Cei trei miniștri au vorbit la o conferință de presă ținută marți, la Washington, după o întâlnire cu secretarul de stat american, Rex Tillerson.
Ministrul de externe leton Edgars Rinkevics a spus că, în urma întâlnirii cu Tillerson și altor contacte cu oficiali americani, el și colegii săi sunt „absolut convinși” că Statele Unite își vor ține angajamentele față de NATO și securitatea baltică.
Țările Baltice îngrijorate că pot deveni și ele ținte ale Rusiei după intervenția rusă în Ucraina, din 2014, au fost alarmate și mai mult de declarațiile președintelui american Donald Trump. El s-a pronunțat pentru îmbunătățirea relației cu Rusia, iar în campania prezidențială de anul trecut a spus că membrele NATO care nu cheltuie destul pentru apărare nu trebuie să conteze automat pe sprijinul Statelor Unite.
La conferința de presă de marți, ministrul de externe leton a mai spus că balticii nu se opun dialogului cu Rusia, dar o precondiție a „oricărei normalizări” a relației Occidentului cu Rusia trebuie să fie reinstaurarea păcii și stabilității în estul Ucrainei.
Linas Linkevicius, ministrul de externe lituanian, a spus că Occidentul n-ar trebui să se împace vreodată cu anexarea Crimeii de către Rusia.
„Situația când unele puteri consideră că pot folosi argumentul forței și schimba granițele în Europa, ocupa și anexa teritoriile țărilor vecine nu trebuie privită ca pe o nouă normalitate. În această chestiune, trebuie să ne bizuim pe o abordare consecventă a aliaților noștri din Europa și a Statelor Unite”.
Ministrul de externe eston Sven Mikser s-a pronunțat pentru folosirea în continuare a sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei. În ciuda „comportamentului provocator”, Rusia rămâne un actor rațional și poate fi ținută în frâu printr-o politică a descurajării, pe care Occidentul, spune Mikser, a practicat-o „așa de reușit” după 2014.