Linkuri accesibilitate

„KGB redivivus”?


Cotidianul „Komersant” relatează despre o mare restructurare a serviciilor de securitate ruse.

În 19 septembrie, „Komersant” a relatat despre presupune planuri ale Kremlinului de a creea un nou minister al securității statului, care nu ar fi altceva decît defunctul KGB resuscitat.

Informația a fost reluată marți de presa internațională.

Pentru moment, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a refuzat să comenteze, dar corespondenții Europei Libere au vorbit cu mai mulți experți și analiști care califică informația de la „mai mult decât veridică”, la „plauzibilă”.

Andrei Soldatov, fondatorul portalului de știri Agentura.ru crede că ideea „se înscrie într-o tendință de recentralizare a agențiilor de stat”.

Potrivit relatării din „Komersant” scopul ar fi nu numai de a mări eficiența serviciilor de securitate și menținere a ordinei, dar și de a întări controlul asupra acestor agenții, și pentru a combate corupția.

Cotidianul economic rus se așteaptă ca această restructurare să aibă loc înainte de alegerile prezidențiale din 2018, care ar putea fi devansate, acum că partidul președintelui Putin, Rusia Unită a câștigat o victorie zdrobitoare în alegerile pentru Duma de stat de duminică 18 septembrie.

Noul minister ar urma să fie creat în jurul actualului FSB (Serviciul Federal de Securitate), înglobând și Serviciul de Informații externe.

În acest mod, s-ar reface KGB-ul în care Vladimir Putin a făcut carieră între 1975-1990.

După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, KGB a fost „spart” în mai multe agenții independente.

Fostul lider eston își amintește cum puciul eșuat a dus la reinstaurarea statalității
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:06 0:00

Mark Galeotti, analist principal la Institului pentru Relații Internaționale de la Praga vorbește despre „o regrupare de trupe. Se pare că va exista, independent, un serviciu prezidențial de securitate. Dar până la urmă este vorba numai de refacerea vechiului KGB”.

Noua structură, noul Minister al Securității Statului va avea prerogative extinse: va furniza dovezi pentru anchetele juridice dar va avea și dreptul de a supraveghia desfășurarea acestor anchete iar direcția de investigații se va ocupa de cele mai complicate dosare penale. Inclousiv de marile cazuri de corupție, a declarat o sursă „informată” cotindianului „Komersant”.

În aprilie s-a creat deja o nouă Gardă națională, care cotrolează trupele ministerului de interne, trupele de poliție OMON și forțele speciale.

Gărzii naționale i-au fost subordonate și Serviciul federal de migrație și cel pentru combaterea traficului cu droguri.

„În trecut” – reamintește Mark Galeotii – „Putin mai credea într-o oarecare formă de descentralizare. Pentru că diversele agenții erau în concurență pentru bani și se controlau reciproc”.

„Acum, Putin pare să mizeze pe structuri mamut conduse însă de persoane de încredere. În ultimă instanță pare să fie un sistem de a controla elitele” a mai declarat analistul de la Institutul pentru Relații Internaționale de la Praga.

Dar Galeotti crede că această concentrare ar putea fi și contraproductivă: pe de o parte, Putin nu mai dispune, cum dispunea fostul partid comunist, de structurile necesare pentru a controla un mare minister „al puterii”. Iar informațiile care vor fi oferite președintelui riscă să fie și mai politizate în viitor, ceea ce, desigur, le va compromite.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG