Linkuri accesibilitate

Oazu Nantoi: „Domnul Karasin lasă la Tiraspol instrucțiuni cum să se comporte în raport cu R.Moldova”


Valentina Ursu în dialog Oazu Nantoi

Adjunctul ministrului rus de externe Grigori Karasin se află in Moldova. Pe agenda vizitei sale la Chișinău sunt întrevederi cu președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip și cu ministrul de Interne Alexandru Jizdan şi o vizită la Tiraspol. Analistul politic Oazu Nantoi crede că diplomatul rus nu a venit cu o agendă clară.

Oazu Nantoi: „Ar putea fi deranjată Rusia de faptul că planurile de a crea un punct de control comun la Cuciurgan parcă au trecut pe pista de realizare.”

Europa Liberă: Cel puțin, cele două părți aceasta spun. Atât Chișinăul, cât și Kievul intenționează să ducă la bun sfârșit această înțelegere.

Oazu Nantoi: „Estre un document semnat, dacă nu greșesc, la 15 noiembrie 2015 între structurile respective. Și iată, dacă Uniunea Europeană va da și niște bani urmează să apară acest punct de control comun.”

Europa Liberă: Chiar dacă Tiraspolul se împotrivește?

Oazu Nantoi: „Dar cine e Tiraspolul?”

Europa Liberă: Domnul Krasnoselski și administrația de acolo.

Oazu Nantoi: „Ei, Krasnoselski. Aceasta ține de relațiile bilaterale ale Republicii Moldova cu Ucraina.”

Europa Liberă: Credeți că Rusia e deranjată de acest lucru?

Oazu Nantoi: „Rusia e deranjată de acest lucru deoarece poziția Rusiei este reflectată în ceea ce se numește memorandumul Kozak. Acesta este un document care reflectă doleanțele Rusiei. Și atât Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră care a început să activeze la 3 martie 2006, precum și stabilirea unui control comun asupra porțiunii de 452 de kilometri care deocamdată nu sunt controlați de Chișinău. Deci, acest regim va deveni unul totalmente dependent de Chișinău. El și așa e dependent de Chișinău. Dacă ne uităm la faptul că agenții economici din stânga Nistrului nu plătesc impozite în bugetul central al Republicii Moldova, însă profită de documente vamale și certificate de conformitate pentru efectuarea operațiunilor de export, în special, pe piața Uniunii Europene. Dar aceasta, în fond, ar constitui încă o pârghie de control asupra fluxului de persoane. Și sigur că aceasta deranjează Rusia. Rusia, probabil, caută posibilități pentru ca, Chișinăul să continue procurarea energiei electrice din stânga Nistrului, prin intermediul companiei Energokapital și nu din partea companiilor ucrainene, că altfel, fără acest flux de bani, regimul din stânga Nistrului colapsează foarte repede. Prin urmare, Rusia are suficiente motive de a trage sforile aici, la Chișinău. Rămâne de văzut care va fi reacția Chișinăului.”

Europa Liberă: Domnul Karasin a venit la Chișinău. Marți va merge și la Tiraspol. Dar a venit în această vizită înainte ca șeful statului Igor Dodon să efectueze o vizită la Moscova. În această săptămână se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin. Dar a venit și după ce premierul Filip și spicherul Candu au sugerat că ar exista umilințe la care ar fi fost supuși 25 de demnitari moldoveni la intrarea în Federația Rusă. Și că aceasta ar avea legătură cu ancheta asupra spălării de bani murdari din Rusia prin băncile moldovenești. Există vreo legătură cu aceste două subiecte?

Oazu Nantoi: „În primul rând, mă bucură faptul că guvernul de la Chișinău se gândește la umilința funcționarilor moldoveni, dacă nu se gândește la umilința cetățenilor Republicii Moldova, în special a celor care locuiesc în stânga Nistrului. Poate acesta e un pas în direcția aceea ca să își aducă aminte că, pe lângă funcționari, mai avem și cetățeni în stânga Nistrului. În rest, în Rusia au fost scandaluri, rețineri, arestări ale unor persoane care, dacă să credem jurnaliștilor, au fost implicate în schemele de spălare a banilor din Federația Rusă prin așa-zisa молдавская скема, ne-am făcut renume. Dar eu nu sunt sigur că structurile de stat ale Federației Ruse frânează investigarea. Să vedem încă. Avem nevoie de transparență. Avem Ministerul de Externe. Avem opoziția. Poate vom afla adevărul.”

Europa Liberă: Ziceam că e și în ajunul vizitei pe care o va întreprinde în capitala rusă președintele Igor Dodon. Credeți că a venit domnul Karasin să pregătească această vizită?

Oazu Nantoi: „Prima vizită a domnului Dodon din 15-17 ianuarie curent la Moscova a arătat mai mult ca o vizită a delegației de partid, dar nu ca o vizită a unui președinte de țară. Rămâne de văzut cu ce va pleca domnul Dodon la Moscova, cu ce se va întoarce.”

Europa Liberă: Domnul Karasin în vizită în Republica Moldova se întâlnește și cu autoritățile de la Chișinău, și cu cele de la Tiraspol. Mesajul pe care îl aduce în țară e unul și același aici și acolo?

Oazu Nantoi: „Firește că nu. Domnul Karasin lasă la Tiraspol instrucțiuni cum să se comporte în raport cu Republica Moldova. Și să nu uităm că în ultimul timp, în pofida vizitei domnului Dodon la Tiraspol, din 4 ianuarie, Tiraspolul se comportă absolut provocator și demonstrativ provocator cu ziua de 2 martie, ziua „începutului agresiunii Republicii Moldova împotriva Transnistriei”, ideea ca tricolorul rus să fie arborat în paralel cu drapelul așa-zisei Transnistrii. Așa că acolo domnul Karasin lasă instrucțiuni. Aici, probabil, la Chișinău are loc un târg în culise. Spre regret, nu este transparent.”

XS
SM
MD
LG