturi, să intre în turul doi, și chiar să câștige alegerile, dar asta la modul utopic, ipotetic, care este aproape imposibil în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Asta ar însemna că veți miza cumva pe un vot negativ, pentru că de multe ori se întâmplă că alegătorul votează candidatul „X” ca să nu iasă „Y”?
Oleg Brega: „De regulă, cine votează astfel, este atât de politizat încât va avea candidatul propriu înaintat de mafie sau antimafie. Eu contez pe oamenii raționali, care vor să voteze un politician principial, corect, onest, eventual profesionist, și nu din ăștia oportuniști, oameni de afaceri care vin să-și îngroașe businessul deținând funcții politice sau controlând instituții de stat.”
Europa Liberă: Totuși, dacă ați pornit la acest drum, vreau să vă întreb dacă aveți resurse, echipă, ca să vă „bateți” cu alți concurenți, care vor fi susținuți de partide cu organizații teritoriale, cu resurse la nivel național, pentru că totuși campania prezidențială se desfășoară la nivel național?
Oleg Brega: „De acord, eu am destulă popularitate, am destulă sănătate, pentru că sunt tânăr, recent am împlinit vârsta de 40 de ani și îmi pot permite să stau toată ziua în stradă, cum am stat și pentru celelalte campanii să colectez semnături. Intenționez să candidez din nou, să pornesc în campanie cu buget zero și cu oamenii care activează voluntar în apărarea ideii, cauzei, unui candidat independent. Sunt oameni care tot timpul mă susțin în activitățile mele civice și probabil unii dintre ei vor putea și vor avea timp și dorință să se implice alături de mine ca să colectăm semnături.”
Europa Liberă: Pentru că deja începe probabil să se contureze echipa dumneavoastră de campanie, cine sunt susținătorii lui Oleg Brega în această cursă prezidențială?
Oleg Brega: „Nu pot să dau nume, chiar și fratele meu este angajat acum în presă și în mod sigur nu o să poată abandona serviciul proaspăt obținut, ca să mă ajute pe mine, deci nu pot conta concret pe cineva, dar când o să merg la Comisia Electorală Centrală și o să-mi înregistrez dorința de a candida, o să cer listele de subscripție, în mod sigur o să anunțăm, poate chiar și partide care vor dori să mă susțină, să-și pună resursele la bătaie, și atunci voi putea să dau și nume. Deocamdată pornesc singur și sunt deschis pentru colaborare cu oricine care vrea să facă voluntariat și să fie transparent, corect și cinstit.”
Europa Liberă: Deci veți fi deschis la colaborări și cu formațiuni politice?
Oleg Brega: „În campania pentru funcția de primar al capitalei a trebuit să întrunesc niște condiții draconice, să colectez zece mii de semnături în doar două săptămâni, a fost imposibil să fac chestia asta și am acceptat un parteneriat cu un partid. Dacă acum, din cele 40 de partide care nu au fost niciodată la guvernare, care n-au intrat niciodată în Parlament, dacă o să vrea să mă susțină, sigur că o să accept.”
Europa Liberă: De această dată aveți nevoie de 15 mii de semnături.
Oleg Brega: „Exact, încă mai mult, dar sper că o să fie termenul mai lung și nu o să avem doar două săptămâni cum a fost în campania pentru alegerile locale, dar o să avem luna întreagă la dispoziție ca să colectăm aceste semnături, și nu o să le strângem doar din capitală, dar din întreaga țară, deci situația este puțin diferită.”
Europa Liberă: Pe voturile cui o să contați cel mai mult în această campanie?
Oleg Brega: „Pe voturile cetățenilor dezamăgiți dar care știu să-și ia soarta în mâini. Diaspora, cei plecați peste hotare care își fac viaţa în pofida eforturilor guvernului de a-i ține în sărăcie, pe tinerii alegători care merg prima dată la vot sau până acum au refuzat să participe la mascaradă, pe oamenii conștienți.”
Europa Liberă: Credeți că electoratul este pregătit pentru un președinte Oleg Brega? Având în vedere mai ales relația Oleg Brega - biserică, o biserică care reprezintă o autoritate destul de impunătoare pentru cea mai mare parte a populației?
Oleg Brega: „Biserica are imagine tot mai șifonată, din cauza mai ales a acțiunilor reprezentanților bisericii, care se lăfăie în lux, fac declarații politice, scandaloase. Sunt reprezentanți ai intereselor Kremlinului, deci biserica ortodoxă, pravoslavnică rusă, se manifestă mai degrabă ca un agent de influență. Încrederea bisericii este una aparentă și foarte multă lume este dezamăgită acum mai ales de comportamentul bisericii pravoslavnice ruse din Moldova, care se comportă mai degrabă ca un agent de influență politică și nu ca un cult religios. Așa că multă lume este dezamăgită de politicieni, este dezamăgită și de biserică, și va accepta să voteze cu un candidat protestatar, ateu deschis.”
Europa Liberă: Anterior vorbeați de resurse financiare, voiam să vă întreb dacă v-ați gândit de unde veți lua bani?
Oleg Brega: „Eu intenționez să pornesc la drum cu buget zero, cu muncă voluntară, dar dacă vor fi necesare deschiderea de conturi și acceptarea de fonduri electorale, voi face campanii de colectare a fondurilor. Pentru proiectele mele civice am demonstrat că se poate colecta fonduri. În două săptămâni am strâns niște bani pentru curaj.tv. Deci probabil așa și pentru campania mea, voi strânge de la oameni și voi cheltui acești bani la modul corect și transparent, la fel cum am de gând să gestionez și fondurile publice când le voi accesa, în vreo funcție publică, sau din fruntea unui partid, dacă o să funcționeze legea asta despre finanțarea publică a partidelor.”
Europa Liberă: În ultima perioadă s-a discutat foarte mult despre necesitatea unui candidat de dreapta comun, aici unii ar putea să vă invoce că fărâmițați electoratul de dreapta, cum răspundeți la astfel de afirmații?
Oleg Brega: „Mă mir că lumea mă consideră politican de dreapta, eu de fapt fiind mai mult un stângist, un om care luptă pentru drepturi individuale, dar puțin îmi pasă pentru că eu nu am încredere nici în politicienii de dreapta, nici în cei de stânga, filoruși și șovini, deci nu-mi prea pasă. Să se fărâmițeze toată clasa politică și să vină politicieni noi, coerenți, civilizați, care se vor baza pe doctrine, pe idei, și nu din ăștia populiști și oportuniști.”
Europa Liberă: Din sondajele pe care le-am văzut până în prezent, favoriții pentru fotoliul de președinte ar fi Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase. Cum îi veți combate, dacă acceptați acest termen?
Oleg Brega: „S-ar putea să se combată între ei și puterea să-i aresteze pe unii dintre concurenți, sau să-i descalifice, așa cum a procedat în alegerile parlamentare cu Renato Usatîi și partidul lui. Deci, problema se rezolvă pe jumătate, și după aceea, în dezbaterile electorale, sper să am argumente mai bune, bazate pe legi și realități, încât electoratul să vadă că ei sunt niște demagogi și niște politicieni nocivi.”
Europa Liberă: Mergând pe ideea că o să ajungeți președinte, cum veți colabora cu actuala guvernare, cu actualul premier de exemplu, o guvernare pe care nu prea ați lăudat-o?
Oleg Brega: „Nu voi colabora. Voi respecta protocolul și legea. Dacă-mi va permite legea voi respinge candidaturile lor pentru funcții importante în stat, proiecte de legi pe care le voi considera eu sau consilierii mei le vor considera ilegale, sau împotriva interesului național, deci va fi mai degrabă o concurență, decât colaborare.”
Europa Liberă: Dacă nu ajungeți în turul doi, înțelegem că nu veți îndemna electoratul să voteze pentru unul dintre candidații ajunși în turul final?
Oleg Brega: „Dacă nu am pentru cine să votez și sunt nevoit să candidez chiar eu, nu văd de ce aș face pact cu diavolul și să zic să susținem răul cel mai mic. Tot timpul, de când mă țin minte, preferam să îndemn oamenii să strice buletinul de vot decât să voteze pentru răul cel mai mic. Se pare că răul cel mai pe care-l avem acum este din cauza acestei mentalități, hai să-i votăm pe ăștia ca să nu vină ceilalți, când și ăștia, și ceilalți, sunt o apă și un pământ, cum zicea un politician de opoziție.”
Europa Liberă: În concluzie, domnule Brega, de ce fel de președinte are nevoie Republica Moldova acum, reieșind și din atribuțiile pe care le are un președinte, dar și din situația din țară?
Oleg Brega: „Un președinte curajos, intransigent, principial. Eu sper să întrunesc aceste condiții. Moldova, societatea moldovenească are nevoie de politicieni onești, corecți, care ce gândesc și spun aceea și fac, nu demagogi prefăcuți, populiști și oportuniști de care am avut până acum, de tot felul și cu toate siglele electorale.”
Europa Liberă: Înțelegem că astea vor fi argumentele cu care veți încerca să convingeți alegătorii să vă voteze?
Oleg Brega: „Probabil, o să mai consult mai ales programele electorale ale concurenților, și o să încerc să demontez mai ales intențiile lor care s-ar putea să fie chiar certate cu legea și cu principiile democrației.”