La scrutinul prezidențial din 30 octombrie, Maia Sandu va fi a șaptea în buletinul de vot. Liderul PAS s-a angajat, în cazul în care e aleasă șefă a statului, să facă din președinția țării casa și vocea oamenilor, să consulte cetățenii, inclusiv prin referendum, pe toate subiectele importante. Am întrebat-o pentru început de ce a decis să participe la acest scrutin.
Europa Liberă: Doamnă Sandu, cine şi ce v-a determinat să participaţi la această cursă prezidenţială?
Maia Sandu: „Eu îmi doresc să pun umărul la debarcarea acestei guvernări antidemocratice şi antipopulare şi, mai ales, să pun umărul la construcţia unui stat cu instituţii funcţionale, cu instituţii care să lucreze în interesul cetăţenilor. Şi alegerile prezidenţiale sunt o oportunitate în acest sens. De aceea, vin în această luptă pentru funcţia de preşedinte. Cred că Republica Moldova are nevoie de oameni integri, de buni profesionişti, de oameni independenţi în funcţiile cheie. Și insist că am aceste calităţi şi, respectiv, sunt potrivită pentru această funcţie.”
Europa Liberă: Care e punctul dumneavoastră forte şi cum aţi putea motiva, în primul rând, femeile să vă voteze?
Maia Sandu: „Pe de o parte, femeile reprezintă puterea în această societate, pentru că ele se descurcă şi acasă, şi la serviciu, le reuşesc pe toate, îngrijesc copiii. Unele dintre ele merg peste hotare ca să trimită bani acasă. Totodată, o anumită parte a societăţii mai discută despre faptul dacă o femeie este suficient de bună pentru a ajunge în funcţia de preşedinte al ţării şi de a administra lucrurile eficient de acolo. Eu contez pe solidaritatea feminină, şi aceasta arată sondajele, că mă bucur de sprijinul femeilor. Și este o oportunitate pentru noi să demonstrăm că nu suntem cu nimic mai prejos decât bărbaţii. Dimpotrivă, s-ar putea să demonstrăm mai multă responsabilitate în funcţie de conducere, decât am văzut de-a lungul anilor din partea bărbaţilor.”
Europa Liberă: Cine poartă vină pentru că s-a ajuns despre Moldova să se vorbească că este un stat capturat, un stat unde oligarhia ar fi la ea acasă?
Maia Sandu: „Corupţia este cea mai mare problemă. Și de-a lungul timpului am avut parte, în cea mai mare măsură, de oameni politici corupţi şi care s-au îngrijit de propriul interes, care au venit în politică pentru a-şi creşte afacerile, pentru a-şi dezvolta afacerile şi nu pentru a construi o societate mai bună pentru toţi cetăţenii acestei ţări. Nu am avut oameni de stat în sensul adevărat al cuvântului, astfel încât să vină cu o viziune de dezvoltare pentru Republica Moldova şi astfel încât să se preîntâmpine crizele cu care ne confruntăm astăzi, una dintre ele fiind criza sistemului bancar. Oameni integri – aceasta trebuie să fie alegerea de această dată şi de acum încolo. Trebuie să fim foarte atenţi şi să alegem doar oameni care au demonstrat de-a lungul carierei lor că sunt oameni integri, că nu au atentat la averea statului sau la averea cetăţenilor.”
Europa Liberă: Experienţa dumneavoastră din guvern vă poate fi folositoare, atunci când e vorba să atacaţi o problemă la o masă cu un alt concurent electoral?
Maia Sandu: „Bineînţeles. Preşedintele Republicii Moldova va trebui să activeze, să acţioneze într-un mediu foarte ostil, atunci când alte instituţii din stat vor opune rezistenţă, vor încerca să dezinformeze instituţia Preşedinţiei cu privire la un element sau altul. Până la următoarele alegeri parlamentare, atunci când sperăm că se va schimba Parlamentul şi nu va fi necesară această conlucrare într-un mediu ostil, atunci vom avea o situaţie în care şi guvernul, şi Parlamentul, şi preşedintele vor avea aceste obiective comune. Până atunci avem nevoie de un preşedinte care ştie ce se întâmplă în sistem, care ştie cum funcţionează sistemul, cum poate fi împiedicat sistemul, atunci când încearcă să comită anumite abuzuri şi cum poate fi încurajat sistemul, instituţiile lui, atunci când se promovează lucruri în interesul cetăţeanului.”
Europa Liberă: Al doilea sondaj de opinie, în baza căruia se va decide cine dintre cei doi candidaţi de pe centru-dreapta va rămâne în cursa prezidenţială, ar urma să fie publicat tocmai pe 12 octombrie, săptămâna viitoare, ceea ce ar însemna numirea acestui candidat cu doar două săptămâni înainte de scrutin. Contaţi pe surprize sau pe ce se bazează această nominalizare?
Maia Sandu: „A fost o decizie comună că trebuie să aşteptăm şi al doilea sondaj. Noi reconfirmăm angajamentul nostru să mergem cu un candidat comun. Şi cea mai importantă măsurătoare acum este şansele candidatului în turul doi. Între timp, le spunem susţinătorilor noştri că alegerea va fi dintre aceşti doi candidaţi, chiar dacă anunţăm un pic mai târziu cine este candidatul comun.”
Europa Liberă: Sincer, dumneavoastră vă doriţi să fiţi acel candidat?
Maia Sandu: „Şi eu, cum şi domnul Năstase, îmi doresc să fiu candidatul comun. Dar, aşa cum am făcut acest angajament, mă voi conforma deciziei majorităţii, în sensul în care oamenii vor spune în acest sondaj pe cine susţin ei mai mult.”
Europa Liberă: Foarte mulţi concurenţi vorbesc despre sprijinul pe care îl au din afară. Care e sprijinul pe care se bazează Maia Sandu?
Maia Sandu: „Noi contăm pe sprijinul cetăţenilor, pentru că ei sunt cei care vor vota şi în faţa lor venim cu programul pe care îl promitem, şi în faţa lor vom veni mai târziu să demonstrăm rezultate. Deci, pentru noi contează sprijinul cetăţenilor. De altfel, am avut şi eu întâlniri cu reprezentanţi din Uniunea Europeană şi cu reprezentanţi din guvernele altor ţări, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova îşi doresc o guvernare responsabilă la Chişinău, o guvernare care crede în valorile democraţiei şi care a demonstrat angajament faţă de aceste valori, o guvernare care este interesată să crească nivelul de viaţă al cetăţenilor. Şi un asemenea preşedinte va avea întotdeauna sprijinul partenerilor de dezvoltare. Acest lucru mi-a fost confirmat şi la întâlnirile pe care le-am avut la Bruxelles, la Bucureşti, la ambasadele altor ţări de la Chişinău. Nu există o problemă de sprijin extern, există o problemă la moment de lipsă de voinţă pentru a implementa reformele pe care le recomandă partenerii noştri externi. Avem nevoie de oameni care să vină să implementeze aceste reforme.”
Europa Liberă: Admiteţi că dosarul relaţiei moldo-ruse rămâne a fi cel mai dificil dosar?
Maia Sandu: „Este unul dintre dosarele dificile. Și aici abordarea mea este clară, noi optăm pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, dar această conlucrare trebuie să aibă la bază respectul reciproc.”
Europa Liberă: Cum veţi proceda, în caz că veţi avea dovezi că alegerile au fost fraudate?
Maia Sandu: „Fraudarea alegerilor deja se întâmplă şi noi avem suficiente dovezi. Am făcut nenumărate sesizări la Comisia Electorală Centrală. Din păcate, atât Comisia Electorală Centrală, cât şi alte instituţii ale statului nu îşi fac treaba bine şi nu examinează aceste sesizări cu toată responsabilitatea, şi nu elimină aceste riscuri ale fraudării. În măsura în care vom înainta şi dacă efectele acestor fraude vor creşte, vom informa organizaţiile internaţionale şi vom încerca să creştem presiunea pe autorităţi, pentru ca să se asigure respectarea legii.”