La Bruxelles, la sediul NATO, începe astazi si va tine si miine reuniunea ministrilor apararii din cele 28 de tari ale Alianţei. Inainte de reuniune, marți, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a raspuns mai multor întrebari ale presei despre agenda reuniunii si actuala situatie internaţionala, asa cum se vede ea de la virful Alianţei Nord Atlantice.
„Alianta îşi întareşte prezenta in partea estica a Europei. De la începutul anului 2017, NATO va avea patru batalioane multinaţionale desfasurate in estul Alianţei. Asta reprezentă o descurajare credibila. Batalioanele sunt desfăşurate nu pentru a provoca un conflict, ci pentru a-l preveni. Este dovada concreta că NATO poate şi va desfăşura mii de militari pentru a-şi susţine aliaţii. Este o demonstraţie clară a respectarii obligatiilor noastre transaltantice.”
La reuniunea care începe astazi, a spus secretarul general al NATO, ţările care vor conduce aceste batalioane desfasurate in Estul continentului european – adica Germania, Canada, Marea Britanie si Statele Unite – vor stabili planurile acestor patru batalioane şi celelalte ţări aliate vor propune contribuţia lor la aceasta operaţiune.
Jens Stoltenberg a vorbit si despre desfasurarea de catre Rusia in apele Marii Mediterane a portavionului Kuznetov:
„Rusia are dreptul să opereze vase si grupuri de atac în apele internaţionale. Si am mai vazut aceste desafsurări şi înainte, şi în Marea Mediterana. Asa ca asta este ceva ce s-a mai intimplat inainte şi noi monitorizăm situaţia într-un mod responsabil şi aşa cum am făcut întotdeauna. Ceea ce este nou acum, este ca aceasta desfasurare de forţe ar putea sa fie folosita pentru a intari capacitatea Rusiei de a lua parte în operaţiuni de combat în Siria si chiar de a lansa înca mai multe bombardamente asupra localităţii Alep. Si acest lucru ridica importante semne de întrebare şi provoacă îngrijorari legate de dorinţa Rusiei de a contribui la gasirea unei soluţii politice in conflictul din Siria.”
„Mai multe atacuri de aviatie rusesti in Alep vor înrăutaţi situaţia umanitară şi suferinţa oamenilor şi, de aceea, cer Rusiei sa contribuie la o soluţie politică si sa puna în practică acordul de încetare a focului şi să oprească bombardamentele asupra localitatii Alep.”
Secretarul general al Alianţei Nord Atlantice a spus că NATO este îngrijorată de aceasta evoluţie, dar fiecare naţiune care are porturi la Mediterana are dreptul de a decide daca va permite sau nu ca navele de razboi rusesti sa fie alimentate in porturile lor. In legatura cu desfasurarea de către Moscova a rachetelor Iskander in enclava Kaliningrad, Jens Stolterberg a precizat ieri:
„Amplasarea de rachete Iskander in Kaliningrad este încă un exemplu de întarire a prezentei militare rusesti in apropierea graniţelor NATO, pentru că au capacităţi duble – şi de a purta focoase convenţionale, dar si focoase nucleare. Bineineţels că suntem îngrijoraţi de întarirea prezentei militare ruseşti în apropierea granitelor NATO si noi vedem aceasta evoluţie si in Est, dar si in Sud, in Mediterana şi in Siria, in apropiere de Turcia, tara membra a NATO. Raspundem acestei situatii cu măsură şi responsabilitate. De aceea, treptat şi pentru o lunga perioada de timp, am întarit apărarea noastră colectivă.”Întrebat despre Moscova si propaganda sa in lume, secretarul general al Alianţei Nord Atlantice a raspuns:
„Vedem ca Rusia susţine anumite grupuri şi încearcă să influenţeze dezbaterea domestică din diferite ţări în Europa. Si vedem multă propagandă. Dar NATO nu va contrabalansa propaganda cu o alta propaganda. Mesajul nostru este că pe termen lung adevarul va învinge, astfel încit cel mai bun răspuns la propagandă nu este propaganda, ci faptele, adevarul şi o dezbatere democratică deschisa.”
A spus marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, inainte de începerea astazi a reuniunii ministrilor apărarii din tarile alianţei.