În Senatul Statelor Unite au avut loc astăzi audieri ale șefilor serviciilor de informații pe tema posibilei implicării rusești în alegerile prezidențiale americane din noiembrie. Câștigătorul lor, republicanul Donald Trump, s-a arătat neîncrezător în avertismentele serviciilor de informații, luate în serios de administrația Obama, că Moscova a influențat efectiv, prin hackeri, scrutinul din noiembrie.
În cadrul audierilor, senatorul republican, John McCain a declarat că au crescut riscurile în ceea ce privește atacurile cibernetice, ale adversarilor Statelor Unite pe scena internațională, numind aici Rusia, China și Coreea de Sud.
„Orice american trebuie să fie alarmat de atacurile Rusiei asupra noastră. Nu este un interes național mai mare pentru securitatea națională decât abilitatea de a desfășura alegeri libere și corecte. De aceea Congresul ar trebui să pună pe plan secund apartenența politică, să se ghideze de datele concrete și să lucreze împreună pentru a găsi soluții comprehensive pentru a bloca, apăra și dacă este necesar a răspunde atacurilor cibernetice străine”
Și senatorul democrat Harry Reed s-a exprimat că Rusia ar fi implicată în atacurile cibernetice:
„Atacurile cibernetice ale Rusiei trebuie să fie văzute într-un context mai larg, prin poziția ei de respingere a ordinii internaționale de după Războiul rece, și acțiunile agresive împotriva vecinilor săi. Conducătorii actuali ai acesteia, și în particular, domnul Putin, văd mișcările democratice din fostele state socialiste, susținerea occidentului pentru promovarea drepturilor omului, libertății și democrației, a NATO și a extinderii UE ca pe o amenințare a ceea ce ei cred că este sfera lor de influență”
Kremlinul, potrivit Directorului pentru Informații Naționale, James Clapper, dar și altor șefi ai instituțiilor de securitate, și-a asumat o poziție „mai agresivă” în ceea ce privește atacurile cibernetice. Iar ținte sunt organizațiile guvernamentale, politice, think-tank-uri și corporații:
„Rusia și-a asumat o poziție și mai agresivă prin creșterea nivelului de spionaj cibernetic, scurgerii de date furate în urma acestor operațiuni și atacuri asupra importantelor sisteme informatice”
James Clepper a declarat că un raport detaliat cu privire la implicarea hackerilor ruși în alegerile din SUA ar urma să fie prezentat într-o ședință cu ușile închise săptămâna viitoare, iar o versiune separată cu date care nu pun în pericol securitatea ar urma să fie făcut tot atunci publică.
Comunitatea de informații americană consideră că Rusia și-ar direcționat eforturile în spargerea conturilor legate și afiliate Partidului Democrat și a candidatului acestora pentru prezidențiale, Hillary Clinton, într-un efort de a „înclina balanța” în favoarea candidatului republicanilor la Casa Albă, Donald Trump.
Președintele Ales, Donald Trump, care ar urma să aibă și el o întâlnire cu șefii instituțiilor de securitate americane vineri, spunea anterior cu privire la atacurile cibernetice că „poate fi Rusia, poate fi China sau poate fi un puști din New Jersey”.